26.2.2017

Teatteri Jurkka - Anders B.


Tuomo Railo. Kuva: Tuomo Railo


Tuomo Railon Anders B. on Utøyan joukkomurhaa käsittelevä teos teatteri Jurkassa. Se sai alkunsa tanssiteos Omnipotenssina vuonna 2016 ja kääntyi nyt Railon monologiksi, jossa on myös mielenkiintoinen liikekieli. Näin järkyttävästä aiheesta puhuminen ei ollut helppoa kuunneltavaa, mutta tarpeellista se oli.

Mies, jonka nimeä emme halua lausua ääneen, tappoi 77 ihmistä Norjassa. Utøyalla 68 ja Oslossa 8. Kaikki jonkin mielettömän ideologian vuoksi. Niin mielettömän, että siitä on hankala puhua tai muodostaa edes järkeviä ajatuksia.

Siksi on jotenkin huojentavaa, että joku muu tekee sen puolestasi. Väitän, että tarvitsemme taidetta tuomaan näkyväksi myös kipeitä puolia elämästä, joita emme pysty arkisesti järkeistämään. Anders B. oli voimakas, koska se loi jonkinlaista nähtävää ja aistittavaa muotoa sille abstraktille kokemukselle, jonka meistä monet varmasti jakoivat iskujen jälkeen.

Tuomo Railo. Kuva: Akseli Valmunen

Yksi jaettu kokemus oli kuitenkin mielestäni poissa esityksestä. En aistinut siinä vihaa. Tämä oli hyvä. Viha on tarpeellista, mutta jää usein viimeiseksi, pysäyttäväksi tunteeksi, joka pysäyttää ajatusketjun siihen paikkaan.

Vaikka Railo ei jakanyt tuolle miehele sympatiaa tai edes ymmärrystä, niin monologissa oli kuitenkin pyrkimys ymmärtää sitä maailmaa, jossa tällaista voi tapahtua. Yksi monologin pelottavimmista kohdista oli ajatus siitä miehestä stereotypiana oikeiston harhaisena ritarina. Ei pelottava siksi mikä tämä on, vaan siksi, että meidän ajatusvarastostamme löytyy jo valmis malli tälle ihmiselle. Stereotyyppi. Mitä se tekee siellä!?

Kiitän Railoa siitä, että tämä onnistui niin elegantisti johdattamaan ajatuksiani rauhan ja myötätunnon tielle. Tämä oli teatteria, joka toteutti tehtävää.

Teatteri Jurkka on mainio alusta tämänkaltaisille monologeillle. Intiimi tila tuo esiintyjän iholle tavalla, jota ainakin tämä esitys tarvitsee. Eija Kankaanrannan tunnelmallinen kantele loi esitykseen aivan erityisen sävyn. Juuri kanteleen käyttäminen toi ehkä esityksen vielä lähemmäs meitä suomalaisia.

Jurkassa pidetään myös joidenkin esitysten jälkeen keskusteluja erilaisten teemojen ympäriltä. Näitä tulevat olemaan muun muassa:

1.3. Viihteen moniottelija ja lyhytterapeutti Wilma Schlizewski – narsistinen luonnehäiriö, tunnekylmyys, sosiopaatti vs. psykopaatti

9.3. Stand up-koomikko ja entinen vanki Miika Pettersson – mikä on vankilan funktio tänä päivänä? Onko laitos rikolliselle tehokkain rangaistus?

10.3. Ylikomisario Jari Taponen – poliisin näkemys. Ovatko joukkosurmat lisääntymässä? Onko syytä huoleen?


Lisätietoja esityksestä löytyy Jurkan sivuilta täältä.

Roolissa: Tuomo Railo
Käsikirjoitus ja koreografia: Tuomo Railo
Säveltäjä: Juhani Nuorvala
Pukusuunnittelija: Anna Ruohonen
Lavastaja: Metti Nordin
Valosuunnittelu: Pasi Pehkonen
Muusikko: Eija Kankaanranta
Ompelijat: Anne Aario ja Mehmet Kabak
Lavasterakennus: Matti Ervamaa
Esitys nähty kutsulipulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti