25.1.2020

Ariadne auf Naxos - Kansallisooppera



Ariadne auf Naxos, Lasse Penttinen, Danae Kontora, Roland Liiv, Visa Kohva, Simo Mäkinen, Ville Rusanen. Kuva: Stefan Bremer
Richard Strauss lähti kokeilemaan jotain aivan uutta ja sävelsi musiikin näytelmään Porvari aatelismiehenä. Tämä kokeilu floppasi täysin, mutta ei musiikin osalta. Libretisti Hugo von Hofmannsthal ja Strauss laativat musiikin pohjalta aivan uuden oopperan, joka sai ensiesityksensä vuonna 1916.

Ariadne auf Naxos oli lopulta yksi Straussin suosituimpia oopperoita ja pääsemme nyt näkemään sen modernina versiona. Vaikka asioiden modernisointi välillä herättää kauhistusta, niin nyt se oli toteutettu harvinaisen tyylikkäästi. "Tämän tuotannon nähdäkseen kannattaa ylittää mantereita ja valtameriä", sanoo Opera Today, joten ylitin Porvoon motarin ja lähdin katsomaan mitä Kansallisoopperalla oli tarjottavana. Ensi-illassa kuhisi ihmisiä ja kaikki tiesivät odottaa jotain erilaista.

Simo Mäkinen, Danae Kontora, Ville Rusanen, Roland Liiv, Visa Kohva. Kuva: Stefan Bremer

Ohjaaja Katie Mitchell on kansainvälisesti kuuma nimi, joka on työskennellyt Royal Shakespeare Companyssa, English National Theatressa ja Royal Court Theatressa. Viime vuonna Mitchell valittiin International Opera Awardseissa vuoden parhaaksi ohjaaksi ja nyt pääsemme itse todistamaan miten tämä on tuonut Straussin oopperaan eloisuutta kunnioittaen alkuteosta. Hannu Linnun johtama orkesteri tukee Mitchellin näkemystä vahvasti ja tulos on aidosti korkeatasoinen ooppera.

Chloe Lamford on lavastussuunnittelija, jonka kädenjälki näkyy muun muassa West Endillä ja tämän tapa käyttää Kansallisoopperan lavaa on toimiva. Massiivisen lavan pelkkä alaosa on käytössä ja koko esityksen ajan näemme elokuvallisen laajakuvan yhdestä salongista. Etenkin ensimmäisen näytöksen aikana huone on kuitenkin jatkuvan muutoksen alaisena kun sitä sisustetaan ja muokataan tarinan edetessä.

Kuva: Stefan Bremer

Puvustuksesta vastaa Sarah Blenkinsop ja pelkästään tieto, että tämä suunnitteli hienon The Lobster -elokuvan puvustuksen, herätti mielenkiinnon. Oopperan hahmot tulivat esiin värikkäinä yksilöinä jo pelkästään näiden pukujen kautta ja sitä kekseliäisyyttä oli ilo seurata. Etenkin se lukuisin lampuin hohtava mekko on lavalla komea näky ja iso plussa tiukkojen sukupuoliroolien hylkäämisestä.

Ariadne auf Naxos kertoo oopperaseurueesta, jonka Wienin rikkain mies on kutsunut esiintymään juhliinsa. Syntyy ongelma kun paljastuu, että tämä on kutsunut esiintymään myös erään commedia dell’arte -ryhmän ja oopperan säveltäjä ei haluaisi tahrata nimeään tuon halvan huvittelun rinnalla. Kun vielä paljastuu, että illan isäntä haluaa molempien seurueiden esiintyvän samanaikaisesti yhdessä esityksessä, ovat sekasorron ainekset valmiina.

Seurueiden yhdessä esittämä tarina yhdistelee traagisia aineksia kepeään ilonpitoon ja myyttisyyttä inhimilliseen. Se kertoo suurta tarinaa, mutta modernin fantasian keinoin. Tarina oopperan sisällä esitellään seuraavasti:

"Theseuksen hylkäämä Ariadne on Naxos-saarella seuranaan nymfit Najadi, Dryadi ja Kaiku. Ariadne valittaa kohtaloaan ja kaipaa kuolemaa. Zerbinettan seurue yrittää turhaan piristää häntä laululla ja tanssilla. Pitkässä ja loisteliaassa aariassa Zerbinetta kehottaa unohtamaan menneet ja ottamaan uuden miehen. Ariadne valitsee seurueesta Harlekiinin ja he laulavat rakkausdueton. Nymfit ilmoittavat jonkun tulevan. Hän on Bacchus, jota Ariadne luulee kuoleman sanansaattajaksi. Bacchus rakastuu Ariadneen, joka haluaa seurata häntä, ja ooppera päättyy Ariadnen ja Bacchuksen duettoon."
Simo Mäkinen, Miina-Liisa Värelä, Roland Liiv, Danae Kontora, Visa Kohva, Tiitus Ylipää, Ville Rusanen, Hanna Rantala, Elli Vallinoja, Johanna Lehesvuori. Kuva: Stefan Bremer

Ooppera on täynnä vahvoja persoonia. Komediallisen ryhmän johtajana toimii Zerbinetta, jonka nuorekkaan ja säväyttävän hahmon luo upea Danae Kontora. Vastaparina Zerbinettalle toimii säveltäjä, jonka roolissa nähdään Jenny Carlstedt. Tämän laulaessa huomasin ensimmäistä kertaa miten Straussin musiikki soljui tajuntaan sieltä sekasorron keskeltä jopa salakavalan kauniina.

Wienin rikkain mies ja tämän vaimo toimivat lähinnä katsojan ominaisuudessa, mutta tärkeänä osana juonta. Vaimon roolissa nähdään Merja Mäkelä ja rikkain mies on itse Jorma Uotinen. Moni katsoja varmasti näkee Uotisen hahmona, josta näkyy tämän oma persoona vahvasti läpi. Tämä on kuin temppu, joka kyllä sopii tähän niin leikkisään oopperaan mainiosti.

Jorma Uotinen, Roland Liiv, Visa Kohva, Danae Kontora, Miina-Liisa Värelä, Simo Mäkinen, Johanna Lehesvuori. Kuva: Stefan Bremer

Mika Pohjonen, Ville Rusanen, Hanna Rantala ja koko mahtava kasti pääsivät irrottelemaan tässä oopperassa ja se voima iski yleisöön. Ariadnen roolissa nähtävä Miina-Liisa Värelä teki tärkeän roolin, sillä tämän traaginen esiintyminen toimi vahvana kontrastina kaikelle sille ympäröivälle kepeydelle. Värelä onnistui tehtävässään ja tämän puhdas laulu jäi mieleeni pitkälle sinne Porvoon motarille.

Danae Kontora, Jorma Uotinen, Visa Kohva, Miina-Liisa Värelä. Kuva: Stefan Bremer

Ariadne auf Naxos pääsi hieman yllättämään sen raikkaudella. Kansallisooppera on aina osannut tarjota tasapainoisesti sekä modernia että perinteistä ja nyt saimme samana iltana molempia. Teos etenee huolettoman oloisesti, mutta koreografian täytyy olla saumaton. Elokuvamainen tyyli tarjoaa jo valmiiksi intertekstuaalisia viitteitä kumpuavaan oopperaan lisää syvyyttä ja on ilmiömäistä, että niin moni lanka on pysynyt ohjaajan käsissä. Tämä ooppera korostaa taiteen moninaisuutta. Se teki niin jo sata vuotta sitten ja on kuin kulttuurin kerrokset vain näkyisivät nyt entistä runsaampina tässä esityksessä.

Ilta oli kokonaisuudessaan kuin värikäs räjähdys, jonka tuottamat palaset loivat eheän ja kokonaisuuden. Tunsin katsovani jotain kapinallista perinteisen taiteenlajin maailmassa kun kaikki se asenne huokui esiintyjistä. Tämä on juuri sitä mitä oopperalta odotan ja voin vain jäädä ihmettelemään sitä erilaisten kykyjen määrä mitä tämänkaltainen ilta vaatii.

Lisätietoa esityksestä löydät Kansallisoopperan sivuilta täällä. Tämä esitys on nyt monen oopperan harrastajan suosiossa ja tekee näin Helsingistä otollisen kohteen kulttuurimatkalle.


MUSIIKKI Richard Strauss MUSIIKINJOHTO Hannu Lintu OHJAUS Katie Mitchell UUSINTAOHJAUS JA KOREOGRAFIAN HARJOITTAJA Heather Fairbairn UUSINTAOHJAUS JA KOREOGRAFIAN HARJOITTAJA Lily McLeish LAVASTUS Chloe Lamford PUVUT Sarah Blenkinsop VALAISTUS James Farncombe KOREOGRAFIA Joseph Alford. Aix-en-Provencen festivaalin tuotanto. Yhteistuotannossa mukana Théâtre des Champs-Élysées, Tanskan kuninkaallinen ooppera, Suomen kansallisooppera, Luxemburgin Théâtres de la Ville ja Gran Teatre del LiceuEsitys nähty medialipulla.






*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti