7.9.2019

Lyhyitä vinkkejä #ReadHour hetkeesi




Read Hour pysäyttää Suomen lukemaan tunniksi 8.9. kello seitsemältä. Taustalla on Lasten ja nuorten säätiön koordinoima Suomen suurin lukutaitokampanja, joka huipentuu nyt kansainvälisenä lukutaitopäivänä.

Lukeminen on ollut viimeaikoina ollut puheenaiheena kiihtyvällä tahdilla. Erilaiset kampanjat pyrkivät nostamaan laantunutta lukuintoa ja on ollut mahtava seurata miten intohimolla ihmiset ovat lukemisen puolella olleet. Lasten ja nuorten säätiön sivuilla lukee:

"Suomalaisten nuorten lukutaito on romahtanut samalla kun lukemiseen käytetty aika on puolittunut. Sen vaikutus näkyy esimerkiksi syrjäytymisenä. Lukemisella on paljon myönteisiä vaikutuksia niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Ilman lukemista tarinamme loppuu lyhyeen."
Lisätietoja Read Hourista löydät Lasten ja nuorten säätiön sivuilta täällä. Read Hour huipentuu 8.9. klo 19.00 Oodissa, jossa yleisölle ääneen lukevat muun muassa Eino ja Aapeli, Maria Veitola ja Kaj Kunnas.

Kannattaa myös tutustua Lukulomaan, jossa syyslomaa vietetään lukien. Facebookissa voit liittyä Lukutuntiin täällä. Jokainenhan voi viettää lukutuntia tavallaan ja osallistua voi myös sen häsän #readhour kautta siinä sun lempisomessa.

Lukutunti on tapa kollektiivisesti antautua hiljaiseen nautiskeluun lukemisen äärellä. Jos kaipaat jotain lyhyttä luettavaa tunnin ajaksi, niin tässä on muutama vinkki sinulle lukemisesta, joka ei vaadi paljoa aikaa.




Tampereen työväenteatterissa sai juuri ensi-iltansa Pikku vampyyri. Näytelmä perustuu Angela Sommer-Bodenburgin kirjasarjaan, joka oli yksi omia suosikeitani lapsena.




Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä on Chimamanda Ngozi Adichien essee, jossa saa Lukutuntia viettäessä samalla avattua rakenteiden merkitystä sukupuolittuneessa kulttuurissa. Lukupinossa esseestä lisää täällä.



Sarjakuvat ihan yleisesti ovat erittäin suositeltavaa lukemista. Niitä löytyy lukuisia, mutta esimerkiksi Aku Ankka on monille se ensimmäinen kosketus lukemiseen. Read Hourin kunniaksi Aku Ankan sivuilla onkin kaikki Suomessa ilmestyneet Ankat sunnuntain ajan ilmaiseksi luettavissa! Löydät ne täältä.



Stephen King on julkaissut lyhyen kertomuksen nimeltä UR pelkästään Kindlen käyttäjille. Jos siis käytät kyseistä lukulaitetta, niin tässä on mielestäni hieno pieni tarina. Löytyy tosiaan Amazonista täällä.





Erlend Loen kirjasarja trukkikuski Kurtista on ehkä osittain lapsille suunnattu, mutta sen ei kannata antaa hämätä. Nämä ovat ihan hulvattomia tarinoita ja Kurt on uuden ajan sankari.





Runojen lukeminen on ehkä helpoin ja monella tapaa antoisinkin tapa syventyä lyhyen lukuhetken viettoon. Esimerkkejä olisi lukuisia, mutta nostan esiin Helena Anhavan. Suosittelen lämpimästi uppoutumaan Anhavan poikkeukselliseen ajatusmaailmaan.




Jyri Paretskoin K15 on kirjasarja, jota voi suositella esimerkiksi vähän lukevalle nuorelle. Todella lyhyet kirjat seuraavat nopeita tapahtumia ja tekstityyli on sellaista, jonka kuvittelen olevan nykynuorisolaiselle tuttua seurata.




Paula Havasteen Loitsukirja on viihdyttävä esitys vanhasta suomalaisesta mytologiasta. Kirja sisältää useita loitsuja, taikoja ja muuta yleishyödyllistä, homeopatiaakin tehokkaampaa magiaa.




Jääkansi on sellainen pieni romaani, joka jää pitkäksi aikaa elämään ihon alle. Lyhyt kirja ilman yhtään ylimääräistä sanaa. Hanna Haurun teos oli myös Finlandia-ehdokkaana.




Novellit sopivat hienosti kiireisen ihmisen lukemistoon. Itse olen novellien suuri ystävä ja viimeisin rakkauteni niiden saralla on Johan Bargum. Lyhykäisiä on esimerkki siitä miten vähällä saa luotua hienoja tarinoita.



O. E. Lönnberg on kulkenut Bargumin jalanjäljissä tarinoiden lyhyyden suhteen, mutta vienyt ajatuksen paljon pidemmälle. Langanpäitä on kokoelma, jonka spekulatiivisen fiktion genressä kulkevista tarinoista yksikään ei ole yli kahdensada sanan mittainen. Lukupinossa teoksesta lisää täällä.




Riina Mattilan Järistyksiä voitti Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kilpailun toisen palkinnon. Raadin jäsen Salla Simukka sen tiivistää parhaiten: "Kilpailun toiselle sijalle sijoitimme tekstin, joka kuvaa rakastumista sellaisella voimalla, herkkyydellä ja tarkkuudella, että lukija tuntee jokaisen värähdyksen omassa vatsanpohjassaan saakka." 




Hiiriä ja Ihmisiä on yksi ikisuosikeistani. Tässä on mahdollisuus lukea lyhyt teos, mutta samalla yksi kirjallisuuden suurteoksista. John Steinbeckin teksti ansaitsee rauhallisen ja keskittyneen lukuhetken osakseen.




Pikku Prinssi kuuluu niihin klassikoihin, joita tekee mieli ostaa jokaiselle lukemisesta kiinnostuneelle nuorelle lahjaksi. Antoine de Saint-Exupéryn pienoisromaani on täydellinen sekoitus onnellisuuden tavoittelun filosofiaa ja jännää satua.




Kolme maailmanloppua on Erkka Mykkäsen teos, joka on myös tavallaan satukirja, mutta koostuu useista, absurdeista osista ja on tosiaankin suunnattu aikuisille. Huumoria ja outoutta. Enemmän outoutta.




Shakkitarina on Stefan Zweigin taidonnäyte, joka shakin tarkkuudella rakentaa tarinaa. Lyhyt lukukokemus vaikka vahvan kahvin kera nautittavaksi ja analysoitavaksi.



Uppo-Nalle on monien lapsuuden sankari. Elina Karjalaisen teksti ja Hannu Tainan kuvat ovat vain ihan täydellinen, lämmin yhdistelmä ja näihin kannattaa aikuisiälläkin palata jos ovat jääneet unholaan.



Ja sitten vielä ihan viimeisenä vinkkinä: lue näytelmiä! Käy vaikka kirjastossa kysymyssä mitä hyllystä löytyy. Näytelmien lukeminen on mielestäni ihan turhaan jäänyt vähälle huomiolle.




Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:




1 kommentti:

  1. Kahden minuutin tarinat! Arkisatuja aikuisille ehtii tunnissa lukea monta, kirjasta, äänikirjasta tai kirjailijoiden Pienestä novelliblogista. Oma postaukseni: https://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2019/09/katja-lahti-ina-westman-arkisatuja.html
    Vakavammasta päästä Malin Persson Gioliton Tapaus Youssuf K. Ei ihan tavallinen terroristitarina. Vaan vielä tavallisempi kuin otsikoihin yltää.

    VastaaPoista