25.9.2019

Että näkisin siitä unia - Eeva Maria al-Khazaali
Eeva Maria al-Khazaalin toinen runokokoelma Että näkisin siitä unia, tuntuu henkilökohtaiselta. En kuitenkaan arastellut lukea sitä, vaan tuntui, että ihan luvan kanssa tarkastelen jonkun toisen elämää.

Että näkisin siitä unia koostuu aforistisista katkelmista, mutta välillä liikutaan soljuvimmissa ajatuksissa niin, että teoksessa on aaltomainen rytmi.
Teos on julkaistu myös englanniksi

Aaltoilu päättyy lopussa kuin rantaan. Teoksen päättävä runo Uni, on.. noh, unenomaisesti etenevä ajatusten virta, jossa aikaisempi ajatus tuntuu aina synnyttävän seuraavaa. Vähän kuten unissa.

Välillä tuntui, että luen rakkausrunoja, mutta en onneksi kokenut liiallista kauneutta niissä. Ainakaan siinä ylitsevuotavan makeassa mielessä.

En osaa asetella al-Khazaalin runoja mihinkään muun runouden jatkumoon, koska en vain ole niin perehtynyt siihen maailmaan. Poimin paloja sieltä täältä ja tämänkaltaiset teokset antavat silloin paljon. Pääsin tuntemaan sitä omaa oivallusta runoja lukiessa. Jotain tuttuutta, jonka kautta pystyin sitomaan näitä sanoja omaan elämään. Toisaalta se tuntuu kovin itsekeskeiseltä tavalta nauttia runoudesta, mutta toivon muidenkin saavuttavan sen tilan lukiessa.


”[…]

näen unia, joissa olen

toinen minä, tämä nainen,

minäkertoja, punatut huulet

peilikuvassa.

En ole vain uneni tulkinta.

Suurin osa elämästäni

on tapahtunut unessa.

Näen kuinka sanani mitta

on raskas, sen pulssi hidas

kuin kuoleva lintu ajotiellä,

[…]”


Eeva Maria al-Khazaali, 2018, Että näkisin siitä unia, Ntamo


Käy seuraamassa lukupinoa näissä nuorisolaisten medioissa:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti