29.4.2017

Alfons Almin taistelut


Alfons Almi


Tätä blogia lukeneet tietävät mieltymykseni kansalliseen oopperaamme. Moni ei ehkä tiedä mikä merkitys miehellä nimeltä Alfons Almi (1904 - 1991) on ollut kyseiselle laitokselle. Kansallisbaletin päädramaturgi ja oopperan tietäjävelho Juhani Koivisto on koonnut tuosta lujatahtoisesta laulajasta ja johtajasta kattavan kirjan, jossa tarkastellaan tämän elämää viidessä näytöksessä.
Kirjan nimi on kuvaava. Almin elämä tuntuu olleen sarja eri mittaisia taisteluita. Niin kuvainnollisia, kuin aivan todellisiakin taisteluita sotien aikaan. Jo lapsena Almi jäi orvoksi ja 13-vuotiaana tottui koviin töihin. Työt johtivat aina meijerinjohtajaksi saakka ja samalla Almi teki satunnaisia laulukeikkoja.

Jatkosodassa Almi toimi suorasuuntaustykkijaoston johtajana. Tämä oli vastuussa yli sadan vihollispesäkkeen tuhoamisesta ja vaikka jäikin ilman ehdotettua Mannerheim-ristiä, oli todellinen sotasankari.

Almin laajempi elämäntarina on mielenkiintoinen ja antaa tämän vuosikymmenille oopperassa ainutlaatuisen pohjan. Lukijalle käy selväksi, että tässä on tosiaan kyseessä määrätietoinen ihminen, jonka jalkoihin ei halua jäädä.

Kansallisooppera nykymuodossaan on paljosta velkaa Alfons Almille. Hieman epävarma näyttelijä, mutta vahva laulaja nousi parinkymmenen vuoden jälkeen talouspäälliköksi 1952 ja lopulta oopperan pääjohtajaksi vuosiksi 1956 - 1971.

Kirjasta avautuu kuva kovasta johtajasta, joka joutui kamppailemaan niin sisäisten kuin ulkoistenkin uhkien kanssa. Almi sai paljon kritiikkiä osakseen ja joutui henkilökohtaisesti uhraamaan paljon oopperan eteen.

Pääjohtajuuden jälkeen Almi taisteli saadakseen suomelle sen nykyisen Kansallisoopperan talon. Vuosikymmenten puurastus ja kärsivällisyys palkittiin ja on upeaa, että Almi ehti vielä nähdä oopperatalon harjannostajaiset 1990. Vuoden 1993 vihkiäisnäytäntöä tämä ei enää ehtinytkään kokemaan.

Alfons Almin taistelut on kirja, joka toimii eräänlaisena esittelynä Kansallisoopperan historiaan. Almin vahva persoona ja oopperan ristiriidat muodostavat vauhdikkaan tarinan täynnä riitoja, rakkautta, rahahuolia ja taistelua. Kirja antaa rehellisen oloisen kuvauksen, joka on välillä lähes skandaalinomainen. Vallan, taiteen ja rahan maailmasta näin suomalaisittain todella poikkeuksellinen tarina.


Juhani Koivisto, 2016, Alfons Almin taistelut:  elämäntarina viidessä näytöksessä, Aurinko Kustannus

1 kommentti:

  1. Pitääpä lisätä tämäkin lukulistalleni! Kirja on mennyt minulta tyystin ohi, joten kiitos vinkistä. :)

    VastaaPoista