20.12.2016

Marko Hautala & Broci - Varpaat
Marko Hautala on monelle tuttu "Suomen Stephen King". Kauhukirjailija, jonka tuore kirja Kuiskaava tyttö oli juuri Lukupinossakin täällä. Broci taas on Lahtelainen sarjakuvataiteilija, joka on erikoistunut juuri kauhun saralle. Haamu-kustannuksen ja kahden kauhusta diggaavan ihmisen yhteistyö kiinnosti ja tartuin innolla näiden tuoreeseen sarjakuvaan Varpaat.

Varpaat on novelli Haamu-kustannuksen kokoelmasta Valkoiset varpaat, josta kirjoittelin täällä. Juuri Hautalan novelli oli se kokoelman ehdottomasti ahdistavin. Se sisälsi paljon elementtejä, jotka iskivät moneen kipukohtaan henkilökohtaisesti ja nautin siis paljon sen lukemisesta.

Sarjakuva ei tarjonnut ihan samanlaisia säväreitä kuin novelli, mutta en sitä oikeastaan odottanutkaan. Tarinassa outo opas, jolta uupuu varpaita, vie nuoren pariskunnan tutkailemaan luolastoa, jossa tapahtuu outoja. Pieniä käytäviä ja onkaloita, pimeyttä, kiinni jäämisen pelkoa ja jotain hieman yliluonnollistakin. Hautala kirjoitti tarinan tiiviiksi ja antoi paljon tilaa lukijan omalle mielikuvitukselle. Sarjakuva jo muodoltaan rajoittaa tuota tilaa, mutta toisaalta antaa novellin lukeneille ainutlaatuisen ikkunan nähdä novelli jonkun toisen silmin.

Brocin ote tarinasta on vankka ja näkemyksellinen. Piirustustyyli on välillä hieman huolimatonta, mutta toisaalta luo huolettoman vaikutelman. Lennokas tyyli kostautuu yleisvaikutelmaa tarkasteltaessa, mutta antaa sarjakuvalle tietynlaista autenttisuutta. Ihmishahmot tuntuvat olevan Brocille se rakkain kohde piirtää ja näille onkin omistettu paljon tilaa sivuilta. Maisemia ei pahemmin maalailla.


Kun meno äityy todella ahdistavaksi, muuttuu sarjakuvan tyyli paikoin melkein psykedeeliseksi. Novellin lukeneet ehkä muistavat ne loppupuolen tapahtumat. Niihin Broci on luonut mielestäni melko osuvia kuvia. Mieleen tulevat etenkin 70-luvun eksploitaatio-leffat ja tätä kuvaa myös sarjakuvan melko runsas paljaan ihon näyttäminen. Ei siis välttämättä ihan perheen pienimmille soveltuva sarjis. Etenkään jos nännit häiritsevät enemmän kuin raaka ja verinen väkivalta.


Sarjakuvien kannet ovat mielestäni tärkeämpiä myyntivaltteja kuin romaanien kannet ja tässä on onnistuttu. Maalauksellinen ja kysymyksiä herättävä kansi, joka varmasti toimii myös kansainvälisillä markkinoilla kun Varpaat ilmestyy englanniksi nimellä Pale Toes.

Lisää tietoa sarjakuvasta löytyy esimerkiksi Haamu-kustannuksen sivuilta täällä. Kyseessä on genresarjakuva, joka varmasti vetoaa kohdeyleisöönsä. Se on vähän karkea ja herkullinen kauhupläjäys, joka kunnioittaa perinteitä, mutta tuo vähän jotain uuttakin pöytään.


Marko Hautala, Broci, 2016, Varpaat, Haamu, arvostelukappaleEi kommentteja:

Lähetä kommentti