27.11.2014

Tasa-arvoinen Avioliittolaki ja 5 Kirjasuositusta
Huomenna eduskunta äänestää tasa-arvoisesta avioliittolaista. Onko tämä aihe, jota tulisi käsitellä pahaisessa kirjablogissa? Kuuluuko rakkaus ja kirjallisuus samaan aihepiiriin? No kuuluu. Kirjallisuus on lähde, joka pitää yllä rakkauden kulttuuria ja tuo ihmisille tietoiseksi myös itselleen vieraita kulttuureja. Kirjallisuus avartaa mieltä ja saa huomaamaan miten oman lähiympäristön tapa elää elämää ei aina tarvitse olla se ainoa tapa.

Se perhe, jossa on isä, äiti ja pari lasta alkaa olemaan vähemmistössä. Arvojärjestelmä, joka puolustaa tätä mallia ainoana oikeana edustaa siis väistämättä elitististä valtajärjestelmää. Juuri vallasta tässä onkin kyse. Kun lailliset oikeudet alkavat nykyään olla homo- ja heteropareilla lähes samankaltaiset, ovat tämänkaltaiset käsitteillä leikkimiset, kuten rekisteröity parisuhde, lähinnä isompien suorittamaa kiusaamista pienempien kustannuksella.

Kirjallisuus ei toimi kuten politiikka. Sen tehtävä ei ole luoda tiukkoja sääntöjä ja lakeja kuten eduskunnassa tehdään. Kirjallisuus vaikuttaa kuitenkin niihin arvoihin ja tunteisiin, jotka myös eduskunnan keskustelua tuntuvat ohjaavan. Voltairen, Orwellin ja Hitchensin tyyliset kirjailijat kyseenalaistivat valtakulttuureja ja kirkkoa. Näiden lukeminen tuo esiin yleisten käsitteiden mielettömyyksiä sekä yhteiskunnallisten rakenteiden epäkohtia. On esimerkiksi järjetöntä, että vielä omana aikanamme edes keskustelemme onko jokin ryhmä tasaveroinen toisen ryhmän kanssa pelkästään erilaisten ominaisuuksien vuoksi. Näitä vanhoillisuuden linnakkeita ei ole enää olemassa montaa länsimaissa, mutta sitäkin tärkeämpää on päästä niistä viimein eroon.


Itselleni tasa-arvoisessa avioliittolaissa ja sen läpimenemisessä ei ole kyse pelkästään kaikkien oikeudesta avioliittoon. Kyse on laajemmin ahdasmielisyyden ja epäoikeudenmukaisuuden yleisestä kitkemisestä. Tähän tarvitsemme oikeasti tietoon pohjautuvaa ja historian tuntevaa keskustelua. Tätä voisi edesauttaa esimerkiksi lukeminen. Seuraavaksi esittelen viisi esimerkkiä, joilla aloittaa lukulistaa aiheesta:

Tuula Juvonen: Varjoelämää ja Julkisia Salaisuuksia: Homoseksuaalisuuden rakentuminen sotienjälkeisessä Suomessa (2002, Vastapaino).
Loistavia kertomuksia haastattelujen kautta sekä yhteiskunnallista pohdintaa homoseksuaalisuuden historiasta etenkin Tampereella.Robert Aldrich: Rakkaus Samaan Sukupuoleen: Homoseksuaalisuuden Historia (2006, Multikustannus).
Coffeetable-tyylinen kirja, mutta äärimmäisen kattava. Eräänlainen homoseksuaalisuuden tietosanakirja.Riki Anne Wilchins: Queer Theory, Gender Theory: An Instant Primer (2004, Alyson Books).
Hieman mietin laitanko tätä listaan, mutta vaikka teksti on välillä tuskaista, niin tästä löytyy silti joitain hyviä havaintoja ja faktoja sukupuolesta.David Sedaris: Me Talk Pretty One Day (2001, Little, Brown and Company).
Sedaris tuo todella hauskalla tavalla esiin normaalin, homoseksuualin miehen elämää (tästä kirjailijasta blogissa vielä pidemmin myöhemmin).Judith Butler: Gender Trouble (1989).
Koska tätä listaa ei voisi hyvällä omallatunnolla tehdä ilman kyseistä teosta.

Ja hei, nähdään huomenna eduskuntatalolla! Lisäinfoa mielenosoituksesta täällä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kovasti vinkeistä! En ole lukenut yhtäkään näistä, mutta Butlerista ja Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia-kirjasta olen kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjoelämää on avannut suomalaisten homoseksuaalien elämää ehkäpä enemmän kuin mikä muu kirja minulle. Se on myös yksi koskettavimpia akateemisia kirjoja.

      Poista