19.11.2014

Miestenpäivän kunniaksi kirjoja miehille



Ja naistenpäivän kunniaksi kirjoja naisille? Vai onko se sukupuoli nyt oikeasti niin hallitseva tekijä kirjoja valitessa kuin mainonnasta joskus saattaa lukea?

Toki on olemassa eroja siinä mitä miehet lukevat verrattuna naisten lukemiseen. Samoin siinä kuinka paljon miehet lukevat verrattuna naisiin. Erityisen huolestuttavana ollaan pidetty nuorten poikien lukuinnostuksen laantumista. Suomi on aivan maailman kärkeä lukutaidon suhteen, mutta samalla tyttöjen ja poikien väliset erot ovat meillä maailman suurimmat (PISA 2009). Suurimmat stereotypiat näistä eroista on kuitenkin karsittavissa. Ei miehille ole pakko kirjakaupassa tuputtaa pelkkää Remestä ja Kyröä. Me olemme jo lukeneet ne, antakaa jotain uutta.

Listasin 10 kirjaa, joiden näen olleen erityisesti naisille markkinoituja, mutta joiden uskon kiinnostavan myös miespuolisia lukijoita.







Charlotte Bront

















 


































Itse sukupuolentutkimusta opiskelleena en malta olla lisäämättä listaan vielä yhtä akateemista kirjaa. Tuija Saresman, Maija-Leena Rossin ja Tuula Juvosen toimittamassa "Käsikirja Sukupuoleen"-kirjassa käsitellään sukupuolta suhteiden ja vallan kautta. Siinä tuodaan esiin kuinka sukupuoli on samaan aikaan ruumillisesti tuotettua, että sosiaalista. Miehet harvoin suostuvat avaamaan ohjekirjoja, mutta ehkä tämä edes kannattaisi. Katso vaikka mitä sille edelliselle Ikean hyllylle kävi kun et suostunut katsomaan ohjeita.





Naisten kirjallisuus nähdään usein synonyyminä romanttiselle kirjallisuudelle. Romanttinen kirjallisuus taas nähdään synonyyminä Harlekiineille. Romantiikka on kuitenkin tyylilaji, johon mahtuu erittäin mahtavia ja synkkiä teemoja. Mary Shelleyn "Frankenstein" on tästä hyvä esimerkki. Kyseessä on romantiikan merkkiteoksia, mutta samalla voit nähdä mielessäsi Boris Karloffin esittämän hirviön. Voiko tämän äijistyneempää ilmestystä olla olemassa?






Nicholas Sparksin "The Notebook" (suom. Rakkauden Sivut) on äijämäisin kirja, jonka tulet... No ei kai. Jossain tulee se raja vastaan. Pointti onkin, että se raja on enemmän yksilöön kuin sukupuoleen sidottu. Kirjaa ei ole kansiin katsominen vaikka ne kannet olisivat vaaleanpunaiseen glitteriin peitetty. Omia lukukokemuksia ei kannata siis rajoittaa sen mukaan mitä Suomalainen Kirjakauppa haluaa sinulle tässä kuussa syöttää. Tarinoita kirjoittavat miehet ja naiset mutta harvoin juuri miehille tai naisille.











2 kommenttia:

  1. Kotiopettajattaren romaani on yksi mun suosikeista, ja ihanaa ajatella yläastelaista poikaa lukemassa sitä! Kukaan meidän luokkamme pojista ei varmaan koskisi siihen pitkällä tikullakaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä moni minunkaan luokkani pojista lukenut. Se oli 90-lukua ja kuului lukea Aku Ankkaa ja Suosikkia.

      Poista