6.10.2014

Lukemisesta

Minä pidän kirjoista. Se on suhde, joka viime vuosina on syventynyt tavaksi, jossa voisin kuvitella etten tarvitse maailmassa muuta kuin perheeni, lukunurkkauksen ja pinon kirjoja. Minun lukupinoni on jotain, mikä on olemassa lähinnä pääni sisällä. Vaikka kotimme on täynnä konkreettisia kirjapinoja, niin lukupinoni on käytännössä loputon, muuttuva pino tarinoita, joita ehdin vielä elämäni aikana lukea.
Aloitin tämän blogin, koska haluan käydä läpi omaa suhdettani lukemiseen ja toivottavasti samalla yleisesti edistää lukemisen sanomaa jollain tapaa. Haluan käsitellä kirjoja ja kirjailijoita, mutta myös kaikkea muuta lukemiseen liittyvää. Etukäteen pahoittelenkin rakkauttani listoja kohtaan. Ne ovat ehkä halpa tapa tuottaa sisältöä, mutta en aio tässä blogissa sensuroida tätä mielihaluani. Ennen kuin siirryn "asiaan" haluankin näin ensimmäisessä tekstissäni hieman jaaritella ja puhua omista lukemiseen liittyvistä tottumuksistani. Esimerkiksi ihmisten erilaiset tavat nauttia kirjoistaan kiinnostavat minua. Itse luen eniten ihan perinteisiä sidottuja kirjoja ja suosittelen tätä vahvasti kaikille, mutta olen toki omaksunut uusia teknologioitakin harrastukseni tueksi. Lukutavoistani siis sen verran, että minulla on yleensä noin kuusi kirjaa luvussa samanaikaisesti. Nämä ovat taskuun mahtuva matkakirja, kännykästä luettava kirja, tabletilta luettava kirja, työpöytäkirja, äänikirja, ja vielä jokin romaani. Yleensä luettavista kirjoista ainakin pari on tieteeseen tai historiaan liittyvää kirjallisuutta. Opintojeni vuoksi nämä usein liittyvät yhteiskuntatieteisiin, jossa mielenkiintoni kohteet liittyvät etenkin vähemmistöihin, kaupungistumiseen ja kansalaisyhteiskunnan kehittymiseen.

Pidän kahviloissa lukemisesta. Kotikaupungissani Porvoossa tähän harrastukseen on olemassa erinomaiset edellytykset. Vinkkeinä voisin mainita vaikka Porvoon Paahtimon, Cellar Cafen, Cafe Rongon ja kesällä jokirannan terassit. Nämä ovat hyvin lukijaystävällisiä paikkoja. Etenkin talvella Cellar Cafe on hyvin tunnelmallinen paikka ja Paahtimossakin kannattaa kylmällä säällä kiivetä sen yläkerran sohville lueskelemaan. Suurimman osan lukemisestani teen kuitenkin näissä paikoissa:


Oman kotini lukunurkka ja työpöytäni. Näissä on kulutettu sivu jos toinenkin. Kirjahyllyt haluaisin vielä vaihtaa ja kuten varmasti monella muullakin lukijalla, on minunkin haaveeni Boknäsin hyllyt, mutta esimerkiksi Ikean Billy-hyllyt vitriiniovilla voisivat olla hyvä korvike ja niitä saisi alle tonnilla neljä kappaletta kun Boknäsiä ei taitaisi saada yhtäkään. Muita vinkkejä otan mielelläni vastaan aiheesta.

Fiktion puolesta olen pitänyt itseäni melko kaikkiruokaisena, mutta pieni nirsous minun on varmaan itsessäni tunnustettava. Luen hyvin vähän fantasiaa, dekkareita tai (häpeäkseni) suomalaista nykykirjallisuutta. Näistä vähintään jälkimmäiseen pyrin tekemään vielä muutoksen ja lukuvinkkejä otan enemmän kuin mielelläni vastaan. Ainakin Anna-Leena Härkösen uutta tuotantoa haluaisin lähiaikoina kokeilla. Lempikirjailani löytyvät varmaankin 1900-luvun alkupuolen yhdysvalloista. Pidän John Steinbeckistä, John Cheeveristä ja J.D. Salingerista, mutta myös laajasta skaalasta nykykirjailijoita ympäri maailmaa kuten Chuck Palahniukista, Haruki Murakamista ja John Irvingistä. Mitä olen tällä hetkellä lukemassa ja mitä olen lukenut, voit käydä Goodreadsin kautta lukemassa ja lisätkää minut toki halutessanne lukupiireihinne. Jos Goodreads ei ole palveluna vielä tuttu, niin lämpimästi suosittelen sitä. Palvelun kautta voi löytää paljon uusia lukuvinkkejä, pitää kirjaa lukemisistaan ja olla yhteydessä muuhun lukevaan maailmaan. Blogin puolella en aio myöskään antaa tähtiä lukemilleni kirjoille, enkä erityisesti edes pidä siitä tavasta, mutta Goodreadsin puolella olen myös tähdettänyt lukemisiani. Tähtien perusta on kuitenkin usein hyvin sattumanvarainen ja tässä onkin yksi syy miksi halusin aloittaa blogin.

Haluan siis käydä syvemmin läpi tätä pakkomiellettäni kirjoihin ja tarinoihin. Haluan tehdä omalla tavallani lukemisestani kollektiivisemman suorituksen jakamalla kirjani teidän kanssa ja toivon, että jaatte omat kokemuksenne myös minun kanssa. Tervetuloa siis seuraamaan miten onnistun kirjoittamaan jotain todella noloa/paheksuttavaa tulevaisuudessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti