5.2.2020

Runeberg-kirjallisuuspalkinto Ralf Andtbackalle


Ralf Andtbacka. Kuva: Outi Paappanen

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittaja on jälleen valittu ja tänä vuonna se myönnettiin kirjailija Ralf Andtbackalle runoteoksesta Potsdamer Platz. En Dikt. Kilpailussa oli mukana todella monia kovatasoisia kirjoja, joita raati on selkeän ennakkoluulottomasti valinnut finalisteihin.

Finalistit julkaistiin joulukuussa tilaisuudessa, josta kirjoitin täällä. Raati kiitteli miten teoksia yhdisti kokeilevuus, leikittely muodolla ja metatasoilla sekä kirjallisen ilmaisun uudistaminen.


Vaasalaisen Andtbackan Potsdamer Platz on tämän kahdestoista teos ja ensimmäinen ruotsinkielinen runoteos, joka on voittanut Runeberg-palkinnon. Vuodenvaihteessa myös saatiin ilouutisia kun palkintosumma kohosi 20 000 euroon. Raati sanoi voittajateoksesta juhapuheessa seuraavasti:

"Ralf Andtbackan teoksessa Potsdamer Platz muoto ja sisältö ovat harvinaisen konkreettisesti yhtä: on kuin keskusaukiosta lohkeaisi sirpaleita, lohkareita, joskus pelkkiä muistumia puheesta. Eri ainekset toimivat prismoina. Ne näyttävät, mitä ovat ajan, paikan ja ihmisen ainesosat. Potsdamer Platzissa samannimisen paikan tunnelmat ja historialliset vaiheet kasvavat moniulotteiseksi ja poikkeuksellisen ruumiilliseksi lukukokemukseksi. Tilassa välähtelee havaintoja, muistumia ja odotuksia. Myös kieli muuttuu koneiston läpi kulkiessaan. Merkitykset romahtavat kuin pommitetut rakennukset – tai kuin muuri. Uusia sanoja ja merkityksiä syntyy.

Lukijalle ei välttämättä kirkastu, mitä kielelle teoksessa loppujen lopuksi tapahtuu, mutta kerrostumis- ja pyyhkiytymisilmiön taidokkuus käy selväksi. Runo tekee samanaikaista ruumiinavausta ja uudelleenrakentamista. Teos maalaa, piirtää, raaputtaa, huokaa ja jopa määrittelee. Näin syntyy niin puhutteleva ja ajassa muotoaan muuttava kuva Potsdamer Platzista, että lukijan ei tarvitse hievahtaakaan sijoiltaan päästäkseen Berliiniin.

Tekijä jättää lukijalle tilaa muodostaa mielikuvia: runomatka taittuu ihmisten parissa mutta ilman väliin asettuvaa lyyristä minää. Teoksen voi ajatella olevan uudella tavalla keskeislyyrinen: keskellä on paikka ja ihmisen vaikutus siihen. Potsdamer Platzilla Ralf Andtbacka tulee uudistaneeksi paitsi runokieltä ja -muotoa myös käsityksen nojatuolimatkasta. Teoksen hahmottelema muistutus siitä, että sotimisen ja hajottamisen lisäksi ihminen osaa myös rakentaa ja korjata, tuntuu lohdulliselta."


Palkinnon saajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjailija Marjo
Heiskanen, kirjallisuudentutkija, FT Veli-Matti Pynttäri ja kriitikko, kulttuuritoimittaja
Siskotuulikki Toijonen. Raati perusteli valintaansa seuraavasti:

”Tekijä jättää lukijalle tilaa muodostaa mielikuvia: runomatka taittuu ihmisten parissa mutta ilman väliin asettuvaa lyyristä minää. Potsdamer Platzilla Ralf Andtbacka tulee uudistaneeksi paitsi runokieltä ja -muotoa myös käsityksen nojatuolimatkasta”











*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti