8.2.2020

Maailma on tehty meitä varten -musikaali


Maailma on tehty meitä varten, kuva: Matti Rajala

Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikki on paikoin herkkää ja paikoin mahtipontisen tunteellista. Sellaisena se soi kuin valmiiksi sävellettynä juuri musikaaliin maailmaan. Maailma on tehty meitä varten ensi-illassa bändin jäsenet ja me yleisö pääsimme näkemään miten biisit taipuvat tarinan ympärille.

Maailma on tehty meitä varten -musikaalin käsikirjoittivat Kiti Kokkonen ja Jenni Pääskysaari, jotka korostavat sen kantavana teemana ystävyyttä. Bändin fanit saattoivat lähettää tekijöille omia muistojaan biisien ympäriltä ja laulujen lyriikat ja rytmi muokkasivat tarinan suuntaa.

Maailma on tehty meitä varten, 2020, Kuva: Robert Seger

Haloo Helsinki! -biisit kertovat vaikeuksista ihmisten elämässä, niistä selviytymisestä ja henkilökohtaisista tragedioista voimaa ottamisesta. Ne tuntuvat puhuvan maailmasta, jossa koetaan eheytymisen hetkiä ja päivä kerrallaan lähdetään taas eteenpäin. Kaikki tapahtuu juuri nyt ja maailma on tehty meitä varten. Osa minusta haluaisi ajatella näin ja olla kuin huomista ei tosiaan olisikaan, mutta lopulta ajatus ei tunnu jotenkin yhteisölliseltä maailmassa, jonka huominen on aidosti vaarassa.

Musikaalin tarina koettaa saada monia noita rikkoutumisen ja eheytymisen hetkiä nivottua yhteen ja kokonaisuus ei tunnu enää yhtenäiseltä tarinalta. Tuntuu ennemmin, että kuuntelisimme albumia, jota näyttelijät lavalla tulkitsevat biisi kerrallaan. Punainen lanka löytyy lähinnä teemoista, mutta tarinaa seuraava katsoja huomaa pian olevansa hukassa.

Maailma on tehty meitä varten, 2020, Kuva: Robert Seger

Voisi kuvitella, että fyysiset lavasteet lähes kokonaan korvaavat jättimäiset videot jättäisivät lavan tyhjän oloiseksi, mutta ratkaisu on yllättävän toimiva. Saumattomasti esityksen kanssa kulkeva video mahdollistaa monia leikkisiä ja näyttäviä ratkaisuja.

Nuorekas ja energinen ryhmä tuo lavalle vauhtia ja taidokasta laulua. Tämä korostaa vaikutelmaa, että nyt tosiaan ollaan katsomassa laulu- ja tanssiesitystä ja sellaisena esitys juuri toimiikin. Samuel Harjanne on luotsannut jälleen yhden teknisesti taidokkaan esityksen ja jään jälleen kerran innolla odottamaan mitä kaikkea tämä vielä tekee suomalaisen musikaalin hyväksi.

Maailma on tehty meitä varten, 2020, Kuva: Robert Seger

Esiintyjistä mieleen jäivät erityisesti aina niin aidon oloinen Miiko Toiviainen ja todella huolettoman staran elkein illan vetänyt Tatu Sinisalo. Jani Karvinen toimi eräänlaisena koomisena sivuhahmona, jonka hetket lavalla olivat aidosti hauskoja ja veivät esitystä paikoin sketsikomedian maastoon. Hauska oli myös erilaisia kriisejä lavalla läpikäyvä Kaisa Leppänen, jonka villin fyysinen ilmaisu oli ensiluokkaista.

Maailma on tehty meitä varten, 2020, Kuva: Robert Seger

En ollut kovin perehtynyt musikaalin biiseihin ennalta, mutta huomasin, että niihin pääsee helposti sisälle. Ysärityyliin kasattu käsiohjelma piti klassisen "minipokkarin" ja ristikon lisäksi sisällään CD:n, jonka parissa pääsi vielä fiilistelemään biisejä kotimatkalla. Niiden yksinkertainen voima on vaikuttava. Erityisesti kotimatkalla tuli kuunneltua Kärpästen herra -biisiä, joka tarjosi myös erään parhaista hetkistä lavalla. Bändin jäsenet olivat selkeästi vaikuttuneita ensi-illan jälkeen. Haloo Helsinki! -yhtye kommentoi:

"Toivomme, että katsojat saavat musikaalista ikimuistoisen kokemuksen - positiivisuutta, iloa, naurua, toki myös draamaa ja koskettavia hetkiä, ja luonnollisesti hyvää musaa. Ja uskomme myös, että nuorempi porukka löytää tämän esityksen myötä musikaalien maailman."

Toivon myös, että porttiteoria toimii tämän musikaalin kanssa ja aivan uusia yleisöjä löytää tiensä teatteriin. Peacockin karnevaalihenkinen tila keskellä Linnanmäkeä on hauska paikka viettää iltaa ja erityisesti bändin fanit saavat tästä varmasti hienon kokemuksen.

Maailma on tehty meitä varten, 2020, Kuva: Robert Seger

Lisätietoa esityksestä löydät Suomen komediateatterin sivuilta täällä. Esitys tarjoaa viihdyttävän illan ja shown, joka käsittelee vakaviakin teemoja, mutta pitää kuitenkin yllä värikkään ja kepeän tunnelman.


Käsikirjoitus Kiti Kokkonen & Jenni Pääskysaari  Ohjaus ja dramaturgia Samuel Harjanne  Vastaava kapellimestari, musiikin sovitus Eeva Kontu  Kapellimestari, musiikin sovitus Tony Sikström  Laulusovitukset Eeva Kontu ja Jukka Nylund  Koreografia Sebastian Wennström  Lavastussuunnittelu Jones Maxwell ja Toni Haaranen. Videosuunnittelu Toni Haaranen  Pukusuunnittelu Maria-Helena Lehto  Maskeerauksen suunnittelu Pirjo Leino  Valosuunnittelu Harri Kauppinen  Äänisuunnittelu Tapio Pennanen  Näyttelijät Marika Huomolin, Heljä Heikkinen, Miiko Toiviainen, Kaisa Leppänen, Jani Karvinen, Tatu Sinisalo, Kaisla Ollila, Kia Laitakari, Julius Martikainen, Taneli Läykki, Meeri Toivonen  Tanssijat Nea Paatero, Silja Saarikangas, Vilma Galambosi, Saku Peippo, Arttu Valle ja Elias Valle  Muusikot Varre Vartianen (kitara), Joonas Kaikko (rummut), Jesse Mäläskä (basso). Esitys nähty kutsuvieraana*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti