3.4.2016

10 kirjaa veroparatiiseista



Panama Papers on mahtava journalistinen ja humanistinen teko, jossa paljastettiin aivan hillitön aineisto Panamalaisen veroparatiisiyhtiön toiminnasta ja asiakkaista. Nyt valtionpäämiehet, poliitikot ja superrikkaat tutisevat housuissaan ja veronkierron monimutkaisia rakenteita päästään vihdoin edes vähän avaamaan.


Alunperin Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle vuodettua aineistoa on avannut yli 400 toimittajaa, kymmenistä maista, kuukausien ajan. Alla oleva kuva laittaa jonkinlaiseen perspektiiviin minkäkokoisesta paljastuksesta on kyse silkan materiaalin osalta:

Kuva: Anonymous


Veroparatiisit ovat todellinen uhka kansainväliselle taloudelle, demokratialle ja ihmisten väliselle tasa-arvolle. Jos tämä vuoto edes herättää keskustelua aiheesta, on se jo osa voittoa. Aihe on kuitenkin suhteellisen monimutkainen ymmärtää, mutta kirjallisuus on jo pitkään yrittänyt taklata sitä.

Kokosin kymmenen kirjaa, jotka voivat auttaa selkeyttämään tätä sotkua, joka kansainvälinen rahatalous on ja mitä vaikutuksia sillä on. Kirjat liittyvät joko suoraan tai epäsuoraan veronkiertoon ja siihen liittyvään nuhjuiseen kulttuuriin.


1.


Hänninen, Jyri - Veroparatiisit ja Suomi: Miten liituraitamafia pyörittää varjotaloutta ja laskun siitä maksamme me (2014)

Kirja kertoo karua kieltä siitä miten veroparatiisit vaikuttavat kansantalouteen. Hänninen esittää myös konkreettisia tekoja, joita Suomen tulisi tehdä veroparatiisien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Näitä ovat: 
"Avoimuuden lisääminen, veroparatiisimaiden ja niiden finanssilaitosten painostaminen, yksipuolinen kansallinen toiminta, kansainvälinen yhteistyö, veroparatiiseja koskevan tutkimuksen lisääminen, viranomaisten veroparatiisien vastaisen työn tehostaminen sekä valtion irtisanoutuminen veroparatiiseista."

2.


Ronen Palan - Tax Havens: How Globalization Really Works (2009)

Cornellin yliopiston julkaisu kertoo miten yksittäiset veroparatiisit voivat vaikuttaa verrattain pieneltä ongelmalta, mutta kokonaisuutena ne ovat voimakas tekijä globaalissa taloudessa. Veroparatiisit ei ole siis marginaalinen ongelma vaan keskeinen osa maailmantaloutta.


3.

Zygmunt Bauman & Leonidas Donskis – Moral Blindness: loss of sensitivity in liquid modernity (2012)

Tämä ei ole suoraan kirja juuri veroparatiiseista, mutta mielestäni tärkeä kirja koko kuvan ymmärtämisessä. Veroparatiisit eivät ole vain taloudellinen, vaan myös moraalinen ongelma. 


4.


David Held & Anthony G. McGrew - Globalization/Anti-Globalization (2007)

Ei myöskään suoraan kirja veroparatiiseista, mutta ymmärtääkseen veronkierron vaikutusta on globalisaation ymmärtäminen keskeistä. Tämä on yksinkertaisesti paras kirja, jonka olen aiheesta lukenut. Talouden lisäksi käsitellään väkivallan koneistoja, ympäristöä, kulttuuria ja epäarvoisuuden kasautumista.


5.


Ahokas, Jussi & Lauri Holappa - Rahatalous haltuun (2014)

Tämä kirja osoittaa, että meidän tavallisten ihmisten ongelma rahatalouden ymmärtämisessä on, että me emme oikeastaan ymmärrä mitä raha on. Ainakaan kun puhutaan monimutkaisista talouspoliittisista asioista. 


6.


Matti Ylönen - Veroparatiisit - 20 ratkaisua varjotalouteen (2008) 

Kirja herätti Suomessa keskustelua veroparatiiseista. Siinä muun muassa kerrotaan, että veroparatiiseissa lepää noin 11 500 000 000 000 dollaria. Niin suuri luku, että jouduin pari kertaa tarkistamaan onko siinä tarpeeksi nollia. Toivottavasti siinä oli. 


7.


Tapio Kuosma - Veroparatiisit: Saalistajaeliittien turvapaikat (2014)

Tämä kirja kuvaa koko veroparatiisijärjestelmää melko analyyttisesti ja ei ehkä ole se kaikista helpoin reitti lähteä tutkimaan aihetta. Kirjassa esitetään myös ratkaisuja ongelmiin pelkän selittämisen sijaan.


8.


Alain Deneault - Offshore: Tax Havens and the Rule of Global Crime (2011)

Veroparatiisit eivät ole vain näennäisen laillisesti toimivien yritysten käyttämä järjestelmä. Aseet ja huumeet luovat jättimäiset markkinat ja myös näiden rahojen on päädyttävä johonkin. Arvatkaa minne? 


9.



Gabriel Zucman - The Hidden Wealth of Nations (2015)

Zucman asettaa vastuuta veronkierron ehkäisystä valtioille ja etsii ratkaisuja siihen mitä nämä voisivat tehdä. Kirjassa pyritään purkamaan ongelman todellista massiivisuutta ja yritetään saattaa sitä jotenkin ymmärrettävään muotoon. 



10.


Nicholas Shaxson  - Aarresaaret: miehet jotka ryöstivät maailman (2012)

Jätin parhaimman viimeiseksi. Tämä kirja on helppotajuinen, paljastava ja älykäs. Siinä tuodaan esiin miten veroparatiisit ovat suora uhka demokratioille ja tärkeä työkalu köyhien pitämiseksi köyhinä. Tämä on tärkeä kirja.



Lisätietoja kannattaa myös katsoa muun muassa Finnwatchin ja Eetti Ry:n sivuilta. Jos joku haluaa itse tutustua vuodettuihin dokumentteihin, niin netistä löytyy kaikkea.






1 kommentti:

  1. Erittäin kattava ja ajankohtainen katsaus, joka herätti mielenkiinnon tutustua muutamiin kirjoihin lähemmin. Etenkin Shaxsonin teos päätyi lukulistalle. Kiitokset siis tästä.

    VastaaPoista