1.4.2016

Musikaalia vetten päällä - Grease Silja Linella
Grease! En ole puolueeton sillä jos Disneyn leffoja ei lasketa, niin Grease vei musikaalineitsyyteni. Sillä tulee aina olemaan ihan erityinen paikka sydämessäni ja Netflixin katseluhistoriassa. Silja Serenadella ja Silja Symphonyllä tullaan näkemään 1.4 lähtien Grease-musikaali versiona, joka teki kunniaa perinteille, mutta jossa myös pidettiin hauskaa ihan uudella tavalla. Pääsin katsomaan näytöksen ennakkoon.

Grease on Jim Jacobsin ja Warren Caseyn kirjoittama musikaali vuodelta 1971. Megasuosioon sen räjäytti vuonna 1978 ilmestynyt Grease-elokuva, jossa John Travolta ja Olivia Newton-John tekivät tämän kulttuuribloggaajan mielestä elämänsä roolisuoritukset. Haastan katsomaan elokuvan ilman pienintäkään hymynpoikasta. Voi olla vaikeaa.


Grease on musikaali, joka tekee pilaa niistä stereotyyppisistä oletuksista, joita 50-luvun nuorisoa kohtaan oli. Sodanjälkeisen maailman suurimmat ongelmat tuntuivat olevan syljeskely, purukumin jauhaminen ja äänekäs musiikki. Toisaalta Grease tarjoaa aidosti ihan koskettavan tarinan ja eräitä ikimuistoisimpia lauluja musikaalien saralta. Uskon, että suurin osa tämänkin tekstin lukijoista omaa jonkinasteisen siteen tähän musikaaliin eikä sitä varmasti enempiä tarvitse esitellä.


Silja Linen laiva ei ole ihan ensimmäisiä paikkoja, johon ajattelisi musikaalin sopivan. Lava on pieni, ihmisiä ei voi olla paljoa ja katsomokin on usein täyttynyt ihmisistä, jotka eivät välttämättä juuri musikaalin takia ole liikkeelle lähteneet.


Ongelmaton musikaali ei ollut, mutta olosuhteisiin nähden moni asia toimi hämmästyttävän hyvin. Musikaalin on ohjannut monessa mukana ollut Gary Lloyd ja se kattaa lähes kokonaan brittiläisen työryhmän näyttelijöitä. Vain Sandy oli löytynyt Ruotsista. Olikin hienoa nähdä englanninkielinen näytelmä, jossa ei tarvinnut kuitenkaan kuunnella suomalaista aksenttia.


Kun istuuduin katsomoon, ihmettelin lavan pienuutta ja epäilykseni heräsivät. Ihan samantien musiikin lähtiessä soimaan ja koko kastin täyttäessä lavan, huomasin kuitenkin, että se teatterin taika toimii laivallakin. Lava muuttui ihan toiseksi maailmaksi ihmisten ansiosta. Ruotsinlaivoilta tutut räikeän siniset ja punaiset valot vaikuttivat vähän muovisilta ja äänentoisto oli välillä epätasaista, mutta ulkoiset seikat jäivät nopeasti varjoon kun näyttelijät pääsivät vauhtiin.


Näyttelijät eivät sortuneet varsinaiseen kaavamaisuuteen, mutta olivat kyllä pelottavan virheettömiä. Kyseessä on kuin lauma kulkevia taiteilijoita. Teatterin karnevaaliväkeä, joka kulkee ympäri maailmaa ja on näin kehittänyt itselleen luontaisen taidon esiintyä. Grease tarjoaa monelle laulajalle komeita sooloja ja näistä jokainen oli oikeasti vaikuttava. Ihan hitunen West Endiä ruotsinlaivalla.


Yli tuhannen koe-esiintyjän joukosta valittu ammattilaiskasti oli tasaisen hyvä ja oli vähän sääli, että toinen pääosa, Danny, ei oikein noussut esiin muusta joukosta. Sandy taasen suorastaan loisti lavalla ja vähintään Hopelessly Devoted to You (joka muuten tuli mukaan musikaaliin vasta elokuvan myötä) sai minut vakuuttumaan siitä, että tämän Sandyn ottaisin mihin tahansa Grease-produktioon ilomielin.


Musikaalista kokonaisuutena sanoisin, että se ylitti odotukset. Olen niin sanottu ruotsinlaivaromantikko ja nautin koko siitä estetiikasta, joka laivamatkusteluun liittyy. Aina sieltä terminaalin sisääntuloputkesta laivan ravintoloihin minä nautin olostani ja yleensä kirja kädessä. Laivojen tarjoamaan ohjelmaan en ole oikeastaan ikinä kauheasti lämmennyt, mutta Greasea suunnittelen jopa meneväni katsomaan uudestaan.


Kastista nousi monta kasvoa todella edukseen (Eugene!) ja nämä olivat laulajina ja tanssijoina puhtaan ammattimaisia. Aivan erityisesti näistä paistoi läpi ilo esiintymiseen, joka toimi loistavasti yhteen Greasen koko yltiöpositiivisen maailman kanssa. Esitys pitää otteessaan suurella vauhdilla ja tuttuudellaan. Grease on loistava valinta Siljalle, sillä kyseessä on musikaali, jota rakastetaan jo valmiiksi. Musiikki vie mukanaan ja livebändi tuo esitykseen lisämaustetta. Jo tilaisuus katsella musikaalia drinkki kädessä houkuttelee laivalle.


Grease on nähtävissä Silja Linen Helsinki-Tukholma-reitin laivoilla kuutena päivänä viikossa 1.4.–31.5.2016. Esitys kuuluu laivalipun hintaan, mutta pöytävarauksien suhteen kannattaa olla ajoissa valppaana. Jos olet menossa ruotsinreissulle, niin kokeile ehdottomasti säätä aikataulusi yhteen Greasen kanssa. Jos Grease on muuten vain sinun juttusi, niin suosittelen menemään ruotsinreissulle ihan jo musikaalin vuoksi. Lisätietoja löytyy Siljan sivuilta täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti