3.5.2023

Tom of Finland vuoropuhelussa uuden sukupolven kanssa




Tom of Finland -näyttely Kiasmassa on ehkä laajin lajissaan tähän asti. Yhteiskuntaa alakulttuureista käsin muuttanut taiteilija on kasvanut osaksi kansallista kuvaamme ja on hankala määritellä miten ja miloin muutos on tapahtunut.

Kiasman avarat tilat toimivat kuin vastakohtana piilotetulle kulttuurille. Tilaan tuodut puut ja penkit sekä punaiset kumiverhot imitoivat pimeiden puistojen kruisailuhuoneiden henkeä, mutta juuri se kontrasti menneen ja nykyisen välillä kiehtoo.




Tuo kontrasti näkyy myös Kiasmassa Tomin kanssa samaan aikaan avatussa näyttelyssä. DREAMY tarjoaa kävijälle mahdollisuuden osallistua historialliseen jatkumoon, joka näyttelyiden välillä kirkastuu. Freelance-kuraattori ja kirjoittaja Max Hannus kertoo:

”Teoksissa voi nähdä halun ja yhteyden etsimisen pohjavireen. Uskon, että näyttely tarjoaa kävijöille tunnistamispisteitä seksuaalisuuden, sukupuolen, halun, läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden alueilla”




Kulttuuri itsessään on sirpaloitunut ja monipuolistunut niin, että yhä useampia tapoja ilmaista itseään sallitaan, mutta toisaalta kuiluja erilaisten ryhmien väliin syntyy edelleen. Katse Tomin näyttelyyn on katse myös menneeseen. Nämä taidemuseossa arvostusta keräävät kuvat ovat olleet aikanaan jopa vaarallisia näyttää muille ihmisille.




Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen persoona tuntuu nousevan esiin näyttelyssä. Hänen saappaansa ja nahkatakkinsa on nostettu esiin, kuin alttarille palvottavaksi ja koko museo tuntuu Laaksosen sisäiseltä maailmalta.




Laaksosen kynänjälki on uskomattoman pehmeää ja ilmeikästä. Vahvat viivat ja varjostukset kielivät laajasta taustasta aikansa mainosmaailmasta ja henkilökohtaisesti Tomin vaikutus omaan piirustusharrastukseen on ollut voimakas. Oli ilo nähdä museossa myös Laaksosen työvälineitä näytteillä.




"Näyttelyn tarinallisena lähtökohtana ovat Tom of Finlandin (s. Touko Valio Laaksonen, 8.5.1920–7.11.1991) elämänvaiheet, joiden kautta tarkastellaan hänen kuusi vuosikymmentä kattavaa toimintaansa. Keskeisiä tapahtumia ja paikkoja ovat nuoruus maaseudulla, aika asepalveluksessa, muutto kaupunkiin, sodan jälkeinen kausi ja monet matkat Euroopassa ja Amerikassa. Teoksissa toistuvat Tom of Finlandin vakiohahmot kuten metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas ja poliisi."





Näyttelystä löytyy myös Donkey Hotelin tuottama virtuaaliympäristö, jossa katsoja pääsee tutustumaan Tom of Finlandin entiseen työhuoneeseen Los Angelesissa osoitteessa 1421 Laveta Terrace. TOM Housena tunnetussa talossa taiteilija asui ja työskenteli elämänsä viimeisen vuosikymmenen.




Tomin miehet elävät edelleen ja Kiasman näyttelyssä voi tutustua myös puoleen, joka ei Finlaysonin lakanoissa ole näkyvillä. Näyttelyyn ei ole ikärajaa, mutta museo kehottaa käyttämään harkintaa lasten kanssa liikkuessa. 




Lisätietoa näyttelystä löydät Kiasman sivuilta täällä. Kannattaa myös tutustua näyttelyn yhteydessä julkaistuun kirjaan, joka sisältää paljon kuvia ja mielenkiintoisia artikkeleita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti