14.4.2023

The Telephone & A Dinner Engagement - Sibelius-Akatemian ooppera


Sibelius-Akatemian oopperat tarjosivat makupaloja viime vuosisadan puoliväliltä, kun oopperakoulutuksen maisteriopiskelijoiden toisen opintovuoden kevään produktiot saivat ensi-iltansa.


Musiikkitalolla nähdyt esitykset muodostivat kiinnostavan parin. Vaikka kyseessä ovat teokset ajalta juuri ennen modernia informaatiovallankumousta, niin ne teemallisesti yhtyvät jo edessä häämöttävään murrokseen. Puhelimien aiheuttama addiktio oli vielä teoksen kirjoittamisen aikaan monella tapaa pelkkä vitsi. Nyt vitsi on muuttunut mustemmaksi, kun se on muuttunut todellisuudeksi, mutta ehkä juuri sen vuoksi on se edelleen hauska.Teokset esitellään Sibelius-akatemian sivuilla seuraavasti:

"Menottin lyhytooppera The Telephone kuvaa Benin yrityksiä kosia Lucya, jotka estyvät toistuvasti Lucyn puhelinkeskusteluiden vuoksi. Ben antaa Lucylle lahjan, valmistautuu ja yhtäkkiä… puhelin soi! Miksi Ben ei voi kertoa Lucylle, miltä hänestä tuntuu? Miksi Lucy tuntuu kiinnostuneemmalta puhuessaan muille puhelimessa kuin puhuessaan edessään olevalle Benille? Tämä leikkisä teos tarkastelee näitä kysymyksiä nopean dialogin ja vivahteikkaan musiikin kautta, jotka ovat täynnä käänteitä."

"Lennox Berkeleyn A Dinner Engagement on lempeä komedia, joka tutkii vanhempien ja heidän aikuisten lastensa välisiä suhteita. Lordi ja Lady Dunmow muistelevat kaihoisasti Monteblancon suurherttuakunnassa viettämäänsä aikaa asuessaan pienessä väliaikaisasunnossa Lontoossa. Pariskunta on värvännyt avukseen rouva Kneebonen ja he valmistautuvat suurherttuattaren sekä hänen poikansa prinssi Philippen vierailuun. Dunmowit toivovat, että rakkaus voisi syttyä prinssin ja heidän tyttärensä Susanin välillä. Näin he voisivat tarjota tyttärelleen elämän, jollaista he itse eivät voisi hänelle antaa. Tämä poikkeuksellisen nokkela ooppera kätkee sisäänsä useita eri musiikkityylejä (ja jopa ruoanlaittoa lavalla!). Pöytä on katettu!"

Lyhyehköt esitykset vaikuttivat monella tapaa tuoreilta. Niistä ainakaan jälkimmäistä ei Suomessa ole tiettävästi ikinä edes esitetty. Molempia esityksiä yhdisti huumori, joka oli samalla tavoin molemmissa myös herkullisen kuivahkoa.

The Telephonessa loisti erityisesti Johanna Takalo alati puhelimen perässä juoksevana Lucyna. Upea ääni, jonka toivon kuulevani vielä uudestaankin. Dalimaisen abstrakti lavastus punaisen sävyineen oli tyylikäs ja nosti koko esityksen farssimaisuudesta ylöspäin.

A Dinner Engagement luotti perinteisempään lavastukseen, mutta onnistuikin siinä harvinaisen hyvin. Perinteisen brittiläisen suuren talon keittiön tunnelma välittyi lämpimästi. Jopa kokattu ruoka oli aitoa ja elävöitti siten tunnelmaa. Monipuoliset esiintyjät loistivat ja oli jopa hämmentävää huomata millaisia lahjakkuuksia Sibelius-Akatemia tuottaakaan.

Esiintyjät

Sibelius-Akatemian oopperakoulutus

Laulumusiikin koulutusohjelma

Sibelius-Akatemian orkesteri 

Taiteellinen työryhmä

Victoria Newlyn, ohjaus

Markus Lehtinen & Erle Kont, musiikinjohto

Mikko Elonen, lavastussuunnittelu

Pia Lasonen, pukusuunnittelu

Eero Erkamo, valosuunnittelu

Tuija Luukkainen, maskeeraussuunnittelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti