13.4.2023

Ateneumin ovet avautuvat jälleen!
Ateneum on ollut remontissa niin pitkään, että suurista puuovista sisäänkäyminen valtavaan aulaan tuntui eräänlaiselta kotiinpaluulta. Remontti kesti vuoden verran, mutta ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen museossa voi nyt käydä myös poikkeusolojen jälkeen.

Ajan kysymys on ensimmäinen kokoelmanäyttely, joka avaa samalla Ateneumin koko museon. Neljän teeman ympärille kietoutuva näyttely tarkastelee kokoelmaa nimeomaan ajassa keskustelevana elementtinä.


Nina Terno, Loppukiri, 1960


Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa ottavat kaikki oman näkökulmansa Kansallisgallerian kokoelmaan. Kyseessä on erityisesti tapa tarkastella kokoelmaa. Eräänlainen keskustelunavaus kokijalle, joka voi teemojen kautta pohtia taiteen merkitystä yhteiskuntaan.
Luonnon aika on erityisen polttava aihe ja oli hieno nähdä miten aihetta ollaan onnistuttu käsittelemään monipuolisesti. Ei vain suomalaista luontosuhdetta käsittelemällä kansallisromanttisesti, vaan myös perustellun kriittisesti. 


Erkki Heikkilä, Nippu-uittoa, 1970Neljä vuosisataa kattavan kokolman äärellä tuntuu olevan valtavan kulttuurimassan ympäröimänä, kuin se olisi jotain elävää ja orgaanista ainetta. Jos siihen vain on mahdollista niin useat käynnit museossa ovat paikallaan. Jokainen on aina erilainen.
Lisätietoa Ateneumista ja sen näyttelyistä löydät museon sivuilta täällä. Uudistetut tilat kutsuvat ihan vain hengailemaan ja kävijöitä ja kysyntää museoilla tuntuu riittävän vuodesta toiseen.


Tätä näkymää Kansallisteatterille ei olla hetkeen päästy ihailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti