25.11.2022

Janoavaiset - KokoTeatteri


Janoavaiset on KokoTeatterin syksyn 2022 pääteos, jossa yleisö pääsee seuraamaan profeetta Helena Konttisen ja spiritualisti Helmi Krohnin vaiheita henkisen ja maallisen välisessä ristipaineessa. Tyylikäs ja runollinen teos toimii itsessään kuin spiritualistisena istuntona.

Aivan ensimmäisenä huomaan KokoTeatteriin sisään kävellessäni, että kaikki on muuttanut paikkaa. Näytelmä ei ole vielä alkanut, vaan itse teatteri on käynyt läpi muutoksen. Baaritiski on eri paikassa ja sen tilalla on avointa tilaa, jossa vanhoilla sohvilla voi ihailla maisemaa öiseen Kallioon. Olisin halunnut jäädä vielä hetkeksi istumaan, mutta kutsu kävi yleisölle astua sisään näyttämötilaan.


Kuvassa: Riitta Paakki, Amira Khalifa. Kuva: Heidi Bergström


Kävelimme katosta roikkuvien valtavien kankaiden lomitse katsomoon, joka kiersi ympyränä koko tilaa. Vaaleapukuiset hahmot hyräilivät mystisen kuuloista melodiaa ja siirtymä arkisesta maailmasta johonkin muuhun oli välitöntä. Kankaat muuntuivat nopeasti moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin ja toimivat jopa sirkusmaisina apuvälineinä. Runsas ja mielenkiintoinen lavastus voi joskus syntyä hyvin yksinkertaisista aineksista.


Kuva: Heidi Bergström. Kuvassa: Kai Salo, Anna Veijalainen, Lempi Hirvonen


Sukellus henkisyyteen, etenkin sinne esoteerisen maailman syvään päätyyn, on ainakin itselleni kokemus, jossa kosketan jotain vierasta asiaa. Omilla henkilökohtaisilla uskomuksilla ei ole väliä, kun kohtaa henkisyyden esteettisiä muotoja. Saarnat, virret ja lähes väkivaltaisella voimalla tulevat näyt tuntuvat syvällä ja näyttävät esityksen minimalistisessa muodossakin hienolta.


Kuva: Sini Salo. Kuvassa: Anna Veijalainen, Cécile Orblin


Näytelmän keskiössä on kaksi historiallista hahmoa, joita KokoTeatterin sivuilla kuvataan seuraavasti:

Helmi (1871-1967) on kosmopoliittinen kirjailija, suomentaja ja toimittaja, suomalaisen sivistyskodin hengetär ja äiti, kansanrunoudentutkimuksen suomalaismielisen uranuurtajan, runoilija Julius Krohnin tytär, kirjailija Aino Kallaksen isosisko ja säveltäjä Erkki Melartinin ystävä. Mutta Helmillä on muitakin puolia - sisäinen ääni pyrkii kuuluviin, tulivuori kipunoi jäävuoren alla ja yksinäinen sielu janoaa yhteyttä.

Helena (1871-1916) on rutiköyhiin oloihin Uukuniemellä itärajan tuntumassa syntynyt, jo lapsesta työn raskauttama piika, vaimo, äiti ja miniä, joka elävän sanan janossaan etsii metsän puiden sylistä Vapahtajan rakkautta ja opettelee salaa lukemaan - ja lukee, lukee vaikka kehrätessäänkin - Raamattua.


Kuva: Sini Salo. Kuvassa: Cécile Orblin, Amira Khalifa


Helenaa esittää vimmaisella otteella Anna Veijalainen, jonka suoritus piinattuna hengenihmisenä on rehellisen koskettava. Amira Khalifan esittämä Helmi toimii mahtavana vastaparina sille vimmalle hiljaisuudessaan. Khalifa onnistuu kuitenkin tuomaan herkkään rooliin tuntuvasti sitä jotain taustalla kytevää paloa ja tahtoa julki. Cécile Orblin toimii naisten välissä, kuin liimana. Niin moneen taipuva Orblin jälleen kerran loistaa roolissaan.


Kuva: Sini Salo. Kuvassa: Cécile Orblin


Näytelmä kertoo mielenkiintoisen tarinan todellisesta historiasta ja samalla näyttää yleisölle, jotain mitä ei voi sanoilla kuvata. Naisten kohtaama vähättely, kirkon painostava valta ja henkisyyden tarjoama pako ovat kaikki mielenkiintoisia käsitteitä itsessään, mutta niiden tuominen lavalle tunteen tasolla on juuri tässä näytelmässä merkittävää.

Lisätietoa esityksestä löydät KokoTeatterin sivuilta täällä. Suosittelen vierailijoita saapumaan teatterille ajoissa, jotta ehtii nauttimaan teatterin tunnelmasta ennen esitystä.Käsikirjoitus ja ohjaus: Helena Kallio
Musiikki: Riitta Paakki
Rooleissa: Amira Khalifa, Cécile Orblin, Riitta Paakki, Anna Veijalainen
Esitysavustajat: Kai Salo, Lempi Hirvonen
Valosuunnittelu: Topias Toppinen
Pukusuunnittelu: Kai Salo
Äänisuunnittelu: Anssi Vättö
Koreografia: Anna Veijalainen
Yleisötyö ja oheisohjelma: Jenni Hoppi
Valokuvat ja graafinen suunnittelu: Heidi Bergström
Viestintä ja markkinointi: Sini Salo
Esitys nähty medialipulla


Mainoslinkit merkattu: *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti