16.8.2022

Marc Chagall Vuohijärvellä




Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on viehättävä kohde pienellä kylällä aivan lähellä Repoveden kansallispuistoa. Moni matkailija on varmasti joutunut tarkastamaan pariin kertaan onko metsän keskellä tosiaan tullut vastaan Chagallin näyttely.

Rakkauspuisto kulttuuritalon edustalla on leppoisa paikka nauttia paikan kuuluisista korvapuusteista ja pysyvässä galleriassa on pienimuotoisesti esillä grafiikkaa. Museokauppa onkin juuri taidegrafiikan suhteen tutustumisen arvoinen paikka keräilijälle.





Marc Chagall on venäläis-ranskalainen modernisti, joka jätti jälkensä surrealistisen taiteen historiaan. Värikylläiset teokset ovat inspiroineet lukuisia taiteilijoita ja oli ilo päästä kurkistamaan erilaiseen puoleen Chagallin luovuutta. Vuohijärven näyttelyn on kuratoinut sveitsiläinen kustantaja ja taiteen asiantuntija Patrick Cramer, joka henkilökohtaisesti työskenteli Chagallin kanssa taiteen parissa.








Chagall on tunnettu erityisesti maalauksistaan ja tämän runsas tuotanto kuvittajana on jäänyt hieman varjoon. Juuri siihen puoleen Vuohijärven näyttely kuitenkin keskittyy. Yksityinen kokoelma Chagallin kuvituksia on huomattavan laaja ja antaa poikkeuksellisen läpileikkauksen monipuolisen taiteilijan työhön vuosilta 1958 - 1984. Esillä on kuvituksia muun muassa Raamatusta, Homeroksen Odysseian taruista ja antiikin Kreikan näytelmistä. Chagall kuvitti elämänsä aikana yli 100 teosta ja näitä vedoksia on harvoin ollut kattavasti esillä.








Kuuluisan taidemaalarin motiiveihin ja tapaan katsoa maailmaa pääse hienosti sisään juuri kuvitusten kautta. Mitä taiteilija antaa teokseen itsestään, kun aihe tulee ulkopuolelta? Chagall toi useita symboleita aina vuohista puihin mukaan kuvituksiin ja tämän surrealistinen puoli rehotti juuri kirjojen sivuilla. Tai oikeammin kirjojen välissä, sillä kuvitukset julkaistiin usein erillisinä teoksinaan sivujen välissä.

Näyttely kuljetti katsojan läpi kuvien ja läpi tarinoiden ja se sai pohtimaan miten upeaa olisi nähdä vastaavia näyttelyitä myös muiden taiteilijoiden kuvituksista. Alkuperäisgrafiikan värimaailma oli häkellyttävä ja etenkin se Chagallin sininen paistoi läpi näyttelytilan. Taiteilijan tunnistettava tyyli yhdistettynä kuuluisiin taruihin oli katsojalle leikkisä kokemus.











Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskus on osa Taidekeskus Salmelaa. Lisätietoa löydät Salmelan sivuiltä täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti