27.8.2020

Terapiaa mielipuoliselle maailmalle — Erich Fromm ja radikaalihumanismin lupausTerapiaa mielipuoliselle maailmalle on ajankohtainen kirja ajalle, jossa itsekkyys ja rasismi pyrkivät ottamaan yhä vankempaa jalansijaa maailmassa. Mika Pekkola ja Jarno Hietalahti käsittelevät Frommin ajattelua 18 esseen kautta.

Erich Fromm oli saksalais-amerikkalainen psykoanalyyttisen opin kehittäjä, humanisti ja tietokirjailija. Tämä Frankfurtin koulukunnan jäsen oli tiukan ortodoksijuutalainen ajattelija, jonka maailmankuvaan on joiltain osin hankala samaistua, mutta samalla tämä tarjoaa todella syvän kuvan humanismia kohtaan ilmeentyvistä uhkista.

Erich Fromm

Radikaalihumanismi esittäytyy Frommin ajattelussa kaiken inhimillisen tuntemisena ja hyväksymisenä. Elämme maailmassa, jonka materiaaliset edut voisivat tarjota ihmisille laajamittaista onnellisuutta, mutta kapitalistinen järjestelmä rajoittaa onnen vain osan saavutettavaksi.

Kapitalismin ongelma onkin näin hyvin inhimillinen kun se aiheuttaa ihmisille ongelmia vieraantumisen ja rakkauden puutteen kautta. Tapahtuu myös halua eristäytyä lokeroihin, joka synnyttää nationalismin kaltaisia haitallisia suuntauksia.

Frommin tekstissä rasistisen ja äärioikeistolaisen massan kasvua selitetään sillä, että ihmiset hakevat nationalismista ja vahvoista johtajista ns. "insestistä symbioosia". Fromm puhuu joukkonarsismista, jolla haetaan selkeyttä maailmaan, jonka rajattomuus pelottaa.

Lääkkeeksi Fromm ehdottaa pelosta irtautumista ja maailman näkemisen sellaisena kuin se on. Tämä vaatii ihmiseltä kykyä sietää epävarmuutta ja tahtoa olla rakentamatta järjestystä keinotekoisesti ja ihmisyydelle itselleen vahingollisilla tavoilla.

Terapiaa mielipuoliselle maailmalle on älyä ja tunnetta pursuava teos, jossa Pekkola ja Hietalahti ovat onnistuneet hienosti rakentamaan läpileikkauksen Frommin ajattelusta. Jotkin aiheet voivat näyttäytyä monimutkaisina, mutta kirjaan voi huoletta tarttua pelkäämättä liiallista akateemisuutta.

Ehkä ne CMX:n ja Jarkko Martikaisen lyriikat olisi voinut jättää pois, mutta toisaalta Frommin omat teemat hyppivät zenbuddhalaisuudesta, freudilaisuuteen ja meditaatiosta perustuloon, joten ehkä tähän ajatusten ilotteluun mahtuu sekaan vaikka mitä.
Mika Pekkola, Jarno Hietalahti, 2019, Terapiaa mielipuoliselle maailmalle: Erich Fromm ja radikaalihumanismin lupaus, Vastapaino

*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti