31.8.2020

Sorry for Your Trouble - Richard FordSorry for Your Trouble on haikea tuulahdus jostain menneiden vuosien amerikkalaisesta kirjallisuudesta. Se on sitä viskinhuuruista Salingerin ja Cheeverin maailman jaarittelua, johon ainakin tämän lukijan on helppo tuudittautua.

Richard Ford onkin yksi näistä "suurista amerikkalaisista kirjailijoista", joiden aika tuntuu koko ajan kulkevan hitusen hitaammin kuin meidän muiden. Ford on Pulitzerin kirjallisuuspalkinnon ja PEN/Faulkner-palkinnon voittaja.

Richard Ford. Kuva: Marion Ettlinger

Sorry for Your Trouble on kokoelma novelleja, jotka ovat täynnä kaipuuta ja näennäisen pieniä tapahtumia ihmisten elämissä. Ford pilkkoo hahmojensa tarinat aivan tietynlaisella näkemyksellä, joka paljastaa niiden kipukohdat ja pettymysten hetket lukijan punnittavaksi.

Kuten eräässä Fordin novellissa sanotaan: "Good choices don't make very good stories." Fordin tarinat ovat hyviä, koska ne tuovat esiin mielenkiintoisen meidän sisäisistä ja arkisista taisteluista.

Kokoelma on ehkä osin toistaa itseään, mutta jokainen novelli sisältää todellisia helmiä. Tämä kirja yksinkertaisia tarinoita, valmistettuna tuoreista raaka-aineista ja joskus sitä ei muuta kirjalta haluakaan.

Novellien hahmot ovat ehkä jokseenkin yksinkertaistettuja, mutta juuri se antaa tarinoille voimaa. Kysymys ei ole mustavalkoisesta hyvän ja pahan asettelusta, vaan Ford tuntuu muovailen hahmoista juuri tarinaan sopivia arkkityyppejä, mutta tekee sen vain niin tyylikkäästi, että lopputulos on koottu useammasta palasta kuin ensin odottaisi.

"Charlotte's views stressed spontaneity, discouraged complication and the examined life, while favoring a more immediate, simpler, low-hanging fruit mentality. Many people were that way, he knew.(This, he realized, was somewhat oversimplifying Charlotte.)"

Sorry for Your Trouble löytyy Nextorystaja kuuntelu toimii varmasti näille tarinoille hyvin. Tämä on kirjallisuutta, jossa ihan vain lauseisiin ja niiden rytmiin on mukava uppoutua. Itselläni on vielä Fordin romaanit lukematta, joten niitä odotan nyt innolla pääseväni kahlaamaan läpi.
Richard Ford, 2020, Sorry for Your Trouble, Bloomsbury Publishing Ltd.


*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti