2.10.2019

Ugo Rondinone - Helsingin taidehalliUgo Rondinonen näyttely everyone gets lighter Taidehallissa on hauska, puhutteleva, kirkas, rauhallinen, iloinen, melankolinen, värikäs ja ihan hitusen creepy. Ihan parasta kuitenkin on, että se sisältää ihan simona klovneja.

Taidehalli on täyttynyt sateenkaaren väreistä. Ensimmäiset huoneet ovatkin tapetoitu koululaisten piirtämillä sateenkaarilla. Niissä on jotain niin toivoa herättävää ja iloista. Teos on osa your age and my age and the age of the rainbow -hanketta, jota on toteutettu osana eri näyttelyitä muun muassa Museum Boijmans Van Beuningeniisa Rotterdamissa ja Rockbund Art Museumissa Shanghaissa.


Sitten kulman takana onkin... klovneja! Taidenäyttelyitä kiertävä analyyttinen minäni haluaisi palavasti tulkita näkemäänsä, mutta tukahdutan sen puolen itsestäni. Haluan vain nähdä klovneja.


Klovnit muodostavat installaation nimeltään vocabulary of solitude (2014). Siitä kerrotaan Taidehallin sivuilla:
Teoksessa nähdään taiteilijalle tyypillinen tasapainottelu ilon ja surun välillä: perinteisesti viihdyttävä ja hauska klovni onkin Rondinonen näyttelyssä rauhallinen ja pohdiskeleva, lähes melankolinen. Hyperrealistiset veistokset edustavat eri sukupuolia ja etnisiä taustoja. Installaatio on kuin muotokuva yhden ihmisen päivästä 45 arkisen toiminnon kautta: olla. hengittää. nukkua. nähdä unta. herätä. nousta. istua. kuulla. katsoa. ajatella. seistä. kävellä. pissata. käydä suihkussa. pukeutua. juoda. piereskellä. kakata. lukea. nauraa. tehdä ruokaa. haistaa. maistaa. syödä. siivota. kirjoittaa. uneksia. muistaa. itkeä. torkkua. koskea. tuntea. huokailla. nauttia. leijua. rakastaa. unelmoida. toivoa. laulaa. tanssia. kaatua. kiroilla. haukotella. riisuutua. maata.


Valehtelen lapselleni, että joidenkin klovnien sisällä on oikeita ihmisiä ja katson kun tämä epäluuloisesti tarkkailee huonetta.


Näyttelyn melankolia on tarttuvaa, mutta siinä on jotain rauhoittavaa. Surullisuutta on hankala tuntea klovnien keskellä. Kauhua ehkä, mutta ei surullisuutta. Huoneiden läpi kulkeminen on kuin maailman värikkäintä meditaatiota.


Juuri kun luulit, että klovnit loppuvat... lisää klovneja!


Rondinone haluaa, että taide olisi ymmärrettävää ihmisen taustasta tai iästä riippumatta. Siitä pidän tässä näyttelyssä. Jos haluaa kokea taidetta, niin nyt tarvitsee vain kävellä ovesta sisään. Ei ole väliä miten kovasti yrität tulkita teosta, sinä olet siinä. Se mitä ihminen tuntee huoneita läpikäydessään on merkittävää ja Rondinone on kuin vain antanut alkuasetelman ihmisten omille kokemuksille. Klovnein!Lisätietoa näyttelystä löytyy Taidehallin sivuilta täällä. Näyttely on avoinna 17.8. - 17.11.2019. Sveitsiläisen taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa toteutetaan yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti