23.10.2019

Botnia-palkinto Tommi Kinnuselle romaanista Pintti


Kuva: Tommi Kinnunen

Botnia-palkintojen raati saavutti työnsä päätöksen ja Tommi Kinnusen Pintti valikoitui joukosta voittajaksi. Näin myös oma lukemiseni raatilaisena on tullut päätökseen ja kokemus on ollut valaiseva.

Botnia-palkinnon ehdokas voi olla kuka tahansa Pohjois-Pohjanmaalla asuva tai asunut henkilö, eikä esimerkiksi kirjallisuudenlajilla ole merkitystä. Olinkin erittäin tyytyväinen miten sarjakuva nousi ehdokkaita valitessa suureen rooliin.

Erittäin tyytyväinen olen myös voittajan valintaan. Raatimme perusteluut valintaan ovat:

”Tommi Kinnunen kuvaa kolmannessa romaanissaan Pintti pientä yhteisöä tutulla taidolla.  Ajankuvan Kinnunen hallitsee tälläkin kertaa varmasti. Romaanin tarina asettuu uomaansa siten, että se virtaa karahtamatta niihinkään kiviin, joita joku toinen kertoja ei kykenisi välttelemään. Lukija tuntee olevansa etuoikeutettu päästessään niin liki romaanin henkilöiden ajatuksia ja tunteita. Lukiessa tuntuu välillä, kuin seuraisi kaikkea sitä omin silmin, ja tässä onkin kirjailijan vaade: sinun pitää kokeman kaikki se, mitä kukin kuvatuista. Kinnusen kerronnan taidokkuus pakottaa joissakin kohdin laskemaan teoksen käsistä: on pysähdyttävä hetkeksi ja annettava pulssin tyyntyä. Toisessa kohdin sen tekee, koska on annettava juuri luetun kuin tuoksua ympärillä.” 

Itse sain samalla tehokurssin Pohjois-Pohjanmaan sielunmaisemaan ja oli tavallaan vapauttavaa, että tämän vuoden lukemista hallitsi pitkälti ehdokkaiden lukeminen. Olen lukenut monipuolisesti teoksia, joihin muuten ei ehkä olisi tullut tartuttua ja kiitollisena voin todeta löytäneeni monia uusia polkuja lukemiseeni.

Oulun kaupunninkirjasto

Onnea siis Tommi Kinnunen! Palkintosumma on kymppitonni ja sen lahjoittaa Oulun kaupunni ja Osuuskauppa Arina. Palkinnon jakaa Oulun kirjailijaseura.

Botnia-raadin jäsenet ovat:
Professori Sanna Karkulehto, Jyväskylän yliopisto (raadin puheenjohtaja)
Tutkija Kasimir Sandbacka, Oulun yliopisto (raadin varapuheenjohtaja)
Kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, Oulun kaupungin kirjasto (raadin sihteeri)
Tutkija, yliopettaja Satu Koho, Oulun ammattikorkeakoulu
Toimittaja Pia Kaitasuo, Sanomalehti Kaleva
Kirjabloggaaja Simo Sahlman, Lukupino
Myymäläpäällikkö Heli Helenius, Suomalainen kirjakauppa (Rovaniemi ja Kuusamo)


Tommi Kinnunen on Satun Kohon haastateltavana Botnia-palkinnosta Helsingin kirjamessuilla Klo 14-14.30. Kultti ry:n osastolla ja Klo 15.30.-15.50. WSOY:n osastolla!Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti