30.10.2019

Häiritseekö kirjamessuhälinä?
Helsingin kirjamessut päättyivät viikonloppuna ja neljän päivän aikana tehtiin taas uusi kävijäennätys. Ohjelma oli jälleen inspiroivaa ja oli niin upeaa nähdä ihmisten tulvivan paikalle kirjallisuuden perässä. Se messujen läpitunkeva kakofonia voi olla kuitenkin monelle liikaa ja haluankin antaa muutaman vinkin siitä miten itse saan messuista kaiken irti.

Kirjamessuilla kävi lähes 92 000 ihmistä. Jokainen näistä ihmisistä tuotti hälinää noin megatonnin ja se kasaantuu herkkiin korviin paineaallon voimalla. Siihen omaan kykyyn ottaa vastaan ärsykkeitä vaikuttaa moni asia ja joskus messujen aikaan se henkinen kuorma voi olla valmiiksi melko täysi niin sanotuilla neurotyypillisilläkin.


Kirjamessuihin tyytyväisiä ihmisiä yleisöstä oli kuitenkin 95 %, messuhallin uudistunut järjestely teki tilasta väljemmän ja hälinä ei estä itse tapahtumasta nauttimista. Esimerkiksi seuraavin keinoin voi messuista räätälöidä itselleen vielä rennomman kokemuksen:


Nimenomaan räätälöi. Ei ole yhtä tapaa kokea messuja ja voit valita missä tahdissa ja minä päivinä siellä käyt. Lauantait ovat ne kiireisimmät ja sunnuntaisin saa vaeltaa enemmän rauhassa.

Korvatulpat tai kuulokkeet eivät tee sinusta epäkohteliasta. Sopiva soundtrack kuulokkeista vaikuttaa mielialaan vahvasti.

Mene pois välillä. Fyysisesti poista itsesi hälinästä, hengitä, odota mielen rauhoittuvan ja mene takaisin uusin voimin. Uuteen pohjaratkaisuun oli sisälletty myös useita lepopaikkoja.

Istu kuuntelemaan haastatteluja. Kun keskittyy lavan tapahtumiin, niin se ympäristö kuin katoaa taustalle. Kannattaa myös etsiä lava, jossa sattuu olemaan kiinnostavaa ohjelmaa myös peräjälkeen, niin voit jäädä paikoillesi istumaan ja odottamaan seuraavaa esiintyjää.

Ota kaveri mukaan jos mahdollista ja puhu ääneen mahdollisesta herkkyydestä hälinälle. Isommassa joukossa on myös tietty turvaa.

Olet kirjafanien ympäröimänä. Nää on sun jengiä ja olet oikeutettu osa kirjahulinaa. Yksin tai yhdessä, niin lähtökohtaisesti ympäristöön voi suhtautua ystävällisenä.

Tee mikä tuntuu sinusta hyvältä. Sinä tiedät miten selviydyt parhaiten ja haluan vain muistuttaa nauttimisen hälyn keskellä olevan mahdollista. 


Seuraavat kirjamessut ovatkin 20-vuotisjuhlamessut ja hälinää varmasti riittää. Tärkeää on kaikille muistaa, että ihmisiä on erilaisia ja joillekin hälinä voi olla aidosti vakava ongelma. Jos joku käyttää kuulokkeita, ei ota katsekontaktia tai välttelee kosketusta, voi osoittaa kunnioitusta antamalla tilaa. Odotan jo innolla seuraavia messuja ja niitä mahtavia hiljentymistaukoja.
Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti