8.10.2018

Vain minä saan kutsua itseäni hulluksi - Haastattelussa: Vanamo Karhupuro


Vanamo Karhupuro

Vain minä saan kutsua itseäni hulluksi on runokokoelma, jossa voi tutustua mielenterveyden ongelmien maailmaan vähemmän kliinisesti kuin vaikkapa alan oppikirjojen parissa. Suosittelisinkin tätä kirjaa erityisesti alalla toimiville ammattilaisille. Kysyin Karhupurolta itseltään miltä runokirjan kirjoittaminen tuntui.

Jotkin runot kuvaavat maailmaa ympärillämme. Näyttävät meille sanojen kautta maailman kauneuden tai parisuhteiden petollisuuden. Karhupuron runoissa tämä taas avaa itsensä ja näyttää oman sisäisen maailmansa. Minulla on sellainen tunne, että hän myös tekee sen poikkeuksellisen rehellisesti.

kerro mitä muuta rakastat

kerro mistä pidät
ja kirjoitan itseni paremmaksi
sinua varten


Juuri avoimuus on kokoelman avain. Helposti lukijan mieli menee suuntaan, jossa haluaisi sanoa runojen olevan raadollisen rehellisiä, mutta näen niissä enemmänkin tietynlaista viattomuutta. Hieman rikkoutuneen ihmisen maailman, jossa ihminen itse ei välttämättä osaa arvostaa omaa voimaansa kuten pitäisi. Jo tämän kokoelman kirjoittaminen kertoo, että runojen tyttö hengittää vielä voimakkaasti.

Vanamo Karhupuro on itselleni tärkeä ihminen, joten kokoelman lukeminen ei ollut helppoa. Toisen vaikeuksista lukeminen on kivuliasta kun tietää, että ne vaikeudet aiheuttaa sairaus, johon ei voi tarjota mitään nopeita pirkkaniksejä avuksi.

Yksi asia mikä auttoi rankkuuden kanssa oli se yllättävä huumori, mitä rivien välistä pystyi lukemaan. Jos masennukselle ei voi nauraa, niin sen päästää voittamaan liian helpolla.

Runojen symboliikka oli suhteellisen selkeää ja välillä tuntui, että Karhupuro yritti enemmänkin suoraan kertoa jotain lukijalle kuin runon kielellä vihjailla. Lähes huutaa sanomansa sivujen läpi. Tunsin, että minun täytyy kuunnella.

Olen edelleen jokseenkin järkyttynyt siitä mitä kuulin. Kirjan sivuilta pystyi kasaamaan pala kerrallaan rikkinäisen ihmisen ja lukijan on hyvä tiedostaa, että kyse ei ole vain kirjoittajasta. Nämä runot ovat paljon yleismaailmallisempia. Liiankin. Masennus satuttaa todella montaa ihmistä ja näille Karhupuro onkin kokoelmansa omistanut.

Karhupuro tuli monen ihmisen tietoisuuteen kun tämä alkoi kirjoittamaan sosiaalisen mediaan avoimesti mielenterveyden ongelmistaan. Tämä on tuonut lukuisan ihmisen elämään toivoa ja iloa, mutta toki asialla on kääntöpuolensakin.

Karhupuro on joutunut lukuisten vihakampanjoiden kohteeksi netissä ja on ollut kammottavaa seurata mitä jätettä ihmiset pystyvät mielestään suoltamaan. Kyseessä ovat epävarmat ja omasta identiteetistään selkeästi peloissaankin olevat yksilöt, mutta ymmärryksen rajat näitä kohtaan ovat hataralla pohjalla. Onneksi hyvikset ovat voitolla ja tämä kirja vain todistaa sitä.Vanamo Karhupuron löydät Twitteristä nimellä @pohjoistuulesta. Seuraa, ihastu ja ennen kaikkea ole hyvis.

Vanamo Karhupuro, 2018, Vain minä saan kutsua itseäni hulluksi, Books on Demand, arvostelukappale


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti