24.10.2018

Gilbert & George: THE MAJOR EXHIBITIONHelsingin Taidemuseo HAM tuo Suomeen taiteilijaparin, joka on kaikessa brittiläisessä hienostuneisuudessaan kuitenkin sieltä värikkäimmästä päästä. Gilbert & George ovat yhdessä yksi taiteilija. Niin vahvasti näillä tuntuu olevan samanlainen näkemys.

HAM on harvoin näin selkeästi jaoteltu erilaisiin neliöihin ja kirkkaisiin väreihin. The Major Exhibiotion on taiteilijaparin ensimmäinen merkittävä näyttely pohjoismaissa pariinkymmeneen vuoteen ja se koostuu yli 50 isosta teoksesta vuosilta 1991 - 2016.

Gilbert & George eivät vain tee taidetta vaan ovat itsessään taideteos. Performanssi, joka ilmentää näiden omia tunteita.
Gilbert & George © Kuva: HAM/Maija Toivanen

Parin teokset ovat jokseenkin provokatiivisia, mutta eivät vain provokaation vuoksi. Nämä haluavat tuoda esiin yhteiskunnallisia jännitteitä. Itä-Lontoon naapurustoja kotinaan pitävät taiteilijat ottavat taiteeseensa vaikutteita etenkin ympäristöstään.

Teokset todella hyppäävät silmille. Niin värimaailmaltaan, kooltaan kuin aiheiltaankin. Gilbert & George haluavat näyttää katsojalle jotain häpeällistä ja groteskia. Vastapainona sille saastalle, jota nämä näkevät katukuvassa. Näiden tavoitteena tuntuu olevan näyttää säädyttömyyttä ja rivoutta jossain "puhtaammassa" olomuodossa. Tuoden itsensä kirjaimellisestikin alastomana katsojan eteen.

Gilbert & George: SUKSI LIPPUUN sarjasta LIPPUFRIIKKI-SARJA, (2008) © Gilbert & George. Courtesy Gilbert & George

Gilbert & George käsittelevät taiteessaan monia tabuja. Niin monia, että tulee pakostakin mieleen näiden valikoituneen aiheiksi juuri siksi, että ne järkyttäisivät ihmisiä. Tai ehkä saisivat ihmiset ajattelmaan erilaisten ajatusmaailmojen eroja.

Kunnoitan parin asennetta, joka kiteytyy näiden motossa "taidetta kaikille". He korostivat esimerkiksi näyttelyn yhteydessä julkaistun katalogin merkitystä. Se tulee myydä halvalla ja katalogin kautta taide välittyy yhä useammalle ihmiselle. Se ei kuulu pelkästään museoihin ja eliittien aika on ohi.

Näyttely on raikkaan anarkistinen ja päällekäyvät teokset luovat hienon kontrastin suurien rauhallisten Tennispalatsin hallien kanssa.

Gilbert & George: ANTIFASISTINEN VYÖHYKE sarjasta UTOOPPISET KUVAT, (2014) © Gilbert & George. Courtesy Arndt Art Agency (A3), Berlin

Lisätietoa The Major Exhibitionista löydät HAMin sivuilta täällä. Näyttely jatkaa HAMin sarjaa, jossa esitellään merkittävien nykytaiteilijoiden yksityisnäyttelyitä ja on avoinna aina 24.2.2019 asti. Suosittelen tosiaan tutustumaan myös mainittuun näyttelykatalogiin. Se on täynnä tietoa tästä merkillisestä parista.


Voit seurata minua näissä nuorisolaisten medioissa:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti