11.10.2018

Lukupinon haastattelu, #Lihatonlokakuu edition - Paavo Arhinmäki


Paavo Arhinmäki

Lihaton lokakuu
on käynnissä ja toivon kovasti, että kaikille siihen osallistuneille ovat kasvisruoat maistuneet. Lukupinon haastatteluissa on ollut kirjava joukko ihmisiä ja tällä kertaa valtion virallisena kasvissyöjänä saa toimia vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.


Mitä vegaanisuus merkitsee sinulle?

Itse arvostan suuresti ihmisiä, jotka ovat vegaaneja. Se vaatii selkärankaa ja sitoutumista. Itse pyrin välttämään eläinkunnantuotteita ruokavaliossani, mutta en ole puhdas vegaani. Selkäranka on riittänyt vain tiukanlinjan kasvissyöjäksi.

Onko sinulla antaa jotain tärppejä esimerkiksi tietokirjoihin, nettisivuihin tai vaikka dokumentteihin vegaanisuudesta, jotka ovat innostaneet sinua?

Heräsin eläinten epäeettiseen kohteluun eläinoikeus liikkeen nousun myötä 1990-luvun loppupuolella. Seurasin tarkasti julkista keskustelua ja sen innoittamana ryhdyin vegaaniksi. Tuolloin luin mm. Salla Tuomivaaran ja Joni Purmosen kirjan Ulos häkeistä!
Silloin kasvissyönti ei ollut yhtä helppoa kuin nykyään, vegaaniudesta puhumattakaan.
Olin katsomassa jalkapallon MM-kisoja syvällä Venäjällä kesällä ja kun söin siellä lähinnä makaronia ja ketsuppia, oli se nostalginen paluu vuosituhannen vaihteeseen.

Jussi Niinistön näkemys kaikesta kasvisruoasta

Olen kuullut esimerkiksi, että kasvissyönnin tuputtaminen ihmisille on stalinismia. Mitä omituisuuksia sinulle on tullut vastaan argumenteissa veganismia vastaan?

Kamppailin Helsingissä koululaisten kasvisruokaoikeuden puolesta 1990-luvun loppupuolella jo ennen kuin olin edes itse kasvissyöjä. Silloin tuli vastaan näitä väitteitä, ettei kasvisruualla - saati sitten vegaanisella - voi elää terveellisesti. Ja että ihmiset elävät puutoksessa, jos eivät syö lihaa. Ja että kunnolliseen kasvisruokaa ei olisi köyhällä varaa.
Näihin törmää edelleen jatkuvasti. Taidan olla elävä esimerkki, että kasvisruualla voi elää ihan paksusti.


Mitä vinkkejä antaisit Lihattomaan lokakuuhun osallistujille?

Yritä miettiä, miten kaikissa kasvisruuissa olisi riittävästi proteiinia. Vaikka Jussi Niinistö niin kuvittelee, ei kasvissyönti ole pelkkää porkkanan puremista.
Edelleen ajoittain joudun eduskunnan työpaikkaruokalassa muistuttamaan, että vegaanisessa ruuassa on syytä olla myös proteiinia.

1 kommentti:

  1. Olen ollut vege vuodesta 1994 ja se oli tosiaan silloin melko erilaista kuin nykyään. Silloin en asiasta edes viitsinyt mainita, ellei ole pakko (en tosin mainitse nykyäänkään kuin harkiten), koska ei sitä "arvostelua" jaksanut kuunnella. Vegaani en ole, mutta hyvin vähän käytän maitotuotteita enkä edes päivittäin.

    VastaaPoista