21.2.2018

Virkavalta - Riihimäen teatteri


Jouko Puolanto ja Katja Peacock Kuvaaja : Aki Loponen, Pictuner Oy

Virkavalta
on Riihimäen teatterin uusi näytelmä, jossa pohditaan poliisin asemaa tulevaisuudessa, ajoittain vähän kipeänkin ajatusleikin kautta. Piia Peltolan ohjaama dystopia alkaa kuin perinteinen farssi, mutta ottaa pian hyvinkin kantaaottavia ja paikoin tarkkanäköisiä käänteitä.

Riihimäen teatteri on osoittanut olevansa monipuolinen teatteri, jonka saliin istuessa ei ikinä voi ihan tietää mitä nyt on tulossa. Virkavaltakin oli sellainen näytelmä, joka pääsi vähän yllättämään.

Esitys alkoi tavalla, joka laittoi odottamaan melko perinteistä komediaa. Jonnakaisa Risto ja Jouko Puolanto olivat harjoittelijan ja esimiehen asemissa poliisiasemalla, jonka asiakkaina olimme me, koko yleisö odotushuoneena.

Jonnakaisa Risto ja Jouko Puolanto Kuvaaja : Aki Loponen, Pictuner Oy

Riston ja Puolannon yhteistyö löi kipinää ja näiden komedia jaksoi hauskuttaa koko näytelmän alun. Myös Maija Siljander vakuutti asemalle marssivana asiakkaana. Tämän passinhakeminen muuttui pian ihan järkyttäväksi matkaksi toimimattoman byrokratian maailmaan.

Näytelmä kysyy: "jos annamme julkisen sektorin romahtaa, millainen poliisilaitos meille jää?" Vastaukseksi annetaan synkkä kuva, jossa julkinen sektori on vain pakolla ylläpidetty, tehoton laitos, jolla ei ole keinoja kilpailla "hyvinvointipalveluja" tuottavien virtaviivaisten yritysten kanssa.

Kuten todellisuudessakin, niin myös näytelmässä tämä tuottaa väliinputoajia. Ihmisiä, jotka jäävät palvelujentuottamisen uhreiksi. Nämä esitettiin stereotyyppeinä, jotka olivat toki tunnistettavia, mutta yleisön nauraessa oli pakko ajatella lyödäänkö tällä huumorilla nyt ylös- vai alaspäin. Huomion kohdistaminen epäkohtaan on aina kunnioitettava tavoite joka tapauksessa.

Riihimäen nuorisoteatterin Matias Löfberg, Alli Paajanen ja Julia Tanhula osoittivat tulevan sukupolven olevan voimissaan. Farssista inhorealismiin mentiin ihan nollasta sataan eikä lavaa todellakaan pelätty ottaa haltuun. Jälleen kerran Katja Peacock oli monella tapaa pieni helmi näytelmässä pelokkaana hahmona, joka ehdottomasti näyttäytyi yhtenä järjestelmän uhreista.

Hieman sekava esitys jätti paljon kysymyksiä, tarjosi muutamia hienoja hetkiä liiankin tutun byrokratian parissa ja sai pohtimaan teatterin roolia yhteiskunnallisena keskustelijana. Ehdottomasti keskustelu ei ainakaan ole ollenkaan väärässä tilassa lavalla.

Matias Löfberg, Julia Tanhula ja Alli Paajanen Kuvaaja : Aki Loponen, Pictuner Oy

Lisää tietoa näytelmästä löytyy Riihimäen teatterin sivuilta täältä. Teatteri ei suosittele esitystä alle 12-vuotiaille ja tähän mielipiteeseen yhdyn minäkin. Esitys on erilainen, ajoittain todella hauska, mutta myös varmasti usealle ahdistusta herättävä. Jälkimmäinenkään ei välttämättä ole kuitenkaan huono juttu.


Ohjaus: Piia Peltola
Dramaturgia: Tarleena Laakko
Lavastus: Sari Paljakka
Pukusuunnittelu: Susanna Suurla
Valosuunnittelu: Sami Rauhala
Äänisuunnittelu: Kari Paukola

Tuotanto: Riihimäen Teatteri Oy
Yhteistyössä: Riihimäen Nuorisoteatteri
Esitys nähty kutsuvieraana
Näyttelijät: Katja Peacock, Jouko Puolanto, 
Jonnakaisa Risto, Maija Siljander. 
Avustajat Riihimäen Nuorisoteatterista: Matias Löfberg, 
Alli Paajanen, Julia Tanhula.


Käy seuraamassa minua myös näissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti