15.2.2018

Madama Butterfly - Kansallisooppera


Madama Butterfly. Hiromi Omura. Kuva: Heikki Tuuli 2018

Madama Butterfly on usean oopperan ystävän lempilapsia ja yksi maailman esitetyimmistä oopperoista. Yoshi Oïdan ohjaus noudattelee Puccinin visioista yhtä varhaisimmista, jota Kansallisoopperassa ei ole ennen kuultu. Jälleen kerran ooppera vei minut totaalisesti pois todellisuudesta.

Madama Butterfly kertoo japanilaisesta naisesta Cio-Cio Sanista, joka rakastuu amerikkalaiseen upseeriin, Pinkertoniin. Naista kuitenkin kohdellaan kuin kauppatavarana tämän avioituessa amerikkalisen kera ja pian Pinkerton palaa kotimaahansa. Cio-Cio odottaa miestä palaavaksi ja kun tämä viimein saapuu, matkaseurana onkin toinen vaimo ja nämä haluavat viedä Cio-Cion synnyttämän lapsen pois. Loppu on tunnetusti traaginen vaikka tämä versio jättääkin tapahtumat totuttua avoimemmaksi.

Madama Butterfly. Kuva: Heikki Tuuli 2018

Yoshi Oïda on kertonut Madama Butterflyn olleen tälle pitkään unelmana ohjata. Jo 84-vuotias Oïda näki itse miten amerikkalaiset sotilaat hakeutuivat japanilaisten prostutioitujen seuraan ja tämä jätti muistijäljen.

Ohjaus onkin upea. Madama Butterfly kaikessa traagisuudessaankin on hienoa katseltavaa. Musiikki hiipii tajuntaan ja tämä on niitä oopperoita, jotka saavat muistamaan miksi sinne katsomaan etsiytyy aina uudestaan ja uudestaan. Yoshi Oïda sanoo:

"Oopperan ohjaamisessa on kyse siitä, että antaa musiikille tilaa ja päästää sen oikeuksiinsa, toteuttaa säveltäjän tahdon. Kaikki muu, ohjaus, lavastus, puvut ovat vain tukemassa musiikkia ja laulajia, joiden ei pidä olla osa lavastusta."
Yoshi Oïdan lapsuuden kokemukset tulevat mieleen kun Cio-Cio ottaa lavalla käteensä Amerikan lipun ja heittää sen vihoissaan maahan. Perään lentää kristinuskon risti Cio-Cion kaulalta ja tunnen vahvasti tämän kohtauksen vastarinnan osoituksena hallitsevan kulttuurin ylivoimalle.

Madama Butterflyn roolin laulanut Hiromi Omura sai ihoni kananlihalle. Tämän apulaisen, Suzukin, roolin laulanut Jenny Carlstedt nousi myös yhdeksi suosikeistani jotenkin niin herkällä tulkinnalla ja Pinkertonin roolin laulanut Mika Pohjonen taas toi upeasti esiin hahmon ällöttävän puolen. On versioita, joissa Pinkertonin rooli esitetään huomattavasti sankarillisempana, mutta totuus on vaikuttampi elementti myös taiteessa.

Hyeseoung Kwon ja Mika Pohjonen. Kuva: Heikki Tuuli 2018

Ooppera tulkitsee aina jollain tasolla ihmisyyttä, mutta tämä korostuu erityisesti Madama Butterflyssa. Kärsimys, toivo ja kuvitelmissa eläminen henkilöityvät Cio-Cion hahmossa ja kaikki tämä on kuin maagisesti kuultavissa Puccinin musiikissa.

Lisää tietoa teoksesta löydät Kansallisoopperan sivuilta täältä. Kannattaa myös muistaa 15.2. Stage24- ja HSTV -palveluissa nähtävä suora lähetys Madama Butterflysta.

Madama Butterfly. Kuva Heikki Tuuli 2018


MUSIIKKI

Giacomo Puccini

MUSIIKINJOHTO
Pietari Inkinen
OHJAUS
Yoshi Oïda
LAVASTUS
Tom Schenk
PUVUT
Thibault Vancraenenbroeck
VALAISTUS
Fabrice Kebour
Esitys nähty medialipulla

Käy seuraamassa:




1 kommentti:

  1. Oi, oopperaa! Kansallisoopperassa olen käynyt vain muutaman kerran, Savonlinnan oopperajuhlilla sitäkin useammin, koska satun olemaan sieltä kotoisin, ja olen asunut siellä moneen otteeseen. Nykyisillä asuinsijoilla oopperaan pääsee vain elokuvateatterissa, mutta onneksi edes siellä. Muutaman kerran olen kuullut ja nähnyt oopperoita myös muilla mailla. Madama Butterfly on kaunista musiikkia julmasta aiheesta. Mielenkiintoista olisi kokea tämäkin versio.

    VastaaPoista