1.2.2018

Italian ja Orientin lumo - Ippolito Caffi SinebrychoffillaIppolito Caffi (1809 - 1866) oli italialainen kaupunkinäkymiin ja maisemiin erikoistunut taiteilija. Sinebrychoffin museonjohtaja Kirsi Eskelinen näki Caffin näyttelyn Italiassa ja halusi heti näyttelyn myös Suomeen. Italian ja Orientin lumo -näyttely on nähtävissä 1.2. - 27.5. 2018.

Ippolito Caffi ei ole järin tunnettu taiteilija ja uskallan väittää, että nimi on useimmille ihmisille vieras. Minulle ainaki oli. Caffi-asiantuntija Annalissa Scarpa, joka esitteli medialle näyttelyä sanoi kuitenkin, että "Caffi ei ole tunnettu taiteilija. Vielä". Arvostus voi syntyä eri vaiheissa historiaa.

2017 © Photo Archive - Fondazione Musei Civici di Venezia

Sinebrychoffin saleja kulkiessa tulee mieleen, että tässä on näyttely, josta on monen helppo pitää. Caffin töistä hehkuu tietynlainen välittömyys, joka on miellyttävää silmälle. Paikoin minua jopa häiritsi ne kepeät siveltimenvedot, joita on totuttu näkemään turisteille maalatuissa tusinatauluissa. Jokin hyvin perustavanlaatuinen tekijä kuitenkin erottaa Caffin näistä sisustustauluista. Työt ovat täynnä tunnetta. Valo tulee niissä esiin yllättävällä, leikkisällä ja mielenkiintoisella tavalla. Erityisesti pidän miten historia herää henkiin maalauksissa, joissa Caffi on kuvannut maisemia erilaisten lyhtyjen loisteessa (näistä en löytänyt kuvia esimerkiksi, joten kannattaa käydä museossa paikan päällä).

Scarpa kertoi Caffin olleen eräänlainen impressionismin edelläkävijä, joka heijasti tunnetilojaan taiteeseen. Caffin mielenkiintoinen mielenkiintoisen persoonan voikin nähdä heijastelevan tämän taiteessa. Näin ihmisen, joka on taipuvainen näkemään ääretöntä kauneutta ympärillään, patriootin ja etenkin todella uteliaan ja tiedonhaluisen yksilön.

Harras patriootti kuitenkin kuoli kun Italian kolmas itsenäisyystaistelu puhkesi. Tämä dokumentoi sotatoimia piirroksin ja maalauksin osana sotalaivaston lippulaivan Re d'Italian miehistöä, mutta alus upposi Lissan taistelussa vieden mereen 400 ihmistä, Caffi näiden joukossa.

Caffin useat työt kuin raportoivat ympäristöä. Pidin erityisesti piirroksista, joissa kuvattiin Lähi-idän maiden kaupunkikuvaa, vaatetusta ja eläimiä. Eräs lempitöistäni näyttelyssä oli lyijykynällä ja vesivärein tehty luonnos kamelista. Yksinkertainen aihe, joka oli todella elegantisti vangittu paperille.
2017 © Photo Archive - Fondazione Musei Civici di Venezia

Sinebrychoffin näyttely kattaa 73 maalausta ja 15 piirustusta ja vesivärityötä Fondazione Musei Civici di Venezian kokoelmista. Teosten äärellä voi ihastella Caffin taitavaa perspektiivin käyttöä, herkkiä siveltimenvetoja ja etenkin tämän tutkimusmatkailijan henkeä. Minulle Caffi oli vähän kuin Indiana Jones, joka osasi piirtää. Beduiiniksi naamioitunut taiteilija kulkemassa pitkin aavikkoja.

2017 © Photo Archive - Fondazione Musei Civici di Venezia

Lisätietoa näyttelystä löydät Sinebrychoffin sivuilta täältä. Kannattaa muun muassa tutustua näyttelyyn liittyviin luentoihin ja tapahtumiin, joita löytyy runsaasti.

Sinebrychoffin taidemuseo

Käy seuraamassa:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti