Selja Ahava - Ennen kuin mieheni katoaa



Ennen kuin mieheni katoaa on Selja Ahavan tuore romaani, jossa tämä käy läpi omia tuntojaan aviomiehen yllättävän ilmoituksen jälkeen. Tyylikäs kerronta ja kipeänkin henkilökohtainen tarina tekevät tästä varmasti yhden vuoden puhutuimmista kirjoista.


Selja Ahava on kotikaupungissani Porvoossa asusteleva kirjailija, jonka esikoisromaani Eksyneen muistikirja oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas vuonna 2010 ja toinen romaani Taivaalta tippuvat asiat Finlandia-palkintoehdokas vuonna 2015.

Ennen kuin mieheni katoaa on pienimuotoinen, mutta todella rikas tarina. Se avautui minulle oikeastaan kaksi kertaa. Ensin luin vain kieltämättä taitavasti rakennetun tarinan, mutta luettuani sain pian kuulla, että Ahava kirjoitti omasta elämästään ja kirjan voimakas henkilökohtaisuus avautui ihan uudella tavalla.

Kirjan päähenkilö istuu aamiaispöydässä, kun tämän mies lausuu sanat, jotka muuttavat elämän lopullisesti. "Olen oikeastaan aina halunnut olla nainen".

Näin alkaa naisen tutkimusmatka mieheensä. Jokaiseen pieneen muistoon tämän kehosta, tavoista ja ajatuksista. Tämä ei ole tarina vapautumisesta tai sen tuomasta ylpeydestä. Tämä ei ole tarina transihmisen matkasta vaan tuon naisen matkasta, joka tuntuu kulkevan johonkin mihin tämä itse ei odottanut kulkevan. Itseasiassa koko tähän asti tehty matka alkaa tuntua naisesta vieraalta ja joiltain osin jopa valheelliselta.

"Ennen kuin mieheni katoaa, haluan kuvata hänet tarkasti. Haluan nimetä kaikki paikat, jokaisen karvan, lihaksen ja ruumiinosan. Haluan todistaa, että hän oli. En koskaan ajatellut, että ihmisen yksityiskohdat olisivat kiinnostavia, mutta nyt haluan tallettaa näistä jokaisen.

Tämä on menetykseni kartta."

Naisen matkaa peilaamaan Ahava onkin häpeilemättömän selkeää symboliikkaa hyväksikäyttäen luonut sivuille kuvauksen Kolumbuksen matkasta mantereelle, jonka tämä luuli olevan Intia. Naisen ja Kolumbus molemmat luovat kuvaa jostain mikä voisi olla siellä, mutta lopulta ei aivan olekaan. Molemmat ovat kartantekijöitä, joiden lähtökohdat vain olivat väärät. On kuitenkin kuin kirjan päähenkilö olisi kateellinen Kolumbukselle, joka ei vielä tiedä karttansa olevan valheellinen.


"Cristoforoa ei maailman ääri pelota. Hänellä on paikkansa maailmankaikkeudessa, ja sitä paitsi hänellä on kartta, ja kartassa näkyy vastaranta."

Ahavan tapa kirjoittaa on runollinen ja täynnä pieniä oivalluksia. Miehen muutos naiseksi on mielenkiintoista seurata kirjan näkökulmasta. Toisaalta naisen puolison puolesta on iloinen. Onhan tämä uskaltanut tuoda esiin todellisen minänsä. Toisaalta naista kohtaan tuntee aitoa sympatiaa. Jotain hyvin perustavanlaatuista juuri muuttui tämän elämässä ja eksymisen tunne on käsinkosketeltava.

Viime päivinä olen ollut pitkästä aikaa taas pienessä lukujumissa. Ahavan teksti läpäisi jumini helposti. Istuin kahvilan pöytään ja huomasin, etten pääse ylös. Tällä kirjalla on todella vahva vetovoima. Se on runollista, mutta samalla lukija haluaa jokaisen sivun jälkeen tietää mitä seuraavaksi tapahtuu.


Selja Ahava, 2017, Ennen kuin mieheni katoaa, Gummerus, ennakkokappale