25.8.2017

Ateneumin taiteilijat - Hugo Simberg



Hugo Simberg (1873 - 1917) on taiteilija, johon todella monella tuntuu olevan syvän henkilökohtainen side. Haavoitttunut enkeli on teos, jota saavutaan katsomaan Ateneumiin pitkien matkojen takaa ja siihen liitty lähes yhtä monta tulkintaa kuin katsojaakin. Tämä on aiheena Ateneumin taiteilijat -kirjasarjan toisessa osassa.

Ateneumin taitelijat on kirjasarja, jossa esitellään museon kokoelmataiteilijoita. Ensimmäisen osan aiheena oli Helene Schjerfbeck ja tästä kirjoitti Lena Holger. Kirjasta löytyy Lukupinon juttu täältä.

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli (1903). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, Ahlströmin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen.

Hugo Simbergistä kirjoitti taidehistorioitsija Marja Lahelma, joka käy läpi Simbergin elämää ja taidetta. Erityiseksi punaiseksi langaksi Lahelma kertoi ottaneensa Simbergin taiteen suhteen eurooppalaiseen taidehistoriaan.

Marja Lahelma
Ateneumin kokoelmiin kuuluu yli 800 Simbergin teosta joita on haalittu aina 1900-luvun alusta asti. Tämän työt olivat keskeisiä suomalaiselle symbolismille, mutta kirjassa tuodaan esiin myös se laaja tuotanto johon kuuluu henkilökuvia ja maisemia. Henkilökohtaisesti tunsinkin löytäväni aivan uuden Simbergin kun todella keskityin taiteilijan tähän puoleen. Etenkin Suomen taiteen tarina -näyttelyssä nyt nähtävillä oleva maalaus Täti (1893) teki uudelleen tarkasteltuna vahvan vaikutuksen. Suosittelen etsimään sen Ateneumin saleista.

Toki se koko mytologinen maailma symboleineen ja piruineen on aina siellä taustalla Simbergin teoksissa. Se tekeekin tästä niin kiinnostavan taiteilijan. Teokset tuntuvat kertovan jotain ihan toisesta maailmasta.

Kun Schjerfbeckistä kertovassa teoksessa nousi puheenaiheeksi uusi tieto tämän mahdollisesta salaisesta kihlatusta, niin Simbergin komerosta ei tuntunut hirveästi luurankoja löytyvän. Paitsi ehkä lukuisat kuoleman hahmot maalauksiin synnyttänyt tauti, jonka Lahelma arvioi olleen, silloin melko yleinen, syfilis.

Mielenkiintoista kirjassa oli tapa miten Simberg avautui oikeana ihmisenä. Tämän matka Lontooseen, joka Gallen-Kallelan mielestä oli huomattavasti Pariisia moraalisempi matkakohde nuorelle taiteilijalle, oli taiteellisesti epätuottava, mutta lukijalle ajankuvana kiinnostava. Simbergin perhe-elämä ja ura nitoutuivat kirjassa hienoksi paketiksi.

Erityisen antoisaa oli lukea itse teoksista, niiden tulkinnoista ja suhteesta muun maailman taiteeseen. Kirja saa haluamaan, että pian järjestettäisiin uusi Simbergin näyttely, koska tietoisuus eri töiden merkityksestä kasvoi paljon.

Hugo Simberg, noin 1907. Kuva: Hugo Simberg. Hugo Simbergin arkisto. Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.

Kirja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ne ovat täynnä hienoja värikuvia, jotka esittelevät Simbergin keskeistä tuotantoa.

Seuraava kirja sarjassa käsittelee Akseli Gallen-Kallelaa ja ilmestyy syksyllä 2018. Jo ilmestyneet teokset ovat saatavilla Ateneumin museokaupasta 29 euron kappalehintaan. Jos kuitenkin olet liikkeellä ennen 24.9. niin saatat vielä saada ne 25 euron kappalehintaan.

Marja Lahelma, 2017, Ateneumin taiteilijat - Hugo Simberg, Ateneumin taidemuseo, arvostelukappale


Katso myös:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti