22.3.2017

Foederati 1 - MyrskyntuojaFoederati on sarjakuva, jonka taustalta löytyvät käsikirjoittaja Toni Karonen ja piirtäjä Juuso Laasonen. Kansainvaellusten ajan Roomaan sijoittuva tarina on verinen ja viihdyttävä, mutta myös historiallisesti mielenkiintoinen ja pirun nätti.Suomessa tehdään paljon tasokasta sarjakuvaa, mutta monikaan ei sen avulla voi päiväduunistaan luopua. Minulle se tekee näistä teoksista entistä arvokkaampia. Niissä näkyy tekemisen halu.

Foederatin tarina seuraa Kreivi Roccon vaiheita nuoresta pojasta, joka menettää isänsä, koston sokaisemaksi nuoreksi mieheksi ja lopulta sotaherraksi, pohjoisen korpiksi. Kun tämä isä surmataan, ottaa Roccon hoiviinsa seppä Aulus. Vanhan sepän tarjoama suoja ei kuitenkaan hillitse nuoren Roccon kostonhimoa.


Seuraa väkivallan kierre, joka muistuttaa monella tapaa 70-luvun eksploitaatio -elokuvia. Verellä mässäillään huoletta, jäsenet lentelevät ja kosto on suloista. Ihan perheen pienemmille sarjakuva ei todellakaan ole ja hyvä niin. Tarina kuvaa väkivaltaisia ja armottomia aikoja, eikä niitä olisi ollut järkeä puhdistaa sarjakuvaa varten.


Sarjakuvan tarina on sopivan tiivis ja 87 sivua, jotka käsittävät kokonaisen sukupolven ajallisesti, ovat täynnä juonenkäänteitä. Koherentti kokonaisuus näinkin tiiviiksi paketiksi ja henkilöhahmoista löytyy tarvittavaa syvyyttä. Pidän siitä miten hahmojen motiivit ovat melko yksinkertaisia ja näistä tulee sankarimyyttien arkkityyppejä.

Piirrosjälki on tarkkaa. Laasonen tekee ohutta ja teknistä viivaa, joka hiljalleen täyttää sivut. Henkilökohtaisesti olen tämän tyylin ystävä. Puhtaat ja selkeät viivat luovat harkitun ja tasapainoisen lopputuloksen, joka toimii etenkin näin värillisessä sarjakuvassa.


Ne värit ovat hitusen liian kirkkaita ja "tietokonemaisia" makuuni, mutta niillä saavutettu selkeys on huippuluokkaa. Pieniä yksityiskohtia jää bongailemaan pitkiksi ajoiksi ja etenkin aseiden, haarniskojen ja ajan koriste-esineiden kuvaamiseen on käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Myös taistelut ovat kuvattu yksityiskohdin, jotka tekevät yksittäisistä sivuista todella eläviä.


Tämä sarjakuva on nuorten poikien ja tyttöjen fantasiaa ajalta, jossa miekat heiluivat ja päät tippuivat. Tämä on jatkoa niille miekkojen ja taisteluiden luonnosteluille, joita teimme koulukirjojen sivuille, mutta aivan toisella asteella. Nyt lopputulos on harkittu ja tyylillä tehty kokonaisuus ja en malta odottaa, että pääsen jatkamaan tarinaa.


Lisätietoa sarjakuvasta ja mahdollisuuksista ostaa se omaksi, löydät täältä.


Juuso Laasonen (kuv.), Toni Karonen (kirj.), 2016, Foederati, ensimmäinen kirja: Myrskyntuoja. Painosalama oy, arvostelukappale


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti