8.9.2015

Minäkin luen
Ja niin lukee moni muukin. Etenkin tänään 8.9 kun ihmiset jalkautuivat ympäri Suomen lukemaan julkisille paikoille. Jos siis näit joitain outoja tyyppejä nenä kiinni kirjassa, niin tästä siis oli kysymys. Mielenilmaus lukemisen puolesta, eikä oikeastaan mitään vastaan. Hashtagilla #MinäkinLuen löydät varmasti Twitteristä, Instagramista ja mitä näitä nyt oli, paljon materiaalia aiheesta. Täältä taas löydät tapahtuman sivut jos aihe jää hieman epäselväksi tämän kangertelevan tekstin jälkeen.

Tänään olikin sopivasti kansainvälinen lukutaidon päivä ja pakolaisapu aloitti Lahjoita lukutaito-kampanjansa, jossa myös Lukupino on mukana. Lukeminen on siis tosiaan ollut vähän niinkuin päivän teema. Kirjan vuosikin lähentelee loppuaan ja kirjamessut kolkuttelee jo ovella. Jotenkin tuntuu, että lukeminen ja kirjallisuus ovat ottamassa paikkaansa taas uutena trendi-ilmiönä. Voi toki olla, että kuvittelenkin.

Mitä minä siis luin? Tänään luin vain muutamia sivuja. Juuri kampanjan aikaan tuli siis todella laiska lukupäivä. Toisaalta niiden muutamien sivujen ansiosta sain tämän vuoden lukutavoitteeni täytettyä. Sata kirjaa! Yhteensä 27223 sivua. Jotkut lukevat toki paljon enemmänkin, mutta minulle sata kirjaa tähän vuoteen on melko paljon.


Sieltä sadan joukosta löytyy muutama huti, mutta pääsääntöisesti olen päässyt vain positiivisesti yllättymään. Viiden tähden kirjoiksi ylti vain kahdeksan kirjaa (esimerkiksi se Stoner, josta hullaannuin), mutta niitä loistavia neljän tähden kirjoja oli sitäkin enemmän. Pisteytysjärjestelmäni on kuitenkin melko monimutkainen enkä blogijutuissani lähde yleensä tähtiä antamaan. Goodreadsissa se vain on ollut hauska lisä jonka aloin jossain vaiheessa ottamaan melko vakavasti.

Tänä vuonna minulla oli tarkoitus lisätä uutuuskirjojen määrää, suomalaisen kirjallisuuden määrää ja naiskirjailijoiden määrää. Kahdessa ensimmäisessä tavoitteessa onnistuin mielestäni melko hyvin, mutta naiskirjailijoiden määrä jäi sinne 30 %:iin. En oikeastaan halua valikoida lukupinoani kirjailijoiden sukupuolen perusteella, mutta näin sukupuolentutkimuksen opiskelijana tämä oli itselleni mielenkiintoinen testi. Luku jäi alhaiseksi, mutta nousi edellisvuoden 18 %:sta kuitenkin huomattavasti. Sukupuoli ja kirjat olivat aiheenani myös täällä ja täällä jos aihe kiinnostaa.

Halusin jakaa lukemiseni kanssanne, koska yksinkertaisesti rakastan listoja. Jos et ole vielä tutustunut Goodreadsiin ja jaat fetissini listoihin, niin suosittelen palvelua lämpimästi.
1 kommentti:

  1. Kirjan ja lukemisen muuttumista jonkinlaiseksi trendi-ilmiöksi puoltaa mukavasti se, että ilmeisesti nuoret ovat taas löytämässä kirjojen lukemisen riemun. Lukeminen on kuitenkin muiden harrastusten ja ajanviettotapojen kaltainen siinä mielessä, että se on löydettävä itse ja siitä se kipinä sitten lähtee, jos on lähteäkseen.

    Me täällä Opus ekassa muuten haastamme sinut mukaan blogihaasteeseen, käypä kurkkaamassa mistä on kyse tämän linkin takaa: http://opuseka.blogspot.fi/2015/09/10-kysymysta-opus-ekalle.html
    -Petter

    VastaaPoista