19.9.2015

Merirosvoja tyyrpuurissa, ohoi!

Toukokuussa kirjoitin Osuuskumman antologiasta, jossa kirjailijat ottivat käsittelyynsä lohikäärmeet. Nyt Osuuskumma on julkaissut uuden kokoelman, uudella teemalla. Tällä kertaa pääsemme merirosvojen maailmaan, jossa elämä on halpaa, meri julma ja lukija tuolin reunalla.Kokoelma Kristallimeri julkaistaan sopivasti 19.9, päivänä jolloin puhutaan kuin piraatit. Aihe jaksaa ihan yleisestikin populaarikulttuurissa kiinnostaa. Kaiken maailman Jack Sparrowt pitävät merirosvot tiiviisti tarinoiden pahiksina tai antisankareina. Kokoelma kuitenkin osoittaa, että aiheesta voi edelleen kirjoittaa sortumatta pelkkään vanhan toistoon.

Tekemisen ilo näkyy kirjan sivuilta aivan kuten silloin kun lohikäärmeet olivat käsittelyn kohteena. Lukijan on hankala olla miettimättä missä tilanteissa ja mitkä sankarit seikkailisivat omassa merirosvotarinassa. Mielikuvitus herätetään tehokkaasti. Osin tämä on juuri teemakokoelman ansiota ja osin sen ansiota miten kirjailijat ovat lähestyneet aihetta niin monelta eri taholta. Myös kirjan tyyli on melko suoraviivasta ja yksinkertaista ja näin lähellä lukijaa. Taas näemme miten tarina voi elää monella eri tavalla.

Esimerkiksi Magdalena Hai vie meidät fantasian maailmaan tarinalla Kaunis Ululian, Janos Honkonen taas nykyaikaan ja kauhun maailmaan tarinalla Piru erehtyi vuodella.  Kari Välimäen raapaleet tekstien välillä kertovat absurdia tarinaa merirosvo Raijasta ja Maija Haaviston Meri vaatii oli mahva pieni ajatusleikki merirosvoista, jotka ovat jäämässä Länsimetroille kaavoitetun reitin tielle.

Kokoelman yleistunnelma on hieman mystinen. Koskaan ei voi tietää mitä seuraavalla sivulla tapahtuu, mutta se voi olla mitä tahansa. Jussi Kangas on saanut kunnian asettaa tunnelman kohdilleen ensimmäisellä tekstillä Sininen lintu. Siinä nykyaika kohtaa historian ja meri esitetään armottomana ja kylmänä.

"Maailmassa ei ollut kuin ilmakuplia, jäistä märkyyttä ja pakokauhua. Vedin henkeä, ja kylmä merivesi täytti suuni ja kurkkuni. Yritin yskiä, mutta lisää vettä tunkeutui nieluun. Poljin vettä, mutta jalkani tapasivat vain tyhjyyttä. En tiennyt enää, kuinka päin olin."

Kristallimeri on saatavilla jo Elisa Kirjasta alle kybällä. Turun kirjamessujen yhteydessä 3.10 julkaistaan kirjan "oikea" versio ja sitä juhlistetaan hurjilla merirosvobileillä Turussa. Tapahtuman Facesivut löydät täältä.

Seuraava kokoelma ilmestyy vielä tämän vuoden puolella ja sen nimi tulee olemaan Rocknomicon. Nyt siis liikutaan raskaan musiikin ympärillä. Mielenkiintoista nähdä mitä tästä aiheesta onkaan saatu aikaan. Erityisen mielenkiintoista on myös, että mihin suuntaan tulevaisuudessa mennään. Sormeni ovat koukussa ainakin aikamatkustuksen teeman puolesta.Kristallimerestä löytyvät seuraavat tarinat:

Maija Haavisto: Meri vaatii
Magdalena Hai: Kaunis Ululian
Janos Honkonen: Piru erehtyi vuodella
Jani Kangas: Sininen lintu
Jussi Katajala: Pohjoistuulen tuolla puolen
Erkka Leppänen: Velhontappaja
Patricia Mal: Kristallikarahvi
J. S. Meresmaa: Kapteenin synty
Anni Nupponen: Mutta veri sen on musta
Mikko Rauhala: Kobayashin vartija
Kari Välimäki: Elämä raapaleina I–V


Anni Nupponen ja Christine Thorel (toim.): Kristallimeri – tarinoita merirosvoista, 2015, Osuuskumma, arvostelukappaleEi kommentteja:

Lähetä kommentti