8.9.2015

Lahjoita lukutaito

Millä hinnalla sinä myisit lukutaitosi? Näin kysyy pakolaisavun tänään alkanut kampanja #LahjoitaLukutaito.Pyytäisitkö paljon? Mitä uskot, että menettäisit? Luultavasti enemmän kuin uskotkaan. Luet nimittäin huomaamattasi uskomattoman määrän asioita päivän aikana. Elämäsi aikana olet myös oppinut uskomattoman määrän asioita lukutaitosi ansiosta. Se on tehnyt sinusta ihmisen joka nyt olet. Osaat oppia, voit nauttia vapaudestasi, pystyt rentoutumaan kirjan äärellä ja voit jakaa enemmän asioita lastesi kanssa, jotka myös oppivat lukemaan.

Lukutaito on etuoikeus, joka ei ole jakautunut maailmassa tasan. Tällä hetkellä aikuisia lukutaidottomia on 757 miljoonaa. Näistä lähes kaikki asuu Afrikan ja Aasian maissa, joissa köyhyys ja sodat ovat ongelma. Lukutaidottomuus koskee erityisesti naisia ja siksi tyttöjen koulutukseen panostaminen olisi koko maailmalle tärkeä hanke. Suomi leikkaa rajusti kehitysyhteistyörahoista, joten vastuu siirtyy muun muassa sinulle ja minulle.

Lukutaito luo tasa-arvoa. Lukemaan oppimisella on ollut historiallinen vaikutus nykyaikaisen yhteiskunnan ja kulttuurin syntymisessä. Se on kirjaimellisesti vallankumouksellista. Etenkin nykypäivänä, kun informaatio muuttuu digitaaliseksi, ja kaikille se ei ole vain viihdeuutisia vaan keino nousta elämässä ylöspäin.

Modernin informaationkulun ja koulutuksen ansiosta lukutaidosta on tullut niin arkipäiväinen asia, että emme edes ajattele sitä enää. Se on etuoikeus, joka on niin tärkeä meille, että pidämme sitä itsestäänselvyytenä. Tavoite kampanjalla on, että ihmiset ympäri maailman voisivat jakaa tämän itsestäänselvyyden.

Voit auttaa tavoitteessa lahjoittamalla lukutaitoa. Täällä voit lahjoittaa esimerkiksi aapisia, koulutarvikkeita tai vaikka opettajan kuukaudeksi. Voit myös levittää sanaa sosiaalisessa mediassa hahtagilla #lahjoitalukutaito.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti