3.12.2014

Suomalaiset Kylpylät - Ikkuna historiaanLiisa Suvikumpu, Suomalaiset Kylpylät, 2014, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki, ArvostelukappaleLiisa Suvikummun kirja "Suomalaiset Kylpylät" (2014) tarjoaa lukijalleen ainutlaatuisen portin suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan. Itselleni tuli yllätyksenä miten laaja osa suomalaista kansanperimää sen kylpyläkulttuuri on ollut. Tämän vuoksi alunperin innostuinkin kirjasta. Jos olet kiinnostunut Suomen historiasta ja kulttuurista, niin aiheesta on olemassa lukuisia kirjoja. Joskus on kuitenkin valaisevaa ottaa tämäntyylinen, spesiaaliin aiheeseen keskittynyt kirja ja huomata miten sen kautta voi tulkita historian vaikutuksia eri tavoin ja käyttää kirjaa ikään kuin historiallisena kiintopisteenä.

Kylpylät eivät olleet vain paikkoja nopealle rentoutumiselle vaan paikka johon mentiin pitkiksikin ajoiksi parantumaan tai ihan vain näyttäytymään. Kylpylät olivatkin nykyistä enemmän sosiaalisen kohtaamisen paikka. Suomen laajemmat tapahtumat historiassa vaikuttivat kylpylöiden syntymiseen ja kuolemiseen ja kirjassa vilahtelee myös monia tuttuja historiallisia nimiä.

Kun nykyään kylpylöihin mennään perheiden kesken viettämään yhteistä aikaa, niin ennen niissä kohdattiin muita ihmisiä. Kylpylöillä oli jonkin verran statusmerkitystä. Kuuluisuudet ja taiteilijat viettivät niissä aikaa ja kylpylöiden tarjonta ylitti silkat vesihoidot. Ne olivat laaja-alaisia huvikeskuksia ja parantoloita, joissa oli juhlasaleja, ravintoloita ja kasinoita.

Tämä entisajan glamour tuleekin Suvikummun kirjasta hienosti esiin. Muun muassa Savonlinnan ja Terijoen kylpylät tuodaan kirjassa takaisin henkiin ja sitä huomaa kaipaavansa aikaan jolloin ei ollut vielä syntynytkään. 1800-luvun lopulta 1930-luvulle oli Suomessa vilkas ja rikas kylpyläelämä, josta voi peilata koko sen ajan kulttuuria. Mieleen tulevat Rivieran ja Uuden Englannin rannat ja on hankala kuvitella Suomea niinkin kansainvälisenä paikkana sata vuotta sitten. Raidalliset uima-asut, cocktailit ja valkoiset rantarakennukset herättävät mielikuvituksen. Ihmiset pukeutuivat illalla hienoihin pukuihin ja söivät vielä hienommissa ravintoloissa. Suomen luonto ja järvet tai meri ympärillään eri luokkien ihmiset seurustelivat keskenään ja nauttivat muusikoiden esityksistä. Juuri tämän takia tartuin tähän kirjaan.

Vedellä on historian aikana nähty olevan erilaisia parantavia vaikutuksia. Suomessakin käytiin lähteillä (runneilla) nauttimassa "terveysvettä" ja jos tämä tapa ei ehkä aina parantanutkaan vaivoista, niin ehkä se ainakin pelasti pahemmilta hoitokeinoilta. Vesihoitoa käytettiin nimittäin monen arveluttavamman menetelmän, kuten vaikka oksennuttamisen ja suoneniskennän, sijasta. Sääli, että lopulta uudet vielä pahemmat tavat, kuten radiumin lisääminen erilaisiin elintarvikkeisiin, korvasi monessa paikassa vuorostaan terveysvedet.

Parantoloina kylpylöitä ei juurikaan enää käytetä ja kulttuurikin on niissä jäänyt taka-alalle. Luokkien erot nostavat taas päätään, mutta kylpylöiden kaltaiset yhtenäistävät paikat katoavat. On sääli, että kylpyläkulttuuri on muuttunut muovisiksi liukumäiksi ja pikaruokaloiksi lastenaltaiden vieressä, mutta toisaalta se tekee entisajan ihannoinnista helpompaa.

Toivon monien löytävän sen historiallisen kaiun, joka kirjasta on löydettävissä. Joskus on ihan mukava antautua naiivin ihannoinnin valtaan ja tämä on mitä mainioin kirja aiheeseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura oli oikea osoite tämän kirjan kustantajaksi. Kirja toimii viihtellisenä teoksena ja jopa näyttää kahvipöytäkirjalta. Suvikumpua ei kuitenkaan voi luonnehtia tusinakirjailijaksi vaan tämä on Euroopan historian dosentti Helsingin yliopistossa ja tämä näkyy tekstissä. Kirja on informatiivinen ja paikoin hieman akateeminenkin. Kuvia on runsaasti ja ainakin itseäni tämä viehätti suuresti. Niiden kautta välittyi kuitenkin parhaiten tämä itselleni tuntematon historia.

Kuvitus tekee tästä kirjasta tarkoin harkitun kokonaisuuden
Ensimmäinen puoli kirjasta käsitteli yleisesti kylpyläkulttuurin historiaa ja toinen puolikas taas esitteli parisenkymmentä kylpylää Suomen historiassa. Kirja toimii eräänlaisena napostelukirjana eli voit lueskella sitä sieltä täältä, silloin tällöin tai tehdä kuten minä eli ahmia sen kerralla loppuun. Suosittelen siis tätä teosta ja vastaavaksi kirjaksi voisi mainita myös SKS:n kustantama Riitta Koskisen "Suomalainen Kartano" (2013). Se toimii loistavasti rinnakkaisteoksena Suomalaiset Kylpylät-kirjalle ja tarjoaa samankaltaisen pienen ikkunan Suomen historiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti