23.12.2014

Lue vaikka kirja



Alituiseen kuulee puhuttavan kuinka se ja se media on kuolemassa. E-kirjat syövät kirjat, tabletit sanomalehdet ja internet television. Lopulta nämä ovat jokainen osaltaan vain välineitä. Se mikä näiden taustalla jää elämään ovat tarinat. Kirjallisuus, elokuvat, sarjakuvat ja muu media on loppujen lopuksi yhtä alustaa ihmisten halulle kertoa ja kuunnella erilaisia tarinoita. Kirjoista on jopa sanottu tulleen ongelmajätettä, mutta tällöin ei nähdä kirjoja muuta kuin silkkoina esineinä ja niiden arvo ei missään nimessä ole esineellinen.

Lopulta jää ihmisten vastuulle pitää tarinat elossa. Lukekaa lapsillenne, lukekaa itse ja muistakaa mihin alunperin ihastuitte tarinoissa. Mediat tulevat ja menevät, mutta kertomukset säilyvät. Jos lapset katsovatkin elokuvia mieluummin kuin lukevat kirjoja, niin oppivat nämä kuitenkin siinä samalla tarinoiden kieltä. Tie kirjoille on näin ainakin avattu.


Nuorten poikien lukemattomuus nähdään ongelmana. "Ne vain pelaavat mieluummin videopelejä", sanotaan. Ehkä onkin näin, mutta se mielikuva tyhjäkatseisesta jätkästä Tetriksen äärellä täytyy ainakin hylätä. Nykyaikaiset pelit kiinnostavat, koska ne ovat usein alusta loppuun asti mietittyä tarinaa, johon lapset voivat aidosti samaistua. Samalla tavalla kuin elokuvan kerronnallisuus, myös pelit voivat toimia porttina syvempiinkin tarinoihin ja eri medioihin sekä nykypäivänä uudenlaisiin sosiaalisiin maailmoihin.

Kaupallissuus kuitenkin hallitsee tarinoitakin. Se mitä luemme, kuuntelemme ja katsomme on yhä enemmän muutamien isojen yhtiöiden hallitsemaa. Tämä on jotenkin ironista sillä tarinoiden kuuluisi olla nimenomaan pakopaikka kaikesta hallinnasta. Hyvä uutinen on, että kukaan ei pakota hyväksymään valmiiksi laadittuja polkuja tarinoiden suhteen. Klassikot eivät kuole noin vain ja luovuus synnyttää koko ajan uutta. Medialukutaidon merkitys kasvaa koko ajan ja jo lapsille olisi hyvä selvittää miten mainonta ja uutiset rakentavat todellisuutta.

Kulttuurin voima piilee ihmisten halussa oivalluksiin. Tämä yksinkertainen seikka tulee pitämään tarinat elossa ja voimakkaampana kuin silkan median. Tahto tehdä ja kokea uutta ylittää kaupallisen tarjonnan ja toimii moottorina myös omaehtoiselle kulttuurille. Olen siis optimistinen. Muutokset mediassa ovat voimaa, joka synnyttää vastavoimaa. Kulttuuri itsessään synnyttää aina jotain uutta eikä tarinoilla näin ole ikinä päätepistettä.

1 kommentti:

  1. Nimenomaan. Moni klassikkokin ilmestyi aikanaan ensin lehdissä jatkokertomuksina. Hyvät tarinat säilyvät.

    VastaaPoista