1.7.2020

Mun vuoro - Angie Thomas



Mun vuoro on Viha jonka kylvät -tekijän uusi romaani, jossa jatkuu Thomasin intensiivinen tapa kirjoittaa maailmasta. Nuorten romaaniksi lajiteltu teos oli vakava aiheiltaan, mutta todella koukuttava ja helppo lukukokemus tyyliltään.

Angie Thomas on mississippiläinen kirjailija, jolla on itselläkin räppäri-tausta Mun vuoro -kirjan päähenkilön tavoin. Myös Thomasin kirja Viha jonka kylvät sai inspiraation tämän omasta elämästä slummialueen kasvattina ja molemmat kirjat sijoittuvat samaan universumiin vaikka ovat täysin itsenäisiä tarinoita.

Viha jonka kylvät on otettu osaksi Black Lives Matter -liikehdintää sen elinvoimaisen kuvauksen ansiosta, jossa tummaihoinen nuori mies päätyy poliisin murhaamaksi. South Carolinan poliisi olisi jopa halunnut kirjan pois koulujen lukulistalta sen negatiivisen kuvan vuoksi jonka tarina poliiseista antaa. Kirjasta tehtiin samanniminen elokuva vuonna 2018, jonka pääosassa näyttelee Amandla Stenberg.

Angie Thomas. Kuva: Anissa Hidouk

Mun vuoro (On the Come Up) on romaani, jossa Kuusitoistavuotias Bri pyrkii isänsä jalanjäljissä nousemaan tähdeksi underground rapin maailmassa. Matka edes alkuun on kuitenkin pitkä ja pelkkä ulospääsy omilta kulmilta alkaa tuntumaan riittävältä palkinnolta. Niillä samoilla kulmilla Brin oma isä sai surmansa.

Bri on valloittava, äkkipikainen hahmo ja epätäydellisyydessään mielenkiintoinen. Tämä joutuu taistelemaan ennakkoluuloja vastaan monella rintamalla, mutta Thomas tuo tämän ajatuksia esiin aivan erityislaatuisen huumorin kautta.

"Every single time I get sent to her, she asks me questions that sound like they came from some “How to Talk to Statistical Black Children Who Come to Your Office Often” handbook.

How is your home life? (None of your business.)

Have you witnessed any traumatic events lately, such as shootings? (Just because I live in the “ghetto” doesn’t mean I dodge bullets every day.)

Are you struggling to come to terms with your father’s murder? (It was twelve years ago. I barely remember him or it.)

Are you struggling to come to terms with your mother’s addiction? (She’s been clean for eight years. She’s only addicted to soap operas these days.)

What’s good with you, homegirl, nah’mean? (Okay, she hasn’t said that, but give her time.)"

Kun Bri on lopulta tekemässä läpimurtoaan, niin tämä hiljalleen huomaa sen tapahtuvan vääristä syistä. Se tapahtuu kappaleen avulla, joka on uhoa aseista ja jengeistä ja Bri ei lopulta halua toistaa stereotypioita, jotka eivät ole tälle omia.

Mun vuoro kertoo perheen dynamiikasta alueella, jossa huumekauppa on arkipäivää ja pelko todellista niin rikollisuutta kuin ahdistavaa valtakoneistoakin vastaan. Se kertoo yhdestä nuoresta, joka pyrkii ottamaan itselleen omaa tilaa ja samalla laajemmasta yhteisöstä, jossa tämä elää. Tarina tuntuu henkilökohtaiselta, mutta samalla se tuntuu tarjoavan kuvan jostain todella universaalista ja inhimillisestä tilasta.

"We can't have any power, either. I mean, think about it. All these people I've never met have way more control over my life than I've ever had. If some Crown hadn't killed my dad, he'd be a big rap star and money wouldn't be an issue. If some drug dealer hadn't sold my mom her first hit, she could've gotten her degree already and would have a good job. If that cop hadn't murdered that boy, people wouldn't have rioted, the daycare wouldn't have burned down, and the church wouldn't have let Jay go.


All these folks I've never met became gods over my life. Now I gotta take the power back."










Angie Thomas, 2020, Mun vuoro (On The Come Up), suom. Ilkka Rekiaro, Otava







*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti