12.7.2020

Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America - Ibram X. KendiStamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America on kattava historia Yhdysvaltojen rakenteellisesta rasismista. Tämä on kirja, joka on ollut ajankohtainen ilmestymisestään asti, mutta jonka teemat ovat erityisen esillä juuri nyt.

Ibram X. Kendi on historioitsija, kirjailija ja tuore antirasistisen tutkimuksen johtaja Bostonin yliopistossa. Stamped from the Beginning voitti National Book Awardin ja herätti osaltaan keskustelua rasismin pitkästä historiasta Yhdysvalloissa.

Tämän jälkeen julkaistu How To Be an Antiracist jatkoi kirjan teemaa pohtimalla sitä mihin nyt tulisi mennä. Ainakaan ei riitä, että ei itse ole rasisti vaan sitä vastaan tulee kaikkien aktviisesti toimia. Tämä on aihe, jossa hiljaisuus on jo puolen valitsemista.

George Floydin murhan ja sen jälkeisten protestien jälkeen on Kendi puhunut valoisamman tulevaisuuden puolesta. Tämä näkee protesteissa myös aitoa pyrkimystä antirasismiin ja sanoo New York Timesin haastattelussa:

"I can’t recall a time in recent history that so many Americans in so many towns and cities have called publicly and privately for a more antiracist society. But the key is whether we’re going to transform the resistance on the street into power and policy change."

Ibram X. Kendi. Kuva: Stephen Voss

Stamped from the Beginning on akateemisesta sävystään huolimatta kirja, jota voi suositella ihan kaikille. Siinä käsitellään nimenomaan Yhdysvaltojen historiaa, mutta teema on niin universaali, että siitä voi tunnistaa varmasti kaikkialla tuttuja elementtejä.

Kirja avaa nimensä mukaisesti rasististen ideoiden syntyä Amerikassa. Kyseessä on järjestelmällinen kuvaus historiasta, joka on yhtä järjestelmällisesti asettanut mustat ihmiset eriarvoiseen asemaan yhteiskunnassa. Amerikassa tuo eriarvoisuus syntyi erityisesti orjuuden aikana, jonka ongelmallisesta luonteesta Kendi kirjoittaa:

"If Blacks did not violently resist, then they were cast as naturally servile. And yet, whenever they did fight, reactionary commentators, in both North and South, classified them as barbaric animals who needed to be caged in slavery."

Rasismi ei ole syntynyt tyhjiössä tai edes kasvanut silkasta tietämättömyydestä. Se on ollut arvokas työkalu valkoisen ylivallan ylläpitämiseksi ja taloudellisen kasvun toteuttamiseksi kokonaisten ihmisryhmien kustannuksella. Kirjassa aihetta käsitellään erityisesti viiden ihmisen kautta: puritaani Cotton Mathersin, Thomas Jeffersonin, abolitionisti William Lloyd Garrisonin, W. E. B. Du Boisn ja Angela Davisin.

"The principal function of racist ideas in American history has been the suppression of resistance to racial discrimination and its resulting racial disparities. The beneficiaries of slavery, segregation, and mass incarceration have produced racist ideas of Black people being best suited for or deserving of the confines of slavery, segregation, or the jail cell. Consumers of these racist ideas have been led to believe there is something wrong with Black people, and not the policies that have enslaved, oppressed, and confined so many Black people."

Kyse on historiasta, mutta ei jonain aikaan pysähtyneenä menneisyytenä. Enemmän kirja avaa niitä tapahtumia ja ajatuksia, jotka ovat johtaneet nykytilanteeseen. Rasismi ei ole historiaa, vaan nykyhetkeä ja menneisyyden tunteminen auttaa meitä tunnistamaan myös tämän päivän eriarvoisuuden ja etenkin auttaa ehkäisemään sitä tulevaisuudessa.

Kendi kirjoittaa miten aina tulee olemaan ihmisiä, joihin on turha edes yrittää vaikuttaa. Niitä joiden viha on syvällä ja rasistiset ideat niin periaatteellisia, että ne sokeuttavat. Siitä huolimatta on vielä enemmän ihmisiä, jotka haluavat oppia ja jotka tulevat olemaan muutoksen takana.

"I was taught the popular folktale of racism: that ignorant and hateful people had produced racist ideas, and that these racist people had instituted racist policies. But when I learned the motives behind the production of many of America’s most influentially racist ideas, it became quite obvious that this folktale, though sensible, was not based on a firm footing of historical evidence. Ignorance/hate, racist ideas, discrimination: this causal relationship is largely ahistorical. It has actually been the inverse relationship —racial discrimination led to racist ideas which led to ignorance and hate. Racial discrimination, racist ideas, ignorance/hate: this is the causal relationship driving America’s history of race relations."

Aika, jolloin mustan ihmisen vapaana eläminen oli laiton teko, ei ole kovin kaukana. Olisi liian yksinkertaista ajatella, että edes mustan presidentin valinta olisi vielä se piste, jossa historia olisi kääntynyt vihdoin oikeudenmukaiseksi. Jo seuraavaksi valittu presidentti teki tämän hyvin selväksi. Kendin kirjasta löytyy kuitenkin myös toivoa tulevaisuuteen ja vähintään se tarjoaa todella kattavan oppitunnin rasismin historiaan.
Ibram X. Kendi, 2016, Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America, Nation Books


*mainoslinkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti