16.3.2018

Julia & Romeo - Kansallisteatteri


Satu Tuuli Karhu. Kuvaaja Tuomo Manninen.

Julia & Romeo on William Shakespearen tekstiin perustuva näytelmä, joka veti Kansallisteatterin yleisön villiksi tuoreessa ensi-illassa. Modernisointeja tästä klassikosta on nähty varmasti noin tsiljoona, mutta kylläpä tässä oli tuoreen oloinen otto näytelmästä.

Jussi Nikkilä ohjasi Kansallisteatterin Willensaunaan hyvin perinteisen version Rikhard III -näytelmästä, josta kirjoitin täällä. Nyt tämä on siirtynyt suurelle näyttämölle ja ottaa sen hienosti haltuunsa. Julia & Romeo on moderni satu, mutta nyt ei olla lätkäisty vain moderneja elementtejä vanhaan tarinaan, vaan luotu ajaton versio, jonka modernit elementit eivät valtaa liikaa tilaa.

Ihan ensin täytyy mainita, että tässä pääsi nuori sukupolvi loistamaan kun Teatterikorkeakoulun oppilaat Satu Tuuli Karhu ja Olli Riipinen asettuivat nimihahmojen kenkiin. En odottanut näkeväni jotenkin "heikompaa" teatteria, kun on kyse nuorisolaisista, mutta en jostain syystä odottanut tämänkaltaista kokemusta ja karismaakaan, joka lavalta huokui. Karismasta puheenollen on pakko mainita myös Miro Lopperi, joka oli kuin luotu Mercution rooliin ja Sonja Salminen eleikkäänä Benvoliona.

Sonja Salminen, Olli Riipinen ja Miro Lopperi. Kuva: Tuomo Manninen

Nuorten paloa oli vastaamassa myös vanhemman polven taito. Esimerkiksi Katariina Kaitue ja Juha Varis herra ja rouva Capuletin rooleissa ja Kristo Salminen Isä Laurencen roolissa tarjosivat Shakespearea sellaisella tunnelmalla johon olen Kansallisteatterissa tottunut jo nuorena. Siinä on jotain todella perustavanlaatuista, jota on hankala kuvata. Olikin lämmittävää nähdä juuri Kristo ja Sonja samalla lavalla kun oma rakkaus teatteriin syntyi juuri näiden isän, Esko Salmisen, näytelmien kautta silloin 90-luvulla.

Romea ja Julia on juonensa puolesta varmasti jo useimmille tuttu. Tälläkään kertaa itse tarina ei oikeastaan poikennut perinteistä, mutta hahmot ottivat uudenlaisia rooleja. Näkyvimmin, Julia oli tällä kertaa Romeota huomattavasti aktiivisempi toimija. Salaa parvekkeelle röökille vilahtava Julia huomaa aran Romeon, mutta poika vain yrittää lukea tälle runoja, joita kaivaa vyölaukustaan.

Kuva: Tuomo Manninen

Hahmot elävät jossain kaukaisessa ajassa, mutta silti nämä on helppo paikantaa myös nykyaikaan. Tai oikeastaan jonnekin sinne 90-luvulle. Mieleen tulee vahvasti esimerkiksi Baz Luhrmannin Romeo + Juliet -elokuva, joka hetkeksi sai Shakespearen nimen nousemaan taas muodikkaaksi populaarikulttuurissa.

Ysäri ei näkynyt alleviivatusti (paitsi ehkä siinä vyölaukussa), mutta se henki hahmojen tavassa olla. Hupparit, nuoruuden uho, maiharit, rööki ja se jokin puheessa vei minut suoraan omaan nuoruuteeni. On omituista miten Shakespearen teksti voi olla niin ajatonta, että se ei sido hahmoja jonnekin kaukaisuuteen.

Lavastus oli lopulta melko minimaalinen kun sitä pohtii näin jälkikäteen, mutta katsomossa kaikki näytti niin suurelta ja mahtavalta. Lavastuksen suunnitteli Katri Rentto.

Kuva: Tuomo Manninen

Viimeisenä haluan mainita näytelmästä aivan erityisen herkkupalan. Mila Laine ja Aleksi Kaufmann esiintyivät erinäisten soittimien kanssa lavan molemmin puolin ja Laineen säveltämä musiikki oli harvinaisen hieno tausta näytelmälle. Kyseessä ei ollut pelkkä taustamusiikki vaan valtava osa näytelmää. Etenkin ne sellot saivat kylmät väreet nousemaan.

Lisää tietoa näytelmästä löydät Kansallisteatterin sivuilta täältä. On ollut hienoa todistaa miten elinvoimaisesti Shakespeare on näkynyt viime vuosina suomalaisessa kulttuurielämässä ja Julia & Romea on näissä bileissä kunniavieras. Tätä näytelmää voi suositella monentyyppisille ihmisille. Vaikea kuvitella, että tästä ei mitään irti saisi.

Kuva: Tuomo Manninen


Rooleissa

Jarno Hyökyvaara (TeaK), Olli Ikonen, Katariina Kaitue, Satu Tuuli Karhu (TeaK), Eetu Känkänen (TeaK), Miro Lopperi (TeaK), Sanna-Kaisa Palo, Heikki Pitkänen, Olli Riipinen (TeaK), Kristo Salminen, Sonja Salminen ja Juha Varis

Muusikot
Mila Laine ja Aleksi Kaufmann
Ohjaus
Jussi Nikkilä
Sovitus ja esitysdramaturgia
Anna Viitala
Suomennos
Marja-Leena Mikkola
Sävellys
Mila Laine
Lavastus
Katri Rentto
Pukusuunnittelu
Saija Siekkinen
Koreografia
Ima Iduozee
Taistelu­koreografia
Kristo Salminen ja Ima Iduozee
Valosuunnittelu
Pietu Pietiäinen
Äänisuunnittelu
Esitys nähty kutsuvieraana


Käy seuraamassa Lukupinoa myös näissä:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti