29.3.2018

Iloinen Don Quijote Kansallisbaletissa


Eun-Ji Ha, Frans Valkama. Kuva: Mirka Kleemola

Don Quijote
on sellaisia baletin klassikoita, joita mainitaan aina kun pohditaan niitä lemppariteoksia. Miquel de Cervantes kirjoitti Don Quijoten 1605 ja siitä tuli tunnetusti yksi maailmankirjallisuuden suurimpia klassikoita. Marius Petipan luoma baletin nykyversio on 1800-luvun lopulta.

Kansallisbaletissa nähtiin jälleen Patrice Bartin koreografia Petipan mukaan. Bart halusi nähdä suurten klassisten balettien elävän myös tulevaisuudessa ja antaa teokselle tuoreen ilmiasun. Tämä sanoo:

“Don Quijotessa, Marius Petipan mestariteoksessa yhdistyvät espanjalainen tanssi ja 1800-luvun klassinen baletti toisiinsa täysin saumattomasti. Varsinkin erilaisten tanssityylien ja tapahtumien moninaisuus tekevät uusien näyttämöversioiden esittämisen mielenkiintoiseksi.”

Don Quijoten tarinassa La Manchassa asuvat Kitri ja Basilio ovat pulassa kun Kitrin isä haluaa naittaa tämän rikkaalle Camacholle. Apuun tulee sattumalta Don Quijote, joka harhoissaan erehtyy luulemaan Kitriä vanhaksi rakkaudekseen Dulcineaksi. Seuraa pako mustalaisleiriin, jossa Don Quijote näkee näkyjä ja taistelee tuulimyllyjä vastaan. Rakastavaiset kuitenkin löydetään ja ennen onnellista loppua näemme dramaattisia juonenkäänteitä. Niinkuin kunnon balettissa kuuluukin.

Ludvig Minkuksen musiikki, Ramón B. Ivarsin lavastus ja puvut sekä tietysti ne lahjakkaat tanssijat tekivät kokemuksesta erityisen. Isoa, isoa oli kaikki. Espanja huokui teoksesta lämpimänä ja niin kiinnostavana paikkana ja mielentilana. Baletti maistui espanjalaiselle viinille, oliiveille ja hehkui paikoin polttavan punaisena ja välillä laskeutui siniseen hämyyn.

Daria Makhateli, Sergei Popov. Kuva: Sakari Viika

Etenkin ensimmäisessä näytöksessä tanssijoiden ryhmät saivat koko lavan elämään ja espanjalainen tanssi sopi saumattomasti yhteen klassisen baletin kanssa. Yhdistelmä oli yksinkertaisesti ilmaistuna iloinen. Koko baletista huokui välittömyys ja kepeys, jonka vastapainona oli kuitenkin aina läsnä se tanssijoiden ihmeellinen taito ja huolellisuus.

Seuraavassa kahdessa näytöksessä yksittäiset tanssijat nousivat enemmän joukosta esiin ja se liikkeiden vaivattomalta näyttävä täydellisyys vei lähes kaiken huomioni. Don Quijoten tarinasta oli lopulta vain pieni osa tuotu baletin tarinaan, mutta mielenkiintoista olikin miten tämän tunnelma ja persoona oli siirretty kirjan sivuilta lavalle liikkeeksi.

Tämä taiteiden yhdistyminen jaksaa kiinnostaa minua aina. Miten kaksi niinkin näennäisen eroavaa muotoa kuin tanssi ja proosa voivat ilmentää aivan samoja asioita. Haluan nähdä tämän vielä useita kertoja. Baletti on voittanut minut lopullisesti puolelleen.

Eun-Ji Ha. Kuva: Sakari Viika

Lisää tietoa baletista ja lipuista löydät oopperan sivuilta täällä. Kannattaa myös pitää mielessä, että 10.4. ja 12.4. Kitrin roolin tanssii yksin tämän hetken tunnetuimmista huipputanssijoista, Polina Semionova.

KOREOGRAFIA
Patrice Bart

MUSIIKKI
Ludvig Minkus

MUSIIKINJOHTO
Harri Karri

LAVASTUS, PUVUT
Ramón B. Ivars

VALAISTUS
John B. Read

KOREOGRAFI, ESPANJALAISET TANSSIT
José de Udaeta

Rooleissa:

Kitri: Eun-Ji Ha
Basilio: Frans Valkama
Don Quijote: Ville Mäki
Mercedes: Rebecca King
Espada: Maksim Tšukarjov
Cupido: Mafalda Fideles
Kaksi ystävätärtä: Maria Tamminen, Lucia Rákosníková
Sancho Panza: Nikolas Koskivirta
Camacho: Samuli Poutanen
Palvelija: Atte Kilpinen
Lorenzo: Evaldas Bielinis
Dulcinea: Petia LLieva
Kapakan emäntä: Marjaterttu Willman
Esitys nähty lehdistölipulla


Käy seuraamassa:
1 kommentti: