27.8.2017

Myrskyluodon Maija luettuna ja Helsingin Kaupunginteatterin musikaalina


Helsingin Kaupunginteatteri – Myrskyluodon Maija – Kuvassa Laura Alajääski ja Aaro Wichmann – Kuva © Tapio Vanhatalo

Myrskyluodon Maija on Anni Blomqvistin kirjoittama klassikko, joka koostuu viidestä romaanista. Niissä seurataan nuoren Maijan kasvutarinaa vanhempiensa luota Myrskyluodolle, jossa tämä pitää huolta perheestään kylmän saariston armoilla. Tarina on karu, koskettava ja vaikea selittää sanoin. Siksi onkin hienoa, että se on voitu tuoda eloon teatterin ja musiikin avulla.

Helsingin Kaupunginteatterin tuore Myrskyluodon Maija -musikaali on osa Suomen 100-vuotisbileitä ja ehdottomasti paikkansa niissä ansainnutkin. Musikaalin Kapellimestari Eeva Kontu sanoo:

"En usko, että satavuotiaasta Suomesta löytyy yhtään aikuista ihmistä, joka ei tavalla tai toisella olisi törmännyt Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija -TV-sarjan tunnussävelmään. Jo sen ensimmäinen tahti; asteittain luonnollista mollia alaspäin putoava kaihoisa ja surumielinen, mutta samalla voimakas ja juureva melodia on muotoutunut yhdeksi suomalaisuuden tunnusmelodiaksi."

Anni Blomqvist itse taas kirjoitti Lasse Mårtensonille kirjansa omistuskirjoituksessa Myrskyluodon Maijan musiikista seuraavasti:

"Se soi aitona ja kauniina, eikä siinä ollut mitään tarpeetonta."

Näiden molempien sanat on helppo allekirjoittaa. Tämä kappale käy ihon alle.


Kun Laura Alajääski astuu puusta kyhätyn luotonsa päälle Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä, tämä näyttää olevansa todellinen suomalainen musikaalitähti. Mårtensonin kappale luo tunnelman koko esitykselle jossa Alajääski on monella tapaa sen kantava voima.

Musikaalissa on suuren esityksen tuntua, mutta paikoin heppoiset visuaaliset ratkaisut vähän nakersivat juhlafiilistä. Hesari moitti esitystä jopa pahviseksi ja "sekavista aineksista koostetuksi". Olen samaa mieltä, että esitykseen oli ympätty todella paljon ja se tosiaan alkuun jättää tarinan sarjaksi minikohtauksia, joista voi olla vaikea saada kiinni ellei tarina ole ennestään tuttu. Ensimmäisen puoliajan jälkeen tämä ongelma oli kuitenkin poissa ja luvassa oli eheää kerrontaa.

Myrskyluodon Maijan tarina koostuu elämästä, kuolemasta ja merestä. Meren läsnäolo olisi saanut olla lavalla voimakkaamminkin läsnä ja etenkin toivoin esimerkiksi taustalla vaikka lisää valoilla luotuja tehokeinoja tai projisointeja. Sitten taas esimerkiksi venematka halki myrskyisän meren oli toteutettu todella mahtavasti ja ajattelin, etten ollut nähnyt mitään niin hienoa teatterissa pitkään aikaan. Jyrki Karttusen koreografia eräänlaisten meren henkien liikkessä toi myös osaltaan merta vähän lähemmäksi katsojaa ja näiden liikkeissä olikin aidosti kekseliäisyyttä sekä myös paljon leikkisyyttä vakavien teemojen vastapainoksi.

Helsingin Kaupunginteatteri – Myrskyluodon Maija – Kuvassa Laura Alajääski ja Aaro Wichmann – Kuva © Tapio Vanhatalo

Kirjat luettuani tarina avautui minulle elävänä ja Maijan ja Jannen (Laura Alajääski ja Aaro Wichmann) tarina avautui sellaisena kun olin sen kirjojen sivuilla kokenutkin. Se on tarina, jota on mahdotonta kokea ilman ajatusta Anni Blomqvistin omaa elämää kohtaan. Tämä asetti kirjojensa tapahtumiin paljon omakohtaista ja käsittelee aihetta myös kirjassa Myrskyluoto muistoissani  (kattaa kirjat Meri yksin ystäväni ja Muistojeni Myrskyluoto).

Anni Blomqvist syntyi 1909 pieneen saaristolaiskotiin Simskälan saarella ja meni nuorena naimisiin merimiehen kanssa, joka jäi sittemmin kalastajaksi saaristoon. Eräällä kalastusmatkalla meri vei Annin miehen ja vanhimman pojan. Myöhemmin se vaati vielä nuorimmankin pojan. Tietoisuus Blomqvistin omasta traagisesta elämästä värittää paljon sitä kokemusta, jonka Myrskyluodon Maijasta saa, niin kirjana kuin musikaalinakin.

Myrskyluodon Maija on traaginen tarina joka kertoo luonnon välinpitämättömästä ja julmasta luonteesta. Samalla se on kuitenkin tarina aivan uskomattomasta voimasta, jolla ihmiset jatkavat eteenpäin. Tämä on vahvan naisen kertomus vahvasta naisesta. Kaiken Blomqvistille ja Maijalle tapahtuneen jälkeen kirjasta voi vielä aistia arvostuksen ja kunnioituksen merta kohtaan, joka vei niin paljon.

Gummerukselta ilmestyi juuri Björn-Christer Lindgrenin ja Liisä Ryömän suomentama uusi painos Myrskyluodon Maijasta, joka kokoaa kaikki viisi romaania yksiin kansiin. Tie Myrskyluodolle, Luoto meressä, Maija, Meren voimia vastaan ja Hyvästi Myrskyluoto.

Helsingin Kaupunginteatterin musikaali kertoi Blomqvistin kanssa samaa tarinaa ja se oli minulle katsojana pääasia. Elämä ja kuolema ovat aiheina lähes liian ilmiselviä ja yleismaailmallisia, mutta meri on näitä teemoja sitova seikka ja Maija inhimillinen tekijä. Nämä luovat vahvan yhdistelmän, jonka Lasse Mårtenson on jotekin onnistunut säveltämään musiikiksi.

Laulu oli ja puhe kaikuivat salissa selkeästi ja äänimaailma oli heleä. Maija Vilkkumaa on mielestäni onnistunut laulujen sanoituksissa, ja Arttu Takalon sovitus kunnioitti teoksen henkeä. Yksittäisiä näyttelijäsuorituksia oli monia esiin nostamisen arvoisia, mutta jos nyt Maijan ja Jannen lisäksi joitakin nostaisin esiin vielä esityksestä, niin Antti Timosen Suutari Pelle täytyy mainita ainakin ensimmäisenä. Timonen jälleen kerran varastaa lavan itselleen heti sille astuessaan. Marjut Toivanen Vallborgina ja Jukka Nylund sekä Raili Raitala kalastaja-pariskuntana tekivät myös muistettavat suoritukset.

Helsingin Kaupunginteatteri – Myrskyluodon Maija – Kuva © Tapio Vanhatalo

Myrskyluodon Maija
Helsingin Kaupunginteatterissa sai kantaesityksensä 24.8.2017 ja lisätietoa lipuista ynnä muusta löydät teatterin sivuilta täältä.

Maija ja Janne Helsingin Kaupunginteatterin kauden avajaisissa.


Myrskyluodon Maija. Kantaesitys Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Anni Blomqvistin romaanisarjan pohjalta dramatisoinut Seppo Parkkinen, musiikki Lasse Mårtenson, laulujen sanat Maija Vilkkumaa, ohjaus Kari Rentola, musiikin sovitus Arttu Takalo, kapellimestari Eeva Kontu, koreografia Jyrki Karttunen, lavastus Katariina Kirjavainen, puvut Riitta Anttonen-Palo, valot William Iles, ääni Sakari Kiiski. Rooleissa : Laura Alajääski, Eero Saarinen, Leenamari Unho, Marjut Toivanen, Matti Rasila, Tiina Peltonen, Anna-Maija Jalkanen, Sami Paasila, Matti Olavi Ranin, Leena Rapola, Jyrki Kasper, Mikko Paloniemi, Aaro Wichmann, Kari Mattila, Antti Timonen, Jukka Nylund, Raili Raitala, Mikko Vihma, Kai Lähdesmäki, Juha Jokela, Helmi Hänninen/Lotta Pesonen/Aada Punakivi, Jenni Haapanen/Ella Niinistö/Elsa Tapani, Anton Hietalahti/Kaapo Kallio/Kasperi Virta, Henrik Björklund/Luca Elshout/Pablo Ounaskari, Ohto Heiskanen/Kaspian Kallio/Miska Sagulin, Helena Haaranen, Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Kirsi Karlenius, Aksinja Lommi, Misa Lommi, Heidi Naakka, Unto Nuora, Emilia Nyman, Inka Tiitinen ja Kaisa Torkkel Esitys nähty medialipulla.


Anni Blomqvist, 2017 (yhteisnide), Myrskyluodon Maija, Gummerus, arvostelukappale
Anni Blomqvist, 1966, Myrskyluoto muistoissani, Gummerus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti