8.10.2015

Uusi HAM ja Ai Weiwei




Kuva: Maija Toivanen


Tennispalatsi on minulle paikka, jossa rentoudun heti ovista sisään käveltyäni. Popcornin tuoksu, leffajulisteet, pelikoneiden ääni ja William K:n Guinness-hanat vain tekevät sen minulle ja Tennari on ollut tietynlainen pyhättö nuoruudesta asti.



HAM, eli Helsingin taidemuseo avasi ovensa pitkän remontin jälkeen Tennispalatsissa syyskuun puolella. Kävin katsomassa paikkoja ja on ensinnäkin mahtavaa, että Tennari muuttui entistä hienommaksi. Taas yksi syy lisää poiketa nostalgian lisäksi. Taidesalonki 100 vuotta-näyttely sai viipymään avarissa saleissa pitkään. Jotkin näyttelyn taulut vangitsivat pitkäksi aikaa paikoilleen.

Kuva: Gao Yuan

Suurin syy katsastaa uusi HAM oli kuitenkin Ai Weiwei. Kun luin ensimmäistä kertaa tämän näyttelystä Ai Weiwei @ Helsinki, niin vähän täytyi hieraista silmiä. Tätä olin toivonut pitkään.

Grapes (2014)
Ai Weiwei on Kiinalainen taiteilija ja aktivisti, joka puuttuu maailman epäkohtiin ennennäkemättömän suoralla tavalla. Tämä on saanut maksaa suoruudestaan Kiinan poliisin toimesta ja ollut muun muassa kotiarestissa pitkän aikaa 2010-luvulla kun vuonna 2011 Ai Weiwei oli lähdössä pois Kiinasta vaapaampaan Berliiniin, mutta tämä pidätettii lentokentällä. Tämä sai passinsa takaisin vasta viime heinäkuussa.

Ai Weiwein aktivismi ja taide eivät ole kaksi erillistä asiaa. Tämän teoksien tarkoitus ei ole vain miellyttää silmää vaan kommentoida laajempia kulttuurillisa rakenteita ja tiettyjä tapahtumia.

Helsingin näyttely ei ollut poikkeus ja harvoin näyttelyn yhteydessä tunteet vaihtelevat ihailusta ja kauneuden kokemisesta vihaan ja turhautuneisuuteen. Näyttely oli kuitenkin kokemus. Tila oli mahtava 12 metrin korkeudessaan ja teki oikeutta Ai Weiwein massiivisille teoksille.

Kyseessä on Ai Weiwein ensimmäinen näyttely Suomessa. Erityisen mielenkiintoisen näyttelystä minulle teki kaikki se puun käyttö materiaalina. Se hienolla tavalla yhdisti suomalaisen ja kiinalaisen kulttuurin ja toi näyttelyn lähemmäksi itseäni.

Kun Ai Weiweille näytettiin ensimmäiset suunnitelmat Helsingin retrospektiivistä oli tämän vastaus lyhyt ja ytimekäs: boring. Erja Pusa ja Heli Harni onnistuivat kuitenkin suunnittelemaan tämän upean kokoelman Ai Weiwein kanssa, jossa saamme sekä kattavan käsityksen taiteilijasta että ennennäkemättömän uuden kokemuksen.

White House (2015)

Näyttelyssä nähtiin pari aivan uutta teosta. Näistä toinen Valkoinen talo, on 80 m2 kokoinen asuinrakennus Qing-kaudelta (1644-1911). Teos näyttää massiiviselta ja onkin sitä. Valkoiseksi maalattujen puiden alla kävellessä tulee kuitenkin rauhallinen olo. Ai Weiwei on pelastanut purku-uhan alla olevia taloja Kiinan nopean kaupungistumisen tieltä ja pääsimme näin kokemaan palan vanhaa Kiinaa keskellä Helsinkiä.

Myös teoksessa Läpi, voi kävellä puisen rakennelman keskellä. Siinä on käytetty rakenteita vanhoista temppeleistä ja antiikkipöydistä. On mielenkiintoista tutkailla kaikkia pieniä merkkejä puissa.

Toinen aivan uusi teos näyttelyssä oli Jätesäiliö. Kyseessä on kauniin näköinen puuhylly, joka näyttää aivan skandinaaviselta huippumuotoilulta. Todellisuudessa teoksen tarina on kuitenkin järkyttävä. Kiinassa noin 60 miljoonaa lasta on vailla todellista valvontaa. Vuonna 2012 viisi pientä poikaa kiipesivät jätesäiliöön lämmittelemään. Pojat tekivät säiliöön tulen ja kuolivat häkämyrkytykseen.
Garbage Container (2014) kuva: Ai Weiwei
Garbage Container (2014) kuva: Ai Weiwei


Näyttelytilaa hallitsee yli 200 m2 kokoinen Ordos 100 pienoismalli. Kyseessä on Ai Weiwein projekti Herzog & Meuronin toimiston kanssa, jossa sata nuorta arkkitehtia suunnittelevat sisä-Mongolian autiomaahan huviloista koostuvaa aluetta. Vain muutama rakennus on valmistunut.

Ordos 100 model (2011)

Ai Weiwein näyttely on vielä nähtävissä ensi vuoden helmikuun loppuun asti. Suosittelen tämän katsastamaan monestakin syystä. Pelkkä uusi HAM on jo käynnin arvoinen. Tai se Guinness William K:ssa. Normaali lippu maksaa kympin ja sillä kokeekin jo paljon. Kaikki kakarat aina 18 ikävuoteen pääsevät näyttelyyn ilmaiseksi. Tämä on hieno ele.





 Klikkaa tästä HAMin sivulle
http://www.hamhelsinki.fi/





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti