2.10.2015

This Book Will Save Your Life

Tänä vuonna on tullut luettua monta vaikuttavaa kirjaa. Tämän haluan kuitenkin nostaa nyt erityisesti jalustalle. Voin myöntää, että kirjan varsinaiseen valintaan vaikuttivat oikeastaan pelkästään nuo kannen donitsit. Ne näyttivät herkullisilta, joten halusin lukea kirjan. Täysin pätevä logiikka. Sitä paitsi kirja vielä julisti pelastavansa elämäni, joten sekin oli pelkkää bonusta. "Pelasta sitten" ajattelin, vaikken tiennyt miltä minut tulisi pelastaa.A.M Homes. Kuva: Marion Ettlinger

This Book Will Save Your Life on A.M Homesin yllätyksiä täynnä oleva romaani. Minulle se oli onnellinen sattuma ja muistutus, että niitä uusia lempikirjoja tulee joskus vastaan ihan puskan takaa. Tämä ei ole Homesin kuuluisin romaani, mutta jotenkin minusta tuntuu, että säilyy lempparinani vaikka kokeilisin muitakin. Kirjoitustyyli oli sujuvaa ja pidin siitä, mutta juuri tämä kyseinen tarina vain klikkasi kanssani. Kirjan lukemisesta on jo kuukausia alunperin, mutta edelleen se palaa mieleeni tasaisin väliajoin.

Tarinan päähenkilö Richard Novak ei ole mitenkään erikoinen mies. Tämä on keski-ikäinen Los Angelesissa asuva sijoittaja, jolla ei ole varsinaista tarvetta käydä töissä rahan puolesta ja perhekin asuu muualla. Tämän elämän oleellisimmat henkilöt tuntuvat olevan ravintoterapeutti ja siivooja. Loppujen lopuksi Richard joutuu pohtimaan elääkö hän sanan varsinaisessa merkityksessä lainkaan.

“He lay there realizing how thoroughly he'd removed himself from the world or obligations, how stupidly independent he'd become: he needed no one, knew no one, was not a part of anyone's life. He'd so thoroughly removed himself from the world of dependencies and obligations, he wasn't sure he still existed.”

Outo tunne valtaa Richardin yhtäkkiä. Kaikki tuntuu kaatuvan päälle. Sydänkohtaus? Richard viedään sairaalaan, mutta syytä kohtaukselle ei löydy. Jotain kuitenkin on muuttunut tämän elämässä. Kohtaus oli kuin askel kohti heräämistä unesta, jota tämä ei tiennyt edes nukkuneensa.

Tästä alkaa Richardin matka kohti jotain. En oikeastaan vieläkään ole täysin varma, että mitä. Välillä tämä matka kuitenkin ottaa lähes forrestgumpmaisia piirteitä. Yhdestä uskomattoman tuntuisesta tapahtumasta siirrytään toiseen. Tapahtumapaikka ei juurikaan muutu näennäisen hohdokkaan Los Angelesin alueesta, mutta sen sisällä ehtii tapahtumaan paljon.

“Driving a Bentley to Target- only in LA does this make sense.”

Tämän kodin eteen Los Angelesin kukkuloille ilmestyy vajoama, joka tuntuu vain kasvavan kasvamistaan. Vajoamaan eksyy hevonen, mutta onneksi Richardin naapuri, kuuluisa filmitähti, tulee apuun ja lennättää hevosen turvaan helikopterilla kuin actiontähti joka on. Kaupassa Richard tapaa hyllyjen välissä itkevän naisen. Tämä on kyllästynyt aviomieheensä ja perheeseensä ja Richard majoittaa naisen hotelliin. Tästä kaikki vain eskaloituu. On kidnapattu nainen, jonka Richard pelastaa, tulipaloja, satunnaisia hyviä tekoja ja etenkin Anhil. Veikeä donitsikauppias, joka ystävystyy Richardin kanssa.

“He looked at Richard and the donut with great intensity, as if this were the donut that would fix Richard, as if there were certain donuts that were better for certain ailments, as if a donut could have curative powers.”

Richardin hahmo muuttuu antisankariksi. Välinpitämättömyydestä nousevaksi hyväntekijäksi, joka ottaa maailman vastaan tapahtuma tapahtumalta. Tämä avoimuus on juuri kiehtovaa. Se on jotain, jonka todella aistii kuuluvan vain fiktioon. Ei kukaan oikeasti eläisi elämäänsä tuollaisella rehellisellä ja kaiken vastaanottavalla asenteella. Ei kukaan oikeasti auttaisi toista ihmistä täysin pyyteettömästi ja pitäisi sitä ilmiselvänä askeleena. Vai mitä?

“Sometimes you can do things for others that you can't do for yourself.”

Myös kirja itsessään antaa itsestään paljon. Takakannessa Stephen King vertaa sitä Siepparin ja Catch-22:n kaltaisiin sukupolvikuvauksiin, joissa etsitään yksilön kadonnutta kosketuspintaa maailmaan. Kirja asettaa lukijan Richardin kautta sivustakatsojan rooliin. Pakottaa miettimään elämää sarjana pieniä kokonaisuuksia ja omaa paikkaansa siinä. Tämä ei ole kirjalta pieni saavutus.
 This Book Will Save Your Life, 2006, A.M Homes, Granta Books


“We're all good when we want to be, otherwise we're fucking animals. There is no VIP room in reality, and there is no reality in this city. You can't Google the answers. People talk about being on the ride of your life -THIS IS YOUR LIFE." He takes a breath. "Whatever it is you need to know, you already know. Imagine what it is to be in another country, another landscape...tell me why anyone every thought this was a good idea.”
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti