2.9.2023

Valvojat tekee Helsingistä petollisen tilan


Valvojat on Raekallio Corp. -tanssiryhmän ja Kansallisteatterin esitys, joka muuttaa Helsingin keskustan aivan uudella tavallla koetuksi tilaksi. Epäluulo, salaliitot, synkät talousnäkymät ja vielä synkemmät ympäristönäkymät pureutuvat kokijan tajuntaan.

Aleksis Kivi istuu kivisellä jalustallaan, jonka ympärille alkaa hiljalleen kerääntymään uteliaan oloisia ihmisiä. Koko Kansallisteatterin edusta tuntuu vielä tutulta ja turvalliselta paikalta, mutta se on pian muuttumassa. 

Virallisen oloinen henkilö huomioliiveissä tuntuu olevan sellainen, jolle mennä juttelemaan. Lipun tarkastamisen jälkeen seuraa sarja kysymyksiä yleisestä turvallisuuden tilastani. Vielä hetki sitten se oli ihan hyvä. Yhä lisää saapuvia ihmisiä niputetaan pienempiin ryhmiin ja meille annetaan ohjeita sovellusten ja kuulokkeiden käyttämiseen.


Valvojat. Kuva: Lauri Lundahl


Militanttia auktoriteettia uhkuva mies vakuuttaa, ettei hänellä ole tarkoitus huutaa, vaan yksinkertaisesti puhua selkeästi ja määrätietoisesti. Ohikulkijat avoimesti ihmettelevät mitä on tapahtumassa ja kun ohjeet muuttuvat yksityiskohtaisimmiksi, niin itsetietoinen olo muuttaa tilanteen lähes kiusalliseksi. Toisaalta olemme kaikki siinä samassa veneessä. Kunnes emme enää ole.

Hajaannumme kohti Kaisaniemeä ja ainoa opas on enää kuulokkeista kuuluva selostus. Jokin on kuitenkin pielessä ja minua varoitetaan ympäristöstä. En voi tietää kuka on näyttelijä ja kuka ei. Kuka on henkilökohtainen uhka ja kuka vain viaton ohikulkija. Oman kehon välitön ympäristö muuttuu varjeltavaksi tilaksi ja kaikki sen ulkopuolinen on erilaisten yhteiskunnallisten paineiden alla juuri siinä hetkessä.

Jatkan kävelyä ja kaikki kuulemani muuttuu yhä uhkaavammaksi ja yhä mielenkiintoisemmaksi. Vastaan tulee erilaisia outoja tapahtumia ja ihmisiä. Luottamus kaikkeen on heikoissa kantimissa ja tunnen esityksen olevan juuri siksi onnistunut. En kerro minne päädyin. En kerro myöskään mitä tapahtuu. Tämä on koettava itse, sillä esitys saattaa olla aivan erilainen kullekin kokijalle.


Valvojat. Kuva: Lauri Lundahl


Valtteri Raekallion lisäksi esityksen käsikirjoituksesta vastaavat kaksi nykykirjallisuuden kestosuosikkiani Jaakko Yli-Juonikas ja Harry Salmenniemi. Tuttu läpeensä ironinen tyyli on läsnä ja kirjailijoita ei selkeästi ole kahlittu lainkaan. Joillekin se voi olla jopa ylitsevuotavaa, mutta itse mielelläni antauduin vietäväksi. En edes kaivannut teoksen esittelyssä kuvattua pelillisyyttä, joka jäi hieman etukäteen luodun kokemuksen varjoon. Toisaalta voi olla, etten löytänyt kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita oli saatettu esitykseen piilottaa.

Yhteiskunnalliset rakenteet ja kaupunki itsessään näyttämönä on edelleen melko suppeasti hyödynnetty idea ja näkisin laajemminkin nyt olevan rakenteilla alkua sen kehittämiselle. Vakavatkin uhkakuvat tulevaisuudesta ja nykyisyydestä ovat päteviä aiheita teatterille ja tavat puhua ongelmista kasvavat ja venyvät juuri tämänkaltaisten teosten ansiosta.Käsikirjoitus Harry Salmenniemi, Jaakko Yli-Juonikas ja Valtteri Raekallio. Esiintyjien laatiman koreografian ohjaus Valtteri Raekallio, äänet Tuomas Fränti, videot Thomas Freundlich. Esiintyjät Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Sami Saikkonen, Elke Schroeder, Saida Solla, Eero Vesterinen. Ääninäyttelijät Kristiina Halttu, Marja Salo, Janne Reinikainen, Juha Varis. Esitys nähty kutsuvieraana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti