12.9.2023

La Strada - Teatteri Avoimet ovet


Fellinin klassikko La Strada on teos, johon on harvinaisen uskaliasta tarttua. Niin vahvoja mielikuvia se varmasti elokuvan nähneille tuottaa.

Teatteri Avoimet ovet on ottanut haasteen vastaan ja ensimmäisenä teatterina Suomessa saanut Fellinin perikunnalta luvan sovitukseen. Ohjaaja Hanna Kirjavainen on tehnyt sovituksesta oman näköisensä, mutta elokuvan tarinaa seurataan melko uskollisesti.

Suurin muutos onkin sävyssä, jonka tarina saa. Ympäristö on monella tapaa modernimpi, mutta ihmisten väliset suhteet eivät niinkään. Synkät maisemat tuntuvat viimein vastaavan ihmisten sisältä löytyvää synkkyyttä.


Vas. Zampano (Ilkka Heiskanen), oik. Gelsomina (Ella Pyhältö). Kuva: Mitro Härkönen.


Vaikka elokuva on kaunis, niin jotkin sen teemat eivät ole vanhentuneet hyvin. Päähahmojen välistä misogynistä suhdetta ei ole lähdetty avaamaan tai korostamaan, vaan vanhoja malleja uusinnetaan melko puhtaasti.

Odotin Ilu Heiskasen näkemistä lavalla hänen uskomattoman karismansa vuoksi ja sitä jälleen tarjoiltiin. Jopa melko eleettömissä kohtauksissa Heiskanen hallitsee salia. Ella Pyhätön esittämänä Gelsominan hahmo kuitenkin loistaa. Roman Hibalovin esittämä Il Matto tuo esitykseen sirkusmaisia piirteitä ja lavalla välillä näytteleväkin muusikko Satu Lankinen vangitsi huomion niin persoonallaan kuin musiikillaankin.


Muusikko Satu Lankinen. Kuva: Mitro Härkönen.


Tummasävyinen maailma videoprojisointeineen viritti tunnelmiin, jotka kuitenkin hieman poukkoilivat moneen suuntaan. Vanhan maailman eleganssia löytyi erityisesti näyttelijäsuorituksista ja esityksen näennäinen yksinkertaisuus ja fragmentaarisuus toimi edukseen.


Gelsomina (Ella Pyhältö). Kuva: Mitro Härkönen.


Lisätietoa näytelmästö löytyy Avoimet ovet -teatterin sivuilta täällä


Sovitus ja ohjaus Hanna Kirjavainen 
Rooleissa  Ilkka Heiskanen, Ella Pyhältö ja Roman ”Tino” Hibalov 
Videolavastus Joona Pettersson  
Musiikki Satu Lankinen 
Äänisuunnittelu Juha Tuisku 
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen 
Puvustus Anne Svensk
Esitys nähty kutsuvieraana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti