Hiukset - viehkeät, vaikeat, villit ja vapaat on Maria Antaksen esseekokoelma... noh.. hiuksista. Teos on Antaksen henkilökohtainen matka suhteesta omiin hiuksiin, mutta myös eräänlainen kritiikki ja tutkimus hiuksiin liittyvään kulttuuriin yleisesti.
Maria Antas on suomenruotsalainen kirjallisuusagentti ja kirjailija, joka asuu sekä Helsingissä että Berliinissä, jossa on osaomistajana sikäläisessä kirjallisuusagentuurissa. Antas sai 2013 Svenska litteratursällskapetin palkinnon esikoisesseekokoelmastaan En stor bok om städning.
Tarttuessani kirjaan oletin uppoutuvani jonkinlaiseen historialliseen tai antropologiseen selontekoon hiuksiin liittyvästä kulttuurista. Oletin lukevani miten kampaukset ovat muuttuneet kulttuurin painekohtien mukaan ja miten hiukset ovat ehkä osaltaan myös muokanneet kulttuuria.
Sen sijaan huomasin lukevani hyvin henkilökohtaista selontekoa Antaksen omasta historiasta suhteessa hiuksiinsa. Luin sivu sivun jälkeen erilaisista tyyleistä, aineista ja muista hiuksiin liittyvistä asioista, joista en henkilökohtaisesti oikein saanut otetta. Olen vaihtanut shampoota kerran elämässäni ja parturiani vain pakosta. Aloin epäilemään olevani ehkä väärää kohderyhmää kirjalle.
Maria Antas. Kuva: Niklas Sandström |
Oletukseni osoittautuivat sekä oikeaksi että vääräksi. Niin paljon kuin haluaisinkin sanoa, että olen kiinnostunut tutustumaan mihin vain itselleni vieraisiin kulttuureihin, niin kovin yksityiskohtainen selonteko suhteesta jonkun hiuksiin ei vain ole minun juttuni.
Toisaalta sain jotain kirjasta. Näin miten antaumuksella joku voi kirjoittaa aiheesta, joka itselle on vieras. Sain muutamia mielenkiintoisia pätkiä nippelitietoa muun muassa peruukkien historiasta ja hiuksista kauppamateriaalina.
Kirjassa oli myös kantaaottavia osuuksia. Antas kritisoi populaarikulttuurin tapaa käyttää pitkiä hiuksia kauneuden ihanteena. Täytyy myöntää, että en ole itse kyseistä trendiä huomannut, mutta tästä lähin aion kiinnittää asiaan huomiota. Myös tummaihoisten ja kähärähiuksisten ihmisten tapaa suoristaa hiuksiaan Antas käsittelee. On surullista jos rodullistettu kauneusihanne valtaa kauneusihanteiden markkinoita.
Hiukset oli päiväkirjana viihdyttävä ja Antas osaa tuoda oman äänensä kuuluviin kirjan sivuilta. Jos suhde omiin hiuksiin on tärkeä ja tästä tykkää kavereiden kanssa jutella, niin uskon tämän olevan kirja sinulle. Mitään kovin kulttuurihistoriallista selontekoa odottavat saattavat tosin pettyä. Ainakin lähden uusin silmin huomenna sen vakioparturini luo.
Maria Antas, 2017, Hiukset - viehkeät, vaikeat, villit ja vapaat (alk. Hår - Fint, fult, fräckt och fusk 2016), Teos & Förlaget, arvostelukappale
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti