27.7.2017

Autot 3 - Se onnistunut jatko-osa©2016 Disney–Pixar. All Rights Reserved

Autot on elokuva, jonka olen luultavasti nähnyt useammin kuin minkään muun elokuvan. Nuorin poikamme innostui siitä ennen kuin oppi edes puhumaan ja DVD tuli seuraavien vuosien aikana kulutettua lähes puhki. Autot 3 jatkaa sitä tarinaa, johon emme kieltämättä ikinä kyllästyneet, ja tekee sen alkuperäistä tarinaa kunnioittaen.

Ensimmäinen Autot -elokuva sisälsi aidosti syvän ja sanomallisen tarinan. Autot 2 taas poikkesi ensimmäisestä osasta suuresti ja asetti hahmot puolivilllaisen toimintapätkän esiintyjksi. Sanoma oli poissa ja hahmot olisi voinut korvata millä tahansa muilla animaatiohahmoilla.

Autot 3 teeskenteli kuin kakkososaa ei olisi ikinä tapahtunutkaan. Se jatkoi ensimmäisestä osasta tuttua aidon ja lämpimän tarinankerronnan perinnettä ja onnistuikin kytkeytymään siihen hienosti. Se toimi ensimmäiselle osalle sekä peilikuvana että päätöksenä alkaneelle tarinakaarelle. Tunnelmaltaan elokuva toimiin niin lapsille kuin vanhemmillekin ja on paikoin jopa yllättävän dramaattinen.

©2016 Disney–Pixar. All Rights Reserved

Elokuvan tuotantotiimi haastatteli entisiä ja nykyisiä NASCAR-kuskeja. Keskusteluissa toistui lajin tärkeys kuskeille. Näiden identiteetti on ollut yhteydessä kilpa-ajoon usein jo todella nuoresta ja moni ei tiedä mitä tekisi elämällään jos ei voisi ajaa. Toisaalta uusien nuorien kuskien tyyli on entistä uhkarohkeampaa ja nopeampaa. Tulevaisuus on monella vanhalla kuskilla epävarma.

Nämä teemat ovatkin vahvasti läsnä Autot 3 -elokuvassa. Erityisen hieno yksityiskohta on Paul Newmanin esittämän Doc Hudsonin tuominen osaksi tarinaa. Newman menehtyi vuonna 2008 ja myös tämän hahmo Doc koki saman kohtalon Autoissa. Docin henkinen perintö on kuitenkin vahvasti läsnä kolmannessa osassa ja tämän muisteluissa kuullaan Newmanin itsensä ääntä. Newman oli kertoillut tarinoita omista vuosistaan kilpakuskina äänittäessään Hudsonin roolia. Näitä tarinoita oltiin nauhoitettu ja nyt niitä päästiin käyttämään elokuvassa.

Salama McQueen ottaa Docin paikan vanhempana ja kokeneena kilpurina Autot 3 -elokuvassa. Tämä saa suuriin kisoihin valmistautuessa avuksi nuoren Cruz Ramirezin, jolla on aina ollut haave omasta kilpurin urasta. Näin Salama saa tilaisuuden antaa jollekin toiselle samanlaista apua, jota tämä itse sain Docilta Syyläri Cityssä.

©2016 Disney–Pixar. All Rights Reserved

Autot 3 on elokuva ystävyydestä, Amerikasta, haaveiden tavoittelusta ja tietynlaisesta voiton tavoittelusta, jota löytyy vain autourheilun maailmasta. Visuaalisesti elokuva on huikea. Jokainen ruutu on tarkkaan harkittu kokonaisuus ja teknisesti kaikki näyttää virheettömältä. Välillä jäin täysin ihmettelemään miten Autojen maailma on luotu kaikkine yksityiskohtineen.

Musiikin puolelta oli kiva bongailla itselle tuttuja bändejä ja leffan jälkeen sitten kotona soitella niitä pojalle (johon muuten leffa teki suuren vaikutuksen ja heikko kakkos-osa on myös tämän puolelta anteeksiannettu). Suomalaiset ääninäyttelijät tekivät totutusti huippuduunia ja lopputeksteistä olikin luettavissa melkoinen kattaus suomalaista ammattitaitoa. Laitan koko listan allaolevan trailerin perään.


Autot 3 saa ensi-iltansa 28.7.2017Brian Fee
Kiel Murray, Bob Peterson ja Mike Rich
Suomenkielisen version ääninä:
Sami Uotila (Salama McQueen)
Essi Hellén (Cruz Ramirez)
Matti Ristinen (Sterling)
Eero Saarinen (Smokey)
Heikki Silvennoinen (Martti)
Lauri Tilkanen (Jackson Myrsky)
Maria Ylipää (Natalia Näpsä)
Juha Veijonen (Jasu Juntti)
Heikki Hela (Dusty)
Matti Kyllönen (Matti "Vauhti" Kallonen)
Irina Saari (Salli)
Jukka Puotila (Erkki Muskelipeli)
Miitta Sorvali (Maikki Mäki)
Mika Nuojua (Luigi)
Giovanni Baldini (Guido)
Tom Wentzel (Doc Hudson)
Riitta Havukainen (Neiti Fritteri)
Seppo Pääkkönen (Jokke Virta)
Heikki Sankari (Make)
Tuomo Holopainen (Tex Dinoco)
Aarni Kivinen (Rusty)
Titta Jokinen (Floora)
Antti Reini (Ramone)
Hannele Lauri (Lizzie)
Tommi Korpela (Klainari)
Niki Juusela (1954 kisaselostaja)
Krista Kosonen (Hunaja-Tea)
Pamela Tola (Simulaattori)
Ilkka Villi (Mike Joyride / Radiomies)
Rauno Ahonen (Kessu)
Santeri Kinnunen (Seriffi)
Aku Laitinen (Kunkku)
Markus Blom (Cal Weathers)
Emma Kimiläinen (Shannon Spokes)
Markus Niemi (Kenttäkuuluttaja)
Jari-Matti Latvala (Ville Vinha)
Markus Bäckman (Puna)
Petri Hanttu (Lewis Hamilton)
Kim Sainio (Brickin sponsori)
Harri Moisio (Brick Yardley)
Mike "Miklu" Bäck (Keimo Kurvi)
Matti Onnismaa (Junnu Kuu)
Ari Hursti (Ronald)

Muina ääninä: Väinö Hedman, Jaana Salo, Tiina Virtanen, Irmeli Harjula, Tommi Mäkeläinen, Mika Laine
Ohjaus: Carla Rindell
Äänitys ja editointi: Kari Starck
Tuotantokoordinaattori: Tarja Alexander
Kääntäjä: Marko Hartama

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti