18.8.2015

Lukupinon koomikot osa 2: Mindy Kaling
 Mindy Kaling (Vera Mindy Chokalingam, 1979) nousi varmasti monen tietoisuuteen The Officen uuden version myötä. Kaling toimi sarjassa käsikirjoittajana, tuottajana ja ohjaajanakin ja puolivahingossa tälle tehty pieni rooli, Kelly Kapoor, kasvoi todella suosituksi katsojien keskuudessa. Sittemmin tämä on tehnyt muun muassa omaa sarjaa nimeltä The Mindy Project, esiintynyt elokuvissa ja kirjoittanut pari kirjaakin. Näistä kuitenkin nyt keskityn lähinnä yhteen kirjaan.Is Everyone Hanging Out Without Me? on Kalingin omaelämäkerrallinen teos vuodelta 2011. Koska Kalingilla on niin omaperäinen ulosanti ja ääni ja koska tämä itse lukee kirjansa äänikirjaversion. Suosittelen taas sitä formaattia, kuten niin monen muunkin koomikon kohdalla. Jostain syystä Kaling voisi lukea vaikka lukion matikankirjaa ja se olisi mielestäni hulvatonta.

“This book will take you two days to read. Did you even see the cover? It’s mostly pink. If you’re reading this book every night for months, something is not right.”

 Kalingin huumori välittyy tämän tarktoituksellisen tyttömäisen persoonan kautta, jonka läpi kaikki suodattuu hieman liioiteltuna.Vaikka Kalingia ei voi ehkä varsinaisesti feministiseksi koomikoksi sanoa, niin tuo tämä komiikassaan nerokkaasti esiin niitä ennakko-oletuksia, joita tyttöihin ja näiden käyttäytymiseen asetetaan.

“Sometimes you just have to put on lip gloss and pretend to be psyched.” 

Kirjaa lukiessa saa jatkuvasti elämyksiä, että tietää täsmälleen mistä Kaling puhuu. Tämä osaa, hyvien koomikoiden tavoin, löytää elämästä ne pienet tekijät, jotka määrittelevät meitä. Sitten ottaa ne käsittelyyn, paloittella, silpoa ja laittaa kirjan sivuille. Välillä joutuu palaamaan takaisinpäin ja lukea, että sanoiko se oikeasti sitä mitä luulin...


“You should know I disagree with a lot of traditional advice. For instance, they say the best revenge is living well. I say it’s acid in the face—who will love them now?”

Kirjassa käsitellään monia osia Kalingin elämästä. Lapsuudesta ja nuoruudesta ja työstä näyttelijänä ja käsikirjoittajana. Muun muassa Officen ajat näyttäytyvät aivan uudessa valossa lukijalle Kalingin muisteloiden myötä. Ennen kaikkea kirja on kuitenkin kurkistus Kalingin pään sisään. Ja se on outo maailma. New York Timesin kansibuffaus osuu kohdalleen Mindy Kaling on tosiaan kuin Tina Feyn cool pikkusisko.

On mielenkiintoista seurata miten Kalingin ura kehittyy jatkossa. Keskittyykö tämä esimerkiksi enemmän kirjoittamiseen vai näyttelemiseen? Suuri yleisö on jo ainakin Kalingin löytänyt. Matka on ollut pitkä Ben Affleck-imitaattorista (pitkä tarina) yhdeksi tunnustetuimmista koomikoista.

Samoin syyskuussa ilmestyvää Why not me?-kirjaa odottelen innolla!Lukupinon koomikot osa 1, Billy Crystal lueattavissa täällä.

Is Everyone Hanging Out Without Me? (And Other Concerns), 2011, Mindy Kaling, Three Rivers Press

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti