20.3.2015

Mitä lukevat eduskuntavaaliehdokkaat?
Lukijat rakastavat arvostella ihmisiä näiden kirjahyllyjen perusteella. Tiedän, että harva tätä myöntää, mutta varmasti moni kirjanystävä on tähän jossain vaiheessa syyllistynyt. Itselläni ainakin ovat ne muutamat kirjat, jotka särähtävät ikävästi korvaan suosikeista juteltaessa ja toisaalta näiden vastapainona vielä useampi kirja, jotka saavat aikaan ikuisen hyväksyntäni kyseisen ihmisen suhteen.

Niinpä kysyin eduskuntavaaliehdokkailta näiden lempikirjoja. Aika äänestää on aivan kohta ja jos joskus on aika arvostella ja punnita ihmisiä, niin nyt. Koska kyseessä ovat kuitenkin vain ihmiset, niin hieman pehmensin kysymystä lisäämällä siihen sanaparin "tällä hetkellä". Yhden ehdottoman lempikirjan valinta olisi täysin epäreilu kysymys, johon itsekkään en osaisi vastata. Mitkä ovat siis ehdokkaiden lempikirjoja tällä hetkellä ja miksi?

Vastaukset olivat monimuotoisia. Olisi mielenkiintoista antautua syvempäänkin analyysiin ehdokkaiden valinnoista, mutta jätän johtopäätökset omille harteillenne. Itselläni ainakin innostus nousi heti kun mainittiin esimerkiksi Christopher Hitchens, Chuck Palahniuk tai Douglas Adams. Oli myös mielenkiintoista huomata miten esimerkiksi Väinö Linna ja J.R.R. Tolkien tuntuivat olevan todella vahvasti edustettuina ehdokkaiden lukemistossa. Mainitsemisen arvoista on myös, että vain noin 16% kirjavalinnoista kohdistyi naiskirjailijoiden teoksiin.

Innostus lukemiseen tuntuu yhdistävän ehdokkaita. Tämä on mielestäni äärimmäisen tärkeä ominaisuus kansanedustajassa. Lukeminen aidosti avartaa tapaa käsittää maailma. Se luo lukijoiden välistä yhteistä tietoisuutta ja näin auttaa edustajaa aidosti ottamaan yhteyden edustamiinsa ihmisiin. Vaikka eduskuntatyö pitää sisällään tajuttomasti lukemista, joka ei varsinaista proosaa olekaan, niin oli hieno huomata, että lukeminen ei rajoitu pelkkiin talousarvioihin nykyisilläkään edustajillamme.

Jos olet ehdolla vaaleissa ja toivot pääseväsi mukaan listaan, niin lähetä vain minulle viestiä tämän hetkisestä lempparikirjastasi ja pieni perustelu miksi juuri se vetoaa.


Ehdokkaat:

Kysyin ehdokkaiden lukutottumuksista melko satunnaisesti käyden kuitenkin läpi jokaisen vaalipiirin kultakin nykyisen edustajakunnan puolueelta. Alla heidän vastauksensa.

Perussuomalaiset
Vesa-Matti Saarakkala
Jari Ehrnroot - Toivon Tarkoitus
"Oivaltavaa analyysia nyky-yhteiskunnasta ja haastaa yhteiskuntamme valtavirta-ajattelun onnistuneella tavalla. Ehrnrooth pukee sanoiksi sen, mitä yhteiskuntamme konservatiivisessa marginaalissa ajatellaan. Tuolta marginaalista tulee ponnistamaan seuraava kulttuurivallankumous - lähivuosikymmeninä."

Sebastian Tynkkynen
J.R.R Tolkien - Taru Sormusten Herrasta -kirjat (haluaisi lukea)
"Haluaisin nähdä tarinan kirjailijan näkökulmasta."

Juho Eerola
Mika Waltari - Mikael Karvajalka

Mika Waltari - Mikael Hakim
"Suosikkejani jo 15 vuotta. En osaa selittää miksi, mutta palaan niihin aina."

Mika Raatikainen
Karel Čapek - Salamanterisota
"Loistava satiiri jo vuosien takaa. Toimii aina ja saa hymyn aikaiseksi!"

Kaj Turunen
Jim Collins - Hyvästä Paras 
"Hyvistä kirjoista paras."

Kike Elomaa
Kalervo Savolainen - Taistelleen Sotilaan Testamentti
"Hän on kirjoittanut monta kirjaa. Hän oli isäni komppaniassa. Jatkosodassa."

Pirkko Mattila
J.R.R. Tolkien - Taru Sormusten Herrasta
"Valloittava kertomus, joka tempaa mukaansa aina uudelleen."

Jari Ronkainen
Joseph Campbell - Hero with a Thousand Faces
"Pidän tuosta, koska mytologiset tarinat yleisesti ovat minusta kiinnostavia, ja kirja tuntuu onnistuvan selittämään tarinankerrontamenetelmiä tarpeeksi tehokkaasti että se saa oman mielikuvituksen liikkeelle, vaikken välillä kirjoitustyyliä arvostakaan."

Jari Lindström
Väinö Linna - Täällä Pohjantähden Alla
"Siihen tulee palatuksi aina uudestaan. Se kertoo niin elävästi yhden perheen tarinaa, ennen kaikkea uskottavasti. Lisäksi kirjassa on suurta viisautta."

Mika Niikko
Raamattu
"En ehdi lukemaan kirjoja yleensä. Raamatun opetukset antavat näkökykyä siitä miten tärkeää huolehtia lähimmäisistä ja heikoimmassa asemassa olevista. Olen luonteeltani itsekäs ja raamatun opetukset auttavat toimimaan epäitsekkäästi, antamaan anteeksi ja ymmärtämään elämän merkitystä."

Terho Sampo
J.R.R. Tolkien - Keskimaa-tuotanto
"Miellän yhdeksi ja samaksi tarinaksi, mutta yksittäisenä niteenä ehkä erityisesti Silmarillion. Tietokirjoista yksi parhaita lukemiani on Niall Fergusonin The War of the World."Keskusta
Outi Lankia
Lotta Uusitalo-Malmivaara - Positiivisen psykologian voima

Matti Vanhanen - Mies, joka halusi olla asia
"Näitä kahta luen parasta aikaa eli en sanoisi lempikirjoiksi, mutta molemmat ovat mielenkiintoisia ja antavat ajattelemista."

Johannes Hirvaskoski
Väinö Linna - Täällä Pohjantähden Alla
"Mahdotonta sanoa mistä niistä pidän eniten. Juuri nyt luen robotiikan ja yleensä teknologian kiihtyvän kehityksen vaikutusta käsitteleviä kirjoja. Mainitsen pari tämän alueen  kirjaa - Ray Kurzweil: The Coming Singularity, Martin Ford: Lights in the Tunnel."

Annika Saarikko
Tommi Kinnunen - Neljäntienristeys
"Yhtäaikaa väkevä ja herkkä. Kuvaus suomalaisesta elämänmenosta eri vuosikymmenillä samassa maisemassa. Joka rivillä painavaa tekstiä, joka sanassa merkitys. Hieno teos turkulaiselta kirjailijalta."

Antti Kalliomaa
J.R.R. Tolkien - Taru Sormusten Herrasta
"Palaan siihen edelleen aika ajoin, viimeksi muutama vuosi sitten. Nyt luen 7 vuotiaalle pojalleni Hobittia. Se on meidän ikuisuusprojektimme, jota luemme aina muutaman kymmenen sivua silloin tällöin."

Samuli Mattila
Marja Korhonen - Häivähdyksiä, erityinen elämäni
"Kirja kertoo koskettavalla ja varsin karulla tavalla kirjoittajan kokemuksísta, jota on kokenut. Hän kärsii hoitovirheestä, joka toi hänelle harvinaisen locked- in- syndrooman (Neliraajahalvauksen tapainen sairaus ja menettänyt puhekyvyn) Kirjan hän on kirjoittanut otsahiirellä. Uraputkessa eläneen opettajan elämä muuttui hetkessä karulla tavalla. Tämä kertoo elämän todellisuudesta ja karuudesta. Poliitikoille tämmöisen kirjan lukeminen on varmasti maailmaa avartava kokemus ja auttaa tekemään järkeviä päätöksiä nimenomaan sosiaali- ja terveysalalla."

Leena Pakkanen
Eeva Joenpelto - Lohja-sarja
"Viikonloppuna muuton yhteydessä oli pakko pysähtyä selailemaan näitä. Joka sivu on kirjallinen taideteos. Hienoa sanankäyttöä joka kirjan joka sivu."

Simo Rundgren
Eero Ojanen - Valoa kansalle - 140 vuotta suomalaista sivistystä
"Luen myös paraikaa toista kirjaa - Eero Kitti: Kirakan kuohuissa - jätkäkulttuuria Lapista.  Klassikoista lempparit ovat Waltarin Sinuhe ja Kiven Seitsemän Veljestä. "

Markus Lohi
Georg Henrik von Wright - Minervan Pöllö
"Se laittoi ajattelemaan."

Mauri Ikonen
Jegor Gaidar - Imperiumin tuho
"Gaidar oli yksi merkittävimmistä tiedemiehistä, politikoista, jotka johtivat 1900 luvun lopun Venäjän taloudellista uudistumista. Gaidar on tehnyt valtavan työn selvittääkseen Neuvostoliiton tuhon syyt, Suomalaisten johtajien on syytä tuntea tämä tarina tänä päivänä. Sieltä voitaneen selvittää moni venäläinen tapahtuma tänään."

Tapio Eerola
Antti Tuuri - Talvisota
"Kertoo koruttomalla ja uskottavalla tavalla karuista ajoista ja peräänantamattomasta isänmaanrakkaudesta ja uhrivalmiudesta. Me yltäkylläisyyden aikana kasvaneet ja eläneet emme sellaisesta paljoakaan ymmärrä."

Terhi Peltokorpi
Markus Nummi - Karkkipäivä
"Kirja on tärkeä ja vahva puheenvuoro välittämisestä ja aikuisten vastuusta ja samalla elämän rikkinäisyydestä. Kirja kertoo raakaa tarinaa liian monen tämän päivän lapsen arjesta. Elämästä, jota moni turvallista arkea elävä suomalainen ei tunnista eikä edes tiedä olevan olemassakaan. Toisaalta kirja kuvaa hyvin lasten maailmaa, keinoja selviytyä ja lasten tapaa elää osittain myös omassa mielikuvitusmaailmassaan paeten ympäröiviä ongelmia ja vaikeaa elämäntilannettaan. Olen itse ollut aiemmin Helsingissä päättämässä vastentahtoisista huostaanotoista ja kätilön työssäni kohdannut monenlaisia perheitä ja tehnyt yhteistyötä heidän asioissaan mm. sosiaalityöntekijöiden kanssa, joten kirjan kuvaus ei sinällään järkyttänyt tai yllättänyt minua. Realistisuudessaan se on kuitenkin pysäyttävä."SKP
Rita Dahl
Wilmar Silva - Säröjä Purppuranpunaisessa Järvessä
"Se on "yhdellä henkäisyllä" kirjoitettu kertomus runon minästä, joka rakkauden kokemuksen vuoksi hajoaa säröiksi järven pinnalle. Silvan kieli on rakastuneen hajonnutta, haltioitunutta kieltä, joka samalla hajottaa runominän runominuiksi. Se on postmodernia, minuuksien moneuksia juhlistavaa runoutta eräältä Brasilian hienoimpiin kuuluvalta nykyrunoilijalta. Myös itse alkuperäinen kirja on taide-esine, artefakti, joka on julkaistu lukuisina eri painoksina ja jokaiseen painokseen Silva on itse suunnitellut ja graafikko on toteuttanut erilaisen kannen."

Heikki Ketoharju
Pentti Haanpää - Novellikokoelmat
"Suosikkini on Kairanmaa - Valitut jutut. Haanpään tapa kirjoittaa on lähes verraton - ainoastaan Aleksis Kivi yltää parempaan suomen kielen käsittelyyn. Toinen hämmästyttävä piirre Haanpään kirjoittamisessa on sivumäärään mahtuvan tarinan määrä. Muutaman sivun novellissa saatetaan kertoa vaivatta usean vuosikymmenen mittainen eeppinen kokonaisuus.
Haanpää on mielestäni kiinnostava juuri vasemmistolaisena, mutta selkeän omaleimaisena, omaa tietään kulkeneena kirjailijana, jolla oli vahva sodan vastainen vakaumus ja myös selvä sosiaalinen vastuuntunto heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan. Ikäväkseni joudun toteamaan, että hän jää koulujen äidinkielen opetuksessa aivan liian vähälle, ja ylipäätäänkin unohtuu kun listataan kaikkien aikojen parhaita kotimaisia kirjailijoita. Haanpää on sillä listalla mielestäni todella korkealla."

Simo Suominen
Paul Cockshott & Alin Cottrell: Uusi Sosialismi
"Cockshott ja Cottrell kirjoittavat suunnitelmataloudesta 2000-luvulla niin arkitajuisesti ja tyhjentävästi, että kirja saa varmasti paatuneenkin markkinatalouden kannattajan kiemurtelemaan epämukavasti tuolissaan."
Neal Stephenson: Anathem
"Paras Sci-fi kirja jota olen vähään aikaan lukenut. Kirjan maailma laittaa pikkumaiset päivänpoliittiset konfliktit ansaitsemalleen paikalle."


KristillisdemokraatitArto Lehkamo
Raamattu
"Se on erittäin mielenkiintoinen."

Birgitta Silvennoinen
Raamattu
"Olen lukenut sitä lapsesta asti, enkä vieläkään ole siihen kyllästynyt. Siitä löytyy jatkuvasti uutta ja ajankohatista. Jumalan Sanana se on minulle tärkein kirja."

Pirkka Aalto
Väinö Linna - Tuntematon Sotilas
"Mielestäni se on kirja, jonka jokaisen suomalaisen pitäisi lukea - ja olin oikein tyytyväinen, kun sain viime kesänä oman 15 -vuotiaan poikani lukemaan sen kannesta kanteen. Viime vuosina lukemistani kirjoista suuren vaikutuksen ovat tehneet Nälkäpeli -trilogia sekä kaikki Harry Potter -kirjat. Suosikkikirjailijani on Ilkka Remes, jonka kirjat ostan ja luen sitä mukaa kun ne ilmestyvät. Remeksen Teräsleijona -kirjaa suosittelin henkilökohtaisesti jopa sisäministeri Päivi Räsäselle, jota siteerattiin kirjassa muutamaan otteeseen."

Mika Ebeling
Raamattu
"Kestosuosikkini. Tällä hetkellä Maxwell Leadership Bible -kirjaa voi sanoa suosikikseni. Raamatun välityksellä Jumala puhuu minulle ja koen myös noiden Raamatusta nousevien johtajuus-periaatteiden ravitsevan sieluani! Muista kirjoista yksi erityinen suosikkini on: John C. Maxwell: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta. Aivan huippuhyvä johtajuuskirja."


Piraattipuolue
Ari Ryynänen
Terry Pratchett - Kiekkomaailma-sarja
"Nyt luvussa on Raising Steam, joten sanoisin että se on ykkönen ainakin kunnes saan sen läpi. Minulla ei ole varsinaista kestosuosikkia koska pidän hyvin monista kirjoista eri tavoin."

Tapani Karvinen
Juha Kurvinen - Sirkus Pjongjang

Jaakko Hämeen-Anttila - Trippi Ihmemaahan
"Ensimmäinen on kotimaisen kokijan todistus Pohjois-Koreasta ja sen vuoksi sisällöltään harvinainen teos. Jälkimmäinen käsittelee aihetta, jota suomessa on perinteisesti vaikea lähestyä ennakkoluulottomasti. Luen pääasiassa kirjallisuutta, joissa on tieteellinen, opetuksellinen tai muu faktapohjainen lähestymistapa fiktiokirjallisuuden sijaan."


Eetu Rantakangas
Hannu Rajaniemi - Kvanttivaras.
"Siinä skifi viedään oikeasti pitkälle, ja päästään hyvin jännittäviin lopputuloksiin."

Mika Aromaa
George Orwell - 1984
"Luin kirjan ensimmäisen kerran n.12 vuotiaana, ja se avarsi todella käsitystäni siitä, mimmoisia elementtejä vapaaseen yhteiskuntaan tulee kuulua, ja mitä ei. Kirja haastaa lukijansa pohtimaan yksilön ja yhteiskunnan välistä suhdetta, ja viimeisenä, osoittaa miksi valtion tulee olla kansaa varten, ei kansan valtiota."


Janne Paalijärvi
Aldous Huxley - Brave New World
"Kiinnostuin kirjasta, ja jossain vaiheessa tilasin sen alkuperäiskielellä Amazonista tms. Kirjan lukeminen oli aivan helvetin silmiä avaava kokemus ja se sai ajattelemana poliittisia ja yhteiskunnallisia motivaatioita ja indoktrinaatioita entistä syvemmin. Sarjakuvan perusteella odotin jotain päräyttävää, mutta kirja löi minut ällikällä; olin jonkinlaisessa angstisessa masennustilassa viikon kirjan lukemisen jälkeen, koska minusta myös tuntuu siltä, että ihmisiä hallitaan viihteellä. Viihde hallitsee kaikkea ja sen lonkerot ulottuvat valitettavasti syvälle myös politiikkaan. Ihmiset turrutetaan viihteellä, eikä heidän anneta oppia ja oivaltaa etenkään yhteiskunnallisia asioita itse. Kaikki annetaan ylhäältä; oma ajattelu on, jos ei nyt kiellettyä niin ainakin vaikeutettua."

Eena Värne
Gabriel García Márquez - Patriarkan Syksy
"Yhtälailla Saatana Saapuu Moskovaan tuntuu tarjoavan erilaisia tulkintakertoja joka kerta. Chuck Palahniukin Survivor oli lukioiässä melko vaikuttava."

Ahto Apajalahti
Eric Hobsbawm - Äärimmäisyyksien Aika - Lyhyt 1900-luku (1914-1991)
"Teoksen olen kyllä lukenut jo vuosia sitten, mutta palaan siihen aina silloin tällöin ja se on kestosuosikkini. Jokaisen pitäisi lukea edes yksi teos 1900-luvun historiasta, jotta ymmärtäisi jotain nykyajasta, ja jos vain yhteen riittää aikaa niin sen on oltava tämä. Hobsbawm käsittelee teoksessaan jokaista 1900-luvun tärkeää aatteellista, kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista ilmiötä jokaiselta maanosalta. Teos on paksuhko, mutta mukaansatempaava ja helppolukuinen. Luin sen alun perin lukion loppuvaiheissa."


Timo Hellman
Claudio Magris - Tonava
"Se on koko fokuksen vaativa kokonaisuus maantietoa, historiaa ja filosofiaa."

Jaana Mikkola
George Orwell - Eläinten Vallankumous
"Lempihahmoni on Muriel, vaikka vituttaakin ettei hän jaksa tovereilleen selittää itsestäänselviksi kokemiaan asioita. JUST READ IT!"

Olli Markkanen 
Eliezer Yudkowsky - Harry Potter and the Methods of Rationality
"Tekoälytutkijan uudelleenkirjoittama Harry Potter. Rationaalista fiktiota, eli ylivertaisten maagisten supervoimien sijasta ongelmia pyritään ratkomaan älyllä, ja teoksessa pyritään kertomaan päähenkilön ajatukset, jotta lukija voi poimia itselleenkin fiksuja tapoja ajatella. Tarkoitettu siis tekemään lukijakin fiksummaksi. Myös itse tarina on eeppinen ja täynnä yllätyksiä."


Kokoomus
Fatbardhe Hetemaj
Will Schwalbe - Elämänmittainen Lukupiiri
"Se on IHANA!"

Lyly Rajala
Ilkka Remes - Horna
"Ajankohtainen, jännittävä, jopa pelottava."
"Olen viimeiset 14 kk kirjoittanut omaa elämäkertaani. Ymmärrettävistä syistä "Rajalansa kaikella" on viimeisen vuoden aikana ollut lähes ainoa kirjallinen kiinnostukseni kohde."

Nina Suomalainen
Myra Friedmann - Buried Alive: The Biography of Janis Joplin
"Ostin sen käytettynä kahdella eurolla, kulunut pehmeäkantinen pikku opus. Se kertoi aikansa kapinallisen laulaja Janis Joplinin tarinan, viimeisiin hetkiin asti, rehellisesti, kaunistelematta,  hänen senaikaisen ystävänsä ja avuistajansa silmin. Janis Joplin kuvataan usein älykkönä ja tiedostavana kapinallisena, mutta elämänkerran mukaan hän oli ongelmallinen nuori nainen, joka lietsoi erikoisuuttaan ja räväkkää mainettaan lähinnä vain näyttääkseen ihmisille, jotka häntä kiusasivat ja väheksyivät nuorena ja lapsena. Joplin luuli olevansa kuolematon ja pystyvänsä juomaan mielinmärin alkoholia ja käyttämään huumeita, eikä tajunnut minne oli menossa. Joplinin sankaritarviitta riisutaan karusti."

Pekka Ravi
Herman Lindqvist - Kun Suomi oli Ruotsi
"Se käsittelee Ruotsin ja Suomen yhteistä taivalta 1100-luvulta vuoteen 1809 saakka. Kirja on paitsi minulle historian opettajana mielenkiintoinen, niin myös siksi että Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö on voimakkaasti esillä."

Kimmo Sasi
Henry Kissinger - Diplomacy
"Loistavan analyyttisesti kirjoitettu diplomatian ja kansainvälisen politiikan oppikirja. Ilman sitä ei voi ymmärtää kansainvälistä politiikkaa. Kissingerin teoreettinen osaaminen ja käytännön kokemus antaa kirjalle vahvan pohjan. Kotimainen lempikirjani: Tamminiemen pesänjakajat. Muutti suomalaista journalismia, lopetti itsesuomettumisen ja siirryttiin avoimen journalismin aikaan, hyvin kirjoitettu."

Pauli Järvenpää
Edward Lucas - The New Cold War
"Ajankohtaisuudessaan vertaansa vailla!"

Saara-Sofia Sirén
Jussi Valtonen - He Eivät Tiedä Mitä Tekevät
"Kirja tuntuu tärkeältä, ajankohtaiselta ja syvälliseltä. Se käsittelee monia nykymaailman teemoja ajatuksiaherättävällä tavalla. Kirja nostaa esiin eettisiä ja moraalisia kysymyksiä, jotka antavat pohdittavaa myös poliittiseen päätöksentekoon."

Lola Wallinkoski
Natascha Kampusch - 3096 Päivää
"Tositarina, koskettavuus, kaikki tunteiden kirjot."

Sari Rautio
Veikko Huovinen - Hamsteri
"Se kertoo varautumisesta, ajattelun kehittymisestä, ihmisestä aktiivisena toimijana ja oman elämänsä subjektina. Pienimuotoisesti, ihmisen kokoisesti ja kiinnostavasti. Lohdullinen ja lämmin kirja."

Kari Hannus
André Brink - Kun Vielä Muistan
"1. Koska luen sitä parhaillaan. 2. Etelä-Afrikka on eräs mielimaitani."Muutos 2011

Mikko Merikivi
J.R.R. Tolkien - Taru Sormusten Herrasta
"Se on taitavasti kirjoitettu klassikko ja perustuu laajaan ja yksityiskohtaiseen fantasiamaailmaan, joka tuo siihen syvyyttä; tuntuu vähän siltä kuin olisi kuvaus jostain vaihtoehtoisesta todellisuudesta."

Kimmo Toroska
Timo Soini - Peruspomo
"Vaikka itse en nykyisin enää perussuomalainen olekaan, olin kirjan ilmestymisen aikaan ja teksti oli mukavaa, nasevaa luettavaa ja varsinkin siksi, kun henkilöt olivat joko tuttuja, tai ainakin tiesin, kenestä välillä rajuillakin sanoilla Timo kertoi. Yleisestikin kirja pureutui määrättyihin puolueen ongelmiin kaunistelematta."

Richard Järnefelt
Camilla Läckberg - Perillinen
"Muutamista selvistä käännösvirheistä huolimatta kirja oli ihmeen kiinnostava. Kirjoitan myös itse, mutta mitään kaunokirjallista en ole (vielä) julkaissut."

Oula Lintula
George R. R. Martin - Tulen ja Jään Laulu-sarja
"Perusteluina politiikka, juonittelu ja monisyiset henkilöhahmot."


Marjukka Kaakkola
Mika Waltari - Johannes Angelos
"Kestosuosikki."


Junes Lokka
George Orwell - 1984
"Syitä:
- kaksoiskieli
- uuskieli
- aina ollaan jossain kaukana sotimassa eikä kukaan tiedä miksi"


Kyuu Eturautti
Fjodor Dostojevski - Idiootti
"Se oli listalla lukemattomia klassikkoja ja toistaiseksi lukukokemus on ollut suorastaan ilahduttava. Siinä missä viimeksi lukemani Machiavellin Prinssi oli vähän lattea, tämä on rikas kokemus."

RKP
Stefan Wallin
Johanna Vesikallio -  Lillan
"Mielenkiintoinen kirja!"

Anna-Kajsa Blomqvist
Kaj Korkea-aho - Tummempaa Tuolla Puolella
"Oli kiinostavaa lukea kirjaa joka kuvastaa minun kotiseutujani. Kirja oli tosi jännittävä ja myös vähän pelottava. Oli vaikeaa lopettaa lukeminen."

Sebastian Weckman
David Lagercrantz - Minä, Zlatan Ibrahimovic
"Se oli aivan loistava! Siinä tulee esille miten ulkopuolinen (mahanmuuttajataustalla) ensiksi viedään vähän sinne sun tänne ja käytetään hyväksi ja miten ajan kanssa hänestä tulee maan ehkä suurin sankari ikinä. Viimeksi luettu kirjani kuitenkin on ihan toinen. Se oli pojalleni luettu iltasatu: Jules Vernen Matka maan keskipisteeseen. Siitä tuli kyllä molemmille suunnattu iltatarina."

Jufo Peltomaa
Walter Isaacson - Steve Jobs
"Koska en ole ehtinyt aloittaa sitä yli
vuoteen, vaikka se on tuossa yöpöydällä."

Tom Biaudet
Rafik Schami - Kärlekens Mörka Sida
"Kuvailee mitä kiehtovammalla tavalla Syrian maailmansodan jälkeistä historiaa ja tapahtumia jokapäiväisessä elämässä. Se ja saman kirjailian "Das geheimnis des kaligraphen" kuvaa tavallisen syyrialaisen elämää ja miten sen maan poliittiset tapahtumat ovat vaikuttaneet siihen. Kirjasta saa havainnollisen kuvan siitä miten heterogeeninen yhteiskunta Syyria on, miten monta etnistä ja uskonnollista ryhmää siellä toimii ja miten vaikea  tilanne olisi ellei multikulttuurinen yhteiskunta olisi pidetty toimimassa. Usein kylläkin aika raaoin keinoin. Nykyinen sisällissota ei kirjoissa vielä ole syttynyt mutta Shami tarjoaa motiivit tämän päivän kriisin moniulotteisuuteen ja kolonialistien pakolla muodostaman maan keinotekoiseen yhtenäisyyteen. kun tiedämme että tänään yli 50 eri ryhmittymää sotii Syyriassa keskenään, useimmiten ulkopuolisten "sponsoreiden" tukemana tulevat teokset yhä kirjallisesti arvokkaimmiksi."

Thomas Elfgren
Osmo Soininvaara - Sata-komitea
"Samaan aikaan luen jo viidettä kertaa The River Nile - In the age of the British, joka hyvin mielenkiintoisella tavalla avaa brittien siirtomaapolitiikan tavoitteet."Vihreät

Janne Hakkarainen
Douglas Adams - Linnunradan Käsikirja Liftareille
"Olen lukenut sen noin viisi kertaa suomeksi, ensimmäistä kertaa ollessani lukio-ikäinen. Kerran luin sen alkuperäiskielellä englanniksi. Pidän kirjan oivaltavasta huumorista, ja pystyn samaistumaan Douglas Adamsin ironiaan ja sarkasmiin."

Anne Bland
Jonathan Glover - Humanity - A Moral History of the Twentieth Century
"Se on hyvin erityislaatuinen analyysi epäinhimmillisyytemme historiasta ja etiikasta; tarjoten kuitenkin myös toivoa meille siitä, kuinka voimme käsitellä tätä tietoa. Viimeisin romaani, jonka luin, oli Markus Zusakin Book Thief, joka sekin kertoo toisen maailmansodan ajasta. Historia on pidettävä elossa, jotta voimme estää tulevat epäinhimmillisyydet."

Elina Sillanpää
Riikka Pulkkinen - Raja

Riikka Pulkkinen - Totta
"Oli hauska lukea vaihteeksi  oman ikäisensä suomalaisen naisen kirjoittamaa tekstiä. Ehkä se on joku sukupolvikokemus, joka jollain tasolla välittyy tarinan lomassa.
Pauliina Rauhalan Taivaslaulu oli vaikuttava ja kaunis rakkaustarina ja avasi kulttuuria, jota harvemmin julkisesti esitellään missään yhteydessä."

Leo Stranius
Ernest Shackleton - Kestävyys
"Kirja kuvaa sykähdyttävällä tavalla ihmisen kykyä selviytyä lähes uskomattomista olosuhteista ja lopulta sopeutua niihin."

Touko Aalto
Anton Tsehov - Valitut Novellit I-II
"Olen aina pitänyt novelleista. Ja valitsemalla novellikokelman valitsen monta hyvä ja hienosti kirjoitettua tarinaa. Jotenkin minua kutkuttaa myös venäläinen sielunmaisema ja tarinankerrontaan liittyvä perinne. Olen myös nähnyt useita Tsehovin kirjoituksiin pohjautuvia näytelmiä, joten ehkä myös hänen tuotantonsa monipuolisempi tuntemus saa minut valitsemaan hänen novellikokoelman."

Satu Hassi
Andrei Sergejeff - Afganistanin Historia
"Lempikirjaani on vaikea sanoa, hyviä kirjoja on niin paljon. Parhaillaan meneillä on Pekka Tarkan Saarikoski II, vuodet 1964-1983."

Miikka Keränen
Oras Tynkkynen - Pieni Maailmanpelastusopas
"Kirja kertoo kattavasti maailman eri ongelmista, mutta tarjoaa niihin myös lukuisia ratkaisuja. Juuri sopivaa luettavaa kansanedustajaehdokkaalle, etenkin sellaiselle joka haluaa olla pelastamassa maailmaa. Kirja motivoi, tarjoaa asiantuntevia vaihtoehtoja ja fokusoi hyvin politiikan huomion tärkeimpiin asioihin."

Kaisa Peltonen
Jon Kabat-Zinn - Olet jo perillä
"Kirja käsittelee läsnäolon taitoja ja niiden harjoittamissa maanläheisellä tavalla. Kaikille meille tekee rauhoittuminen ja pysähtyminen hyvää kaiken kiireen keskellä."

Kaisa Spies
Fjodor Dostojevski - Idiootti
"Luen kirjaa kolmatta kertaa, jostain syystä se on aina jäänyt kesken puolen välin paikkeilla vaikka pidän kirjasta kovasti. Tällä kerralla aion selättää Idiootin ja lukea sen loppuun."

Pekka Haavisto
Jyrki Kallio (suom. & toim.) - Mestari Kongin keskustelut
"Kungfutselaisuuden perusteos. Se on syväsukellus vanhaan kiinalaiseen filosofiaan, joka on yllättäen noussut myös nyky-Kiinan ideologiaksi - oikeastaan maolaisuuden ohitse. Kirjassa Jyrki Kallio vertaa mestari Kongia meidän Väinämöiseemme - myyttiseen sankariin, tietäjään ja kansakunnan henkiseen kantaisään. Monet kirjan ajatukset ovat käypiä elämänohjeita kenelle tahansa:
Mestari sanoi: ”Herrasmies häpeää sitä, että hänen sanansa menevät pidemmälle kuin hänen tekonsa.” (Keskustelut, XIV.27.)"

Ozan Yanar
Khaled Hosseini - Leijapoika
"Vaikka kirja kertoo raaoista ja äärimmäisen surullisista asioista, se onnistuu samalla olemaan kaunis. Leijapoika on kuvaa ystävyyttä, sotaa ja syyllisyyden tunteita koskettavasti. Se tuo Afganistanin tilanteen ja muutenkin konfliktin iholle eri tavalla kuin päivittäiset uutiset. Mutta samaan aikaan se kuvastaa inhimillisyyttä universaalilla tavalla. Hosseini luo kirjoissaan omanlaisensa tunnelman."

Anne Liinamaa
Sirpa Kähkönen - Graniittimies
"Kirja oli mielestäni hyvin mielenkiintoinen, koska minua on pitkään mietityttänyt, että mitä oikein tapahtui niille suomalaisille, jotka lähtivät sota-aikaan Neuvostoliittoon. Kirja kertoo mielenkiintoisella tavalla heidän elämästään. Se on myös tarina siitä kuinka luja voi olla usko aatteeseen, se voi olla uskontoon verrattava asia. Aate voi olla tärkeämpi kuin huolenpito ja yhteys lähisukulaisiin tai ylipäätään muu elämä.
Kirja kuuluu sarjaan historialliset romaanit, mutta siitä löytyy vahvoja yhtymäkohtia tähän päivään.
Suosittelen kirjaa kaikille."

Jaakko Mustakallio
Mika Waltari - Sinuhe
"Tämän hetken lempikirjani."

Jouni Vauhkonen
Stieg Larsson - Millenium-trilogia
"Monet tutut vakuuttivat, että sarja on paras kaikista loistavista ruotsalaisista dekkareista. Päätin lukea sen alkukielellä, koska harrastan ruotsia. Tuttavani olivat oikeassa: sarja on jännittävä, vaikka juonen tietääkin elokuvista ja kirjoihin tuo syvyyttä yhteiskunnallinen analyysi, joka on yhtä hyvää vain Leif G.W. Perssonin parhaisssa teoksissa. Elän kiireistä vaihetta elämässäni, enkä ehdi lukea niin paljon kuin haluaisin. Ruotsalaiset dekkarit tarjoavat minun kaltaiselleni kiireiselle lukijalle aivotyötä, jännitystä ja joskus myös poliittista analyysiä. Siksi ne ovat parasta viihdettä minulle. Muuten lukisin varmaankin yhteiskuntatieteellisiä ja -filosofisia teoksia, historiaa ja mutkikkaampaan kaunokirjallisuutta (suomeksi, englanniksi ja ransakaksi). Näihin ennätän nykyisin perehtyä lähinnä kesälomilla."

Tiina Elo
Jussi Valtonen - He Eivät Tiedä Mitä Tekevät
"Kirja tempaisi mukaansa ja herätti paljon ajatuksia. Se kuvasi intensiivisesti tätä aikaa, valtavaa tietomäärää ja sen pirstaloitumista, intohimoa muuttaa maailmaa, vaikeutta ymmärtää toisen näkökantaa. 16-vuotiaan nuoren äitinä ja vihreänä naispoliitikkona löysin kirjasta paljon samaistumisen kohteita. Kirja on Finlandiapalkintonsa ansainnut!"

Outi Alanko-Kahiluoto
Eeva-Liisa Manner - Kootut Runot
"Tämänhetkiset lempikirjat tulevat ja menevät, mutta Mannerin Kootut on pysynyt matkassa siitä lähtien, kun olin 18-vuotias. Mannerin kielen kirkkaus, ajattelun täsmällisyys, läheinen yhteys luontoon, filosofian ja kulttuurin läpikotainen tuntemus, eettisyys ja syvällisyys muodostavat kokonaisuuden, josta voi aina löytää uusia maailmoja ja kaikuja."

Tommi Tapiainen
Chris Cleave - Little Been tarina
"Romaani on kaikilta osiltaan hieno: rakenteeltaan, teemaltaan, tarinaltaan, kielenkäytöltään, vieläpä kanneltaankin. Avauslause kertoo olennaisen: ”Useimmiten minä toivon, että olisin Britannian punta enkä afrikkalaistyttö. Kaikki ilahtuisivat nähdessään minut.” Se on lukuromaani, jonka lukee nautiskellen ja kauhistellen. Kielellisesti se on rikas. Se sekä puhuttelee että myös antaa mielihyvää lukijalleen."

Maria Ohisalo
Virginia Woolf - Oma Huone
 "Tasa-arvo ei ole valmis. Se ei ole valmis nyt, eikä se todella ollut valmis vielä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä, kun Woolf tarkasteli naisten esiintymistä kirjallisuudessa. Woolf kirjoitti osuvasti, kuinka nainen tarvitsee oman huoneen ja omaa rahaa ollakseen vapaa luomaan. 2010-luvullakaan tämä ei kaikkialla ole itsestäänselvyys. Woolf oli feministi jo aikana, kun hyvin harva muu uskalsi sitä olla. Edelläkävijä, uskalikko ja esikuva vuosikymmenten takaa."

Otso Kivekäs
Anni Kytömäki - Kultarinta
"Kultarinnan alku voisi olla Westötä, mutta viimeistään kun päästään viirupöllön pesän äärelle on ilmeistä, että Westö ei ole kirjoittanut tätä metsää. Kultarinnan omin puoli on sen upea, monitahoinen luontokuvaus"


SDP
Veijo Baltzar
Maxim Gorki - Elämäni Yliopistot
"Elämäni Yliopistot on todellinen tarina, ja sitä kautta käsin kosketeltava. Se kertoo ihmisen elämästä. Mitä tarkoittaa ihmisen elämä? Sen pitää maistua elämältä, vaikeuksista voittoon. Luin teoksen ensi kerran noin 15-16-vuotiaana ja se oli suuri mullistus nuorelle mustalaispojalle. Minua hämmästytti, että vaikeuksista huolimatta ja ehkä juuri sen tähden, miten moniulotteisesti ihminen voi kokea elämää samanaikaisesti. Avata luukkuja itsessään yhtäaikaa joka suuntaan ja kyetä kokemaan. Se on äärettömän kaunista runoutta ihmisen vaikeudesta. Siitä, miten ihminen synnyttää elämää itsessään ja luo sitä ulospäin. Tuntuu kuin kirja olisi oma elämänkertani. Olen ylpeä siitä, että olen saanut kokea köyhyyden."

Tarja Filatov
Tove Jansson - Muumi-kirjat

Oiva Paloheimo - Tirlittan

Astrid Lindgren - Peppi-kirjat
"Ehkä lapsuuden kirjat säilyvät voimakkaimmin mielessä, koska niiden rinnalla eli monta kokemusta ensimmäistä kertaa.  Nykyisin luen mielelläni suomalaisten naisten kirjoja ja eri uskontojen ja kulttuurien piirissä elävien ihmisten elämästä. Globaalissa maailmassa on helpompi oppia ymmärtämään asioita kaunokirjallisuuden avulla kuin faktojen. Usein tunne avaa enemmän kuin tuhat numeroa."

Pentti Arajärvi
Juha Hurme - Nyljetyt Ajatukset
"Se ei ole lempikirjani, mutta hyvä kirja. Todella hyviin nostaisin ehkä kaksi: Vonnegut, Sähköpiano ja Dostojevski, Rikos ja Rangaistus."

Eeva-Johanna Eloranta
Paulo Coelho - Alkemisti
"Pidän siitä, koska ajatuksena siinä on, että ihminen etsii jotain pitkään tai ehkä koko elämänsä huomatakseen, että se mitä etsi löytyykin ihan läheltä. Elämä on tässä, tartu hetkeen, on kirjan sanoma."

Erkki Tuomioja
J.M. Coetzee - Youth
"Varhaisin lempikirjani on ollut Yrjö Kokon Sudenhampainen kaulanauha, jonka suosion lapsi-iässä ymmärtää edelleen vaikka nyt sellaista tuskin jaksaisi lukea. Jossain vaiheessa myös Enid Byltonin viisikot  (englanniksi Englannissa olin kansakouluiässä) olivat suosikkejani, sen jälkeen Väinö Rikkliän Pertsa ja Kilu kirjat. Aikuisiän suosikkini ovat pysyvämpiä ja kirjailijoista voi nostaa esiin J.M. Coetzeen, John Le Carren, Ian McEwanin (ykkösenä Atonement), Heinrich Böllin ja Carlos Fuentesin (erityisesti Lohikäärmeen vuosi) Mario Varhas Llosan (erityisesti Vuohen juhla). Luen kuitenkin paljon enemmän tietokirjoja ja niiden tekijöistä voisi mainita esim. David Cauten, J.K. Galbraithin, Christopher Hitchensin ja Paul Krugmanin. On toki heitä relevantimpia historioitsijoita ja ekonomisteja, mutta nämä kannattaa mainita myös tyylinsä ja kirjoitustapansa puolesta."

Mikkel Näkkäläjärvi
Hiski Haukkala - Suomen muuttuvat koordinaatit
"Kirja on hyvin mielenkiintoinen kuvaus siitä, miten EU:n ja Venäjän suhteet ovat muuttuneet aikojen saatossa ja millaiset ne nykyään ovat. Erittäin ajankohtainen kirja. Erityisesti pidin siitä, miten Haukkala terävästi arvioi sitä, miten Suomen asema riippuu lopulta siitä, mitä muualla maailmassa tapahtuu, ei vain Euroopassa. Maailma on muuttunut ja talous määrää politiikkaa yhä enemmän ja Suomenkin koordinaatit muuttuvat. Välttämätön kirja jokaiselle, joka on kiinnostunut ulko- ja turvallisuuspolitiikasta."Vasemmistoliitto

Armi Lindell
Väinö Linna - Täällä Pohjantähden Alla
"Pidän kerronnan tyylistä ja aikakauden kuvauksesta. En ole aiemmin kyseisiä kirjoja lukenut, eikä tv:stä tulleet sarjat vedä vertoja kirjoille. Normaalisti luen erilaisia jännityskirjoja silloin kun aikaa "viihdelukemiselle" jää."

Anna Kontula
Andrei Makine - Vera
"Makine rakastaa ihmistä ja kritisoi yhteiskuntaa siinä tarkasti ja yrittämättä päästä helpolla. Ennen kaikkea hänen tapansa käyttää kieltä on sillä tavoin hengästyttävän kauniisti, että välillä on pysähdyttävä odottamaan, että sielu ehtii vähän toipua."

Daniel Nyman
Toivo Rautavaara - Mihin Kasvimme Kelpaavat
"Raamattuni, no ei nyt ihan, mutta 40-luvun pula-aikoina ilmestynyt ja 70-luvalla uudistunut
kirja on minusta tänään hyvin ajankohtainen ja koska aihe on hyvin lähellä sydäntäni
virkitsen usein kiireisinäkin aikoina itseäni lukemalla ytimekäs kuvaus jostain luonnonkasvimme
hyötykäytöistä. Lainaukset Lönnrotin "Suomen kasvistosta" ovat erityisen hauskoja."

Jussi Saramo
Kjell Westö - Kangastus 38
"Kirja jatkoi hienosti Missä kuljimme kerran –tarinaa, molempien maailmaan on uppoutuu täysin, vaikka etenkin Kangastuksessa kyseessä on historiallinen ajanjakso, jota ei Suomessa ole liiaksi kuvattu. Edellisen vuosisadan alku sisällissotineen ei jostain syystä jätä rauhaan, vaikka omassa suvussa ei ole traumoista koskaan juuri puhuttu. Täällä pohjantähden alla on varmasti kirja, joka on minuun vaikuttanut eniten."

Paavo Arhinmäki
Tommi Kinnunen - Neljäntienristeys
"Neljän ihmisen tarinat jokaisen omista lähtökohdista kietoutuvat toisiinsa hienosti, mitä pidemmälle lukee. Kirja nostatti voimakkaita tunteita. Itse koin kirjan vahvana kannanottona sen puolesta, että meidän pitää toimia erilaisuuden hyväksymisen ja tukemisen puolesta."

Eila Tiainen
Mirkka Lappalainen - Pohjolan Leijona – Kustaa II Adolf ja Suomi 1611–1632

Herman Lindqvist - Kun Suomi Oli Ruotsi
"Viimeisimmäksi tätä lajia olen lukenut Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli. Itäisestä naapurista taas kertoo Kalle Kniivilä mainiosti kirjassaan Putinin väkeä. Kaunokirjailijoista mieleenjäävin on vähään aikaan ollut Sirpa Kähkösen Graniittimies. Ja välillä muutamia dekkareita."

Henna Puhakka
Laura Gustafsson - Huorasatu
"Se on yhtä aikaa hauska ja viiltävän vakava. Se on kirjoitettu nasevasti ja liikkuu maailmoissa, joita itsekin olen monesti pohtinut - antiikin jumaltarustot ja moninainen naisten hyväksikäyttö. Se tekee selvää monista perinteisistä kirjallisuuden patriarkaalisistakin genreistä, ja kuvaa säälimättä sekä naisiin kohdistuvan väkivallan monet kasvot että tuon väkivallan suorittajien fantastisen tuhon. Heikompaa hirvittää. Se on suora, väkivaltainen ja kääntää myös popmusiikin kliseiset luritukset ylösalaisin. Lainasin sen kirjastosta, ahmaisin ja tilasin saman tien omaksi Into-kustantamon nettikaupasta."

Sade Kondelin
Ranya ElRamly - Auringon Asema
"Kirja kertoo kasvamisesta, maailmoiden välissä olemisesta, yksinäisyydestä ja sen voittamisesta ja itsen suhteesta muihin. Lyyrinen kieli jostain syystä osuu hermoon, koskettaa aivan erityisesti. Luen Auringon aseman aina silloin, kun aivan erityisesti kaipaan irtiottoa ja itsekseni omien tunteiden kanssa olemista."

Petra Malin
Kate Atkinson - Not the End  of the World
"Minulla on suosikkikirjojen sijaan suosikkikirjailijoita. Yksi heistä on Kate Atkinson, joka yhdistelee vahvalla kertojanäänellä kirjoissaan realismia, historiaa, huumoria ja maagisuutta. Lukijana minua riemastuttaa Atkinsonin luova suhtautuminen todellisuuteen. Aika tai arkirealismi eivät aseta reunaehtoja tarinalle. Mahdollisuus esittää asioita aivan odottamattomista näkökulmista on kirjallisuuden parhaita puolia."


Itsenäisyyspuolue


Jukka Rintala
Ronald L. Numbers (toim.) - Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta
"Teos on oiva esimerkki sellaisesta populaarien virhekäsitysten kumoamisen sekä ajattelun ja oppineisuuden historian yhdistelmästä, jonka lukeminen on kaltaiselleni akateemiselle humanistille kissojen ja teen juonnin ohella maailman suurin ilo."

6 kommenttia:

 1. Olet tehnyt mielenkiintoisen tutkimuksen. Pitänee palata tähän myöhemmin. Joukossa oli sekä yllätyksiä, että niitä, jotka jo ennalta saattoi arvata.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista. Erityisesti perustelut, joista voi tulkita kaikenlaista.

  VastaaPoista
 3. Onpa kiinnostavaa luettavaa - listoissa on aina jotain kiehtovaa ja jotenkin hauska nähdä, miten niinkin erilaisista puolueista tulevat ja erilaisia arvoja olettavasti edustavat lukevat osin niinkin samoja kirjoja. Toki erilaisiakin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Tämä oli mielenkiintoinen ja avartava. Listan perusteella äänestäisin vasemmistoliittoa, siellä oli luettu hyviä kirjoja (siis oman makuni mukaisia ;)) ja uskallettiin tuoda ne esiin. Ei ollut vakiokamaa. Noh, äänestysperusteeksi tämä ei ehkä tällänään riitä.

  VastaaPoista
 5. Piraateilla taisi kokonaisuutena olla parhaat kirjat.

  VastaaPoista
 6. KD:n valinnat odotetusti onnistuvat ilahduttamaan monipuolisuudellaan.

  VastaaPoista